Co nemůžeme poznat

Co nemůžeme poznat https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/382078/bmid_co-nemuzeme-poznat-eSD-382078.jpeg 4 17 5

Podtitul: Výprava na hranice vědění. Významný současný britský matematik Marcus du Sautoy nás zve na expedici k hranicím lidského poznání. Budeme při ní hledat odpověď na otázku, zda existují věci, které z principu nemůžeme nikdy poznat. Najdeme někdy nejzákladnější stavební materiál hmoty? Budeme někdy schopni odpovědět na otázku, zda je vesmír nekonečný? Budeme jednou znát všechno, nebo má naše poznání meze, které nebudeme nikdy schopni překročit? A pokud takové meze existují, jak se vyrovnáme se skutečností, že žijeme ve světě, v němž existují věci, které zůstanou navždy mimo možnosti našeho poznání? Du Sautoy na své výpravě zjišťuje, že odpovědět na tyto jednoduché otázky je velmi obtížné. Vyzbrojen matematickou erudicí se pouští do hloubkového zkoumání současného stavu řady vědeckých disciplín – od kvantové fyziky a kosmologie po neurovědu a matematickou logiku a své poznatky konzultuje s předními experty v těchto oborech. Spolu s nimi se vydáváme na expedici k nejzazším mezím moderní vědy, abychom zjistili, zda je za nimi něco, co nikdy nepoznáme.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Věda , Přírodní vědy

Vydáno: , Dokořán , Argo
Originální název:

What We Cannot Know: Explorations at the Edge of Knowledge , 2017


více info...

Přidat komentář

jaroiva
05.11.2022 4 z 5

Některé kousky mi už přišly moc rozvláčné, možná jsem je špatně chápala, ale stejně jako Hudba prvočísel se mi kniha dost líbí a užila jsem si ji. A tak trochu chápu, proč mě bavila. Prý byla autorovou oblíbenou knihou z dětství Jak se jmenuje tahle knížka? Mou taky :) Musela jsem si najít, kdy vyšla, protože autor je o víc než desetiletí starší než já. Ale jo, stíhal to, zatímco u nás vyšla, až jsem to stíhala zas já. Takže asi nekecá :)
Konkrétně ke knize Co nemůžeme poznat: Ze sedmi hranic poznání mě víc bavila ta matematicko-fyzikální větší půlka, ale celkově je to pěkný přehled problémů k přemýšlení. Můžu doporučit.
Tato edice mě ještě nezklamala.
Už se těším na Umění zkratky.

PMR
07.06.2020 5 z 5

Nejsem si moc jistý, jestli někoho může opravdu zajímat otázka: "Co nemůžeme poznat?" :-)
Nicméně autor se dobře orientuje v řadě vědeckých oblastí a jeho výklady jsou velmi srozumitelné.


parxel
31.01.2020 3 z 5

Co nemůžeme poznat je další z řady vědeckopulárních knih. Od podobných knih se liší zejména v tom, že se nezaměřuje na jeden vědní obor, ale snaží najít odpověď na otázku, zda existují hranice lidského poznání. Jinak řečeno, zda existuje něco, co ze své podstaty jako lidi nemůžeme poznat.

Přestože téma je nesmírně lákavé, tak většinu informací jsem se již dozvěděl v jiných knihách. Navíc mě osobně moc neseděla struktura této knihy. Autor se totiž v každé části vrací na začátek. Vzhledem k tomu, že jsem již celou řadu vědeckoppopuárních knih přečetl, tak jsem měl často pocit, že čtu něco co už znám. A to je asi hlavní důvod, proč jsem dal této knize průměrné hodnocení.

Navíc je autor matematik a tak má sklon matematiku hodně idealizovat a brát ji jako univerzální nástro poznání, což v některých pasážích působí trochu naivně a úsměvně.

Mě osobně tedy kniha moc neoslovila. Přesto bych neřekl, že se jedná o vyloženě špatnou knihu, ale podle mne hodně záleží na tom, jak moc vědecko populárních knih máte načteno. Případným čtenářům bych doporučil spíše více tématicky orientované knihy např. Velká fermatova věta (S. Singh), Paralelní světy (M. Kaku) nebo Válka o černé díry (L. Susskind).

Paulika
20.01.2020 4 z 5

Kniha shrnuje posledni poznatky z prirodnich ved a to jak z astrofyziky, casticove fyziky, matematiky, tak i ze společenských věd jako filozofie nebo teologie. Autor se snazi dopatrat, co vse je mozne jeste poznat a jestli vubec mame sanci vse poznat. Uz jen ta zakladni otazka, zda je vesmir konecny ci ne. Ma velice pekne srovnani ke konci knihy s Godelovymi teoremy. Me osobne nejvice zaujala kapitola (Hranice) o poznani nasi mysli, asi povedu svoji dalsi cetbu timto smerem. Hvezdicku dolu davam za to, ze jsem se prvni pulku knihy nedozvedel temer nic noveho a jiz jsem cetl v jinych knihach, ale pro cloveka, ktery se o astrofyziku, kosmologii nebo casticovou fyziku jeste nezajimal, tak tato kniha bude velmi dobrym vstupem do teto problematiky.

los
26.12.2019 5 z 5

poutavý a srozumitelný výklad matematika, zamýšlejícího se nad fenomény (nejen) přírodních věd a matematiky, vyvážený podíl teorie, faktů a dat, příkladů, zajímavostí a osobních úvah (i vtipu)

vřele doporučuji, mně kniha příjemně zpestřila Vánoce a zcela nahradila televizi

Štítky knihy

vesmír poznání

Autorovy další knížky

Marcus du Sautoy
britská, 1965
2019  96%Hudba prvočísel
2019  88%Co nemůžeme poznat
2023  91%Umění zkratky: Jak lépe myslet

Kniha Co nemůžeme poznat je v

Právě čtených1x
Přečtených25x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce21x
Chystám se číst42x
Chci si koupit27x
dalších seznamech2x