Co když se utopíme

Co když se utopíme https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/483181/bmid_co-kdyz-se-utopime-3FI-483181.jpeg 4 405 91

Co když... série

1. díl >

Laurie Cavelleová si ze všeho nejvíc přeje hodit minulost za hlavu a začít s čistým štítem. Po tragické smrti staršího bratra se přestěhuje z Toronta na západní pobřeží Kanady a konečně se zdá, že jde všechno jako na drátkách. Rychle získá nové přátele a práci, ale především začne studovat medicínu na prestižní University of British Columbia. Sní o tom, že se stane lékařkou a bude zachraňovat životy, přesně jak si to přál i zesnulý Austin. Pak jí ale osud do cesty přihraje pohledného a sympatického medika Sama, který jí hned při prvním setkání na pláži naprosto učaruje. Laurie ale záhy zjistí, že je pojí i něco jiného než vzájemná náklonnost. Je možné, že byl Samuel Averett zapleten do událostí, které následně stály jejího bratra život? A co se tu osudnou noc přesně stalo? Minulost, před kterou prchla, ji opět dohání a je jen na Laurie, aby odhalila pravdu.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: ekniha , Red
Originální název:

What if we Drown , 2020


více info...

Přidat komentář

petulkapeta
včera 5 z 5

,,A pochopila jsem, kdo jsi. Jak čestný jsi. Jak moc jsem se v tobě mýlila. Všechno je mnohem složitější, než se na první pohled zdá. Není jen černá a bílá, jen dobro a zlo. Tak jednoduché to není. Což jsi mi ukázal ty."

Myslím,že je brácha nakonec dal dohromady. Jejich první setkání i sbližování bylo milé a najednou stranu chápu Laurie proč mu to neřekla, ale na druhou...chudak Sam. Ovšem dopis pro Austina ve mě vyvolal skoro pláč,už jsem měla nakrajičku...

Zuzíček77
14.03.2024 5 z 5

Opět jsem tuto knihu vybírala očima aniž bych věděla o čem kniha je, obálka se opravdu povedla. Musím přiznat, kniha mi vyrazila dech. Byla pro mě emočně silná, párkrát jsem musela odložit a prodýchat aby se mi nespustil potok slz. Sarah se jako spisovatelka zařadila k mým oblíbeným, píše opravdu hezky a už jen téma medicíny není lehké popsat aby jste si to dokázaly vybavit, jí se to ovšem povedlo skvěle. Postavy se mi také moc líbily a těším se na další díly.


petusska01
30.11.2023 3 z 5

tento komentár píšem už trocha neskôr po prečítaní knihy, takže bohužiaľ tie čerstvé emócie po prečítaní tu nebudú zaznamenané. Čo však môžem povedať, a sama Laurie to na konci knihy zhrnula bolo, že to ona sa postavila zle k celému problému, zvolila zlý prístup k Samovi, a celkovo mi nebola až tak veĺmi sympatická. Ja rozumiem, že tá kniha sa točila okolo nej, ale pre ňu tu vždy niekto bol, podal pomocnú ruku a tak, a ona sa o svojich priateľov až tak veľmi nestarala. Viac menej, zápletka bola predvídateľná už od začiatku, tak to aj dopadlo. Našťastie, vďaka (opäť) zásahu priateľov, to pre Sama a Laurie dopadlo dobre. Príbeh bol príjemný, niekedy emócie boli veľmi hmatateľné, najmä tie Samove. Celkovo ale nejde o knihu pre náročných čitateľov, nedopraje ani poriadnu zábavu, sex či romantické rozvíjanie vzťahu. Na to, že tam išlo o ľudí na vysokej škole, sa správali dosť detinsky.

sabi_z_knihy
19.11.2023 4 z 5

Moc jsem netušila, co od toho čekat, ale ve výsledku jsem rozhodně byla mile překvapena. Bála jsem se, že z toho budu mít depky, protože co si budeme, ta anotace nezní moc optimisticky. Ale... jako jo, děj byl místy vážně smutný a bolelo ho číst, ale nic, z čeho bych měla dlouhodobé depky.
Laurie byla skvělá hlavní hrdinka. Jo, občas mě lehce štvala, ale byla fajn. No, je tu ale jedna věc, kterou jsem ale nemohla zkousnout... nechci ale nic spoilerovat, takže jen ve zkratce - byla to věc, díky níž jsme vlastně měli zápletku. Sam byl taky strašně fajn. Myslím, že jsem si ho zamilovala téměř hned. Klasika.
A příběh se mi taky moc líbil. Bylo to psané hrozně čtivě, že jste prostě chtěli vědět víc. Jen teda kdyby se Laurie zachovala trochu jinak... vůbec by mi to nevadilo.

Doporučuju! Pokud máte rádi třeba knihy Mony Kasten, rozhodně s touto knihou neuděláte chybu.

4,8/5

Jutyska
08.10.2023 2 z 5

Z mé strany to bylo velké šlápnutí vedle, kniha možná pro teenagery, ale ne pro dospělého. Možná edice Red, znamená červenou knihovnu.
Dějová linka skoro žádná, Laurie střídavě šíleně miluje a nenávidí, myšlenky a dialogy se opakuji stále dokola, kniha nemá vůbec žádný spád. Kdyby měla 100 stran, tak to úplně stačí. Od poloviny knihy jsem se musela přemlouvat, abych ji vůbec dočetla. Vlastně ani nevím, za co jsem dala 2 hvězdičky, možná, že sem tam za inteligentní úvahu nad tragédií, která může člověka v životě potkat.

mmmisulka.r
19.08.2023 5 z 5

Co kdyz se utopime je velmi příjemná oddechovka plná citlivě uchopeneho smutku.
Laurie chce konečně někde začít znovu. Ale smutek se nese společně s ní i do nového města, kde začíná prvním rokem studovat medicínu. Medicína byl sen jejího bratra, teď je i jejím, ale vždy byl hlavně jeho... Možná by to mohl být nový začátek. A když potkává Sama studenta čtvrtého ročníku, možná je čas i nový vztah. Jenže vzpomínky se každý den derou na povrch. Není jediná koho tíží bolest a výčitky. Ten někdo, kdo se cítí podobně jako ona, možná ještě hůř, je velmi, velmi blízko.

Tohle bylo velmi příjemné čtení, bez zadrhelu, hluchych a nudných míst. Celé se to četlo svižně a opravdu to bavilo. Prostředí, ve kterém se příběh odehrával tomu také dost pomohlo, včetně vedlejších postav, které si nejde neoblibit.Celé to působilo tak klidně a nenucene. Vše plynulo pozvolna a přitom poutavě.
Co kdyz se utopime je velmi krásný příběh, který vás rozesmutni i okouzlí a budete si jej plnými doušky užívat.

xmartikx
05.08.2023 5 z 5

Co jsem očekávala, to jsem taky dostala - krásnou a pohodovou knihu, u které se člověk může nechat prostě jen unášet dějem. Oběma jsem to věřila, i když bych malé výtky vůči Laurie měla, tak na fajn oddechové večery bych ji určitě doporučila. Navíc prostředí Vancouveru, pro mě srdeční záležitost :-). Doma mám i další dva díly, tak se na ně určitě brzy s chutí vrhnu.

luckykniznisvet
03.08.2023 2 z 5

Půjdu proti proudu, ale mě kniha vůbec nezaujala. Ano nevím, kde mám začít.
Milostná linka vlastně žádná. v podstatě jsme se o jejich vztahu nic nedozvěděli, prostě viděli a bum strašně se do sebe zamilovali. Žádný příběh okolo toho, nic proč bych měla věřit, že jsou doopravdy spolu, protože se milují. Nebyla mezi nima téměř žádná komunikace, prostě nic.

Laurie celkové v komunikaci pokulhávala, nebo když něco řekla, tak udělala úplný opak. Nechovala se vůbec na svůj věk. O Laurie se jinak nedozvíme nic moc, jen že studuje medicínu a umřel ji bratr. To je vlastně vše.

Knížka je postavena na nulové komunikaci směrem od Laurie a o tom je celý příběh.

Pasáže, kde by mohly být zajímavé, tak jsou sfouknuty na pár stránkách bohužel. Takže celkově hodnotím 2/5

kokina74
14.07.2023 3 z 5

Od knihy jsem neměla žádná velká očekávání a o to více mě překvapilo, jak mě doslova pohltila. Kniha je velmi čtivá. Jako oddechovka ideální.

Anetst
09.07.2023 5 z 5

Nádherná knížka. Neměla jsem velká očekávání, navíc z předchozích recenzí (whiolet) jsem se trošku bála povahy Laurie. Nebylo proč, každý vnímá odchod blízkého člověka a další nepříjemné situace v životě jinak a já se i přesto, že jsem žádnou blízkou osobu neztratila, dokážu přesně vcítit do toho co Laurie prožívala i po 3,5 letech. Asi není nic co by mě na knize zklamalo. Několikrát mě kniha dohnala k slzám.

Tato série (zatím přečtené první dva díly) je za mě mnohem lepší než série ze Skalistých hor od Lilly Lucas. Učitě nechávám v knihovničce a ráda se ke knize někdy v budoucnu vrátím.

Books_by_Dee
08.06.2023 3 z 5

IG: @books_by_dee

Laurie se po tragédii v rodině, smrti nevlastního bratra, vydává přes celou Kanadu splnit svůj, ale i tak trochu bratrovo, sen stát se lékařkou. Náhodou potkává studenta medicíny Sama a přeskočí jiskra. Všechno by mohlo být dokonalé, ale to by se Laurie nesměla dozvědět, že právě tenhle Sam by mohl ýt zapletený do událostí, které následně stály jejího bratra život.

Ze začátku mě mrzelo, že se díl hlavně zaměřoval na Laurie a v podstatě nějaká romantická linka se začala rozvíjet až kolem strany 100. Já moc nemám ráda ty hlavní hrdinky, které se chovají jak puberťačky a neumí komunikovat a to je přesně Laurie. Bavilo mě však prostředí univerzity, celkově lékařské prostředí (Sam a Laurie studují medicínu) a vedlejší postavy (obzvlášť Emmet, na kterého se těším do 2 dílu).

Já málokdy čtu anotace, takže tady mě docela zvrat v knížce šokoval a absolutně jsem netušila, jak tohle vlastně dopadne. Dokonce mi na konec ukáplo pár slziček a za to si knížka taky nahrabala pár bodů. Někomu Sarah sedne, někomu ne. Já se řadím k té skupině, kterou její styl psaní baví.

Trošku mi Sarah připomíná Colleen alespoň tím těžkým tématem, které vždy ve svých dílech propojí s romantickou linkou.

Zozol.ka
06.05.2023 5 z 5

Tak tohle jsem si užila! Přesně takovou romantickou slaďárnu jsem teď potřebovala. Knížka se četla krásně skoro sama. S radostí jdu na další díl.

zuzka5372
18.04.2023 5 z 5

Přečteno jedním dechem, ani nevím jak, četlo se to prostě samo. Bylo to napínavé, dojemné příjemné čtení. Nic tomu nechybělo.

adida
22.03.2023 5 z 5

Velmi krásně napsaná kniha. Poutavý příběh.

Katy003
26.02.2023 5 z 5

WOW, prostě kniha přečtená jedním dechem. Úžasná zápletka, napínavé od začátku do konce.
Koupila jsem si i další knihy od této spisovatelky, kterých se trochu bojím, zda nebudou jen přepisem s trochou změn tohoto úchvatného příběhu....

renca106
16.02.2023 5 z 5

Kniha mne chytla od první stránky a přečetla jsem ji jedním dechem. Dlouho mě kniha tak nebavila jako tahle. Krásný čtivý román, který mě na konci rozbrečel a to se mi zatraceně dlouho nestalo.

MAU256
29.01.2023 5 z 5

Co kdyby - slova, která vás dokážou zničit. Laurie, která ztratila nevlastního bratra, potřebuje zodpovědět na otázky, aby mohla žít dál, proto se přestěhovala a začala studovat jinde, jenže minulost jí stejně dostihne. A Sam, ztracen z toho, že nedokázal zachránit Austina. A pak gravitace, která je k sobě přitahuje. Jenže dohromady je spojí lež, a ta má krátké nohy. Takže co se stane, až pravda vyjde napovrch? Jako vždy, někoho to bude hodně bolet. Moc hezky psaná knížka, i když má v sobě hodně smutku.

"Slib mi to," zašeptal, načež mi nohy málem vypověděly službu. "Už žádné lži, už žádná tajemství. Chci tě celou, nejen demo verzi. Od začátku do konce, lepší i horší chvilky. Opravdovou Laurie. Tak zní dohoda."

Kristy.Seb
08.01.2023 5 z 5

Když se člověk pcitne na samém dně, má jen dvě možnosti. Buď tam zůstane, nebo se od něj odrazí.

Bojujeme sami se sebou, každý den znova. A všichni k tomu máme nějaký důvod.

Když se dneska necháš svým strachem převálcovat, příště udeří ještě silněji.

Nikdy to nebude lehčí. Nikdy. Jen my budeme silnější.

Každý den máme šanci stát se lepší verzí sebe sama.

Dny, kdy se stane něco strašného, přeseknou život na dvě části. Rozdělí jej na předtím a na potom. Ono potom je nejdřív syrové a citlivé, bolest je všudypřítomná. Za nějakou dobu, kdovíkdy, se dostaví nové potom. Které už není tak hrozné.

Za každým stínem je světlo, po nebi plují mraky, někdy rychleji jindy pomaleji.

Velmi silný příběh o přijetí minulosti a o tom, jak se s tím naučit žít a žít dál.

Verunka926
18.12.2022 4 z 5

Škoda, že ve vztahu mezi Laurie a Samem bylo to lhaní ze strany ženské postavy, protože já vždy při čtení doufám a prosím danou postavu, aby už to tajemství prozradila a není mi úplně příjemné, když to odkládá. Moc mě ale bavilo prostředí medicíny, ačkoli bych určitě ocenila, kdyby bylo více rozepsané.

eliska2126
11.12.2022 3 z 5

Autorka nám dává skrze příběh nahlédnout do studia medicíny na kolumbijské univerzitě. Příběhem nás provází Laurie, která po ztrátě bratra nastupuje právě na kolumbijskou univerzitu, aby se stala doktorkou. Tady se seznámí se Samem, který je na stejné univerzitě už ve čtvrtém ročníku. Ve finále se ukazuje, že má Sam s Lauriinou minulostí mnohem více společného, než si ona sama něco myslela.

Příběh patří do německé stáje a i tahle kniha je opravdu čtivá. Příběh se čte dobře a odsýpá to. Bohužel jsem měla trochu problém s Laurie. Přišlo mi, že má opravdu problém komunikovat s ostatními lidmi a odmítá jakoukoliv jinou pravdu, než tu svoji. A i když chápu, že někdy je pravda těžká přijmout, tak neustále popírání čehokoliv, co nového se dozvěděla, prostě nebyla cesta. Laurie se postupně zamotávala do sítě lží, ze kterých se pak těžce dostávala. Přišlo mi to trochu jako instant drama ‍️.

Naopak postava Sama se mi líbila. Jeho minulost byla dobře zpracovaná a jeho emoce byly dobře popsané. Oblíbila jsem si i Laurininy spolubydlící a jsem opravdu zvědavá na průběh Emmeta, kterého budeme sledovat v druhém díle, pokud se nepletu.

Ještě bych ráda vyzdvihla prostředí právě nemocnice a studia medicíny. Přiznám se, že seriály jako je Ordinace nebo Modrý kód nebo tak nesleduju, nemám to prostě ráda, ale v téhle knize se mi to lékařské prostředí líbilo.