Čo je to tam na dvore za moped s chrómovaným kormidlom?

Čo je to tam na dvore za moped s chrómovaným kormidlom? https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/123189/bmid_co-je-to-tam-na-dvore-za-moped-s-ch-0Qw-123189.jpg 4 5 2

Tri novely Georgesa Pereca: Čo je to tam na dvore za moped s chrómovaným kormidlom? (1966) — Prieskum priestoru (1974) — Kabinet milovníka umenia (1979).

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

Quel petit vélo a guidon chromé au fond de la cour? / Espèces d'espaces / Un cabinet d'amateur


více info...

Přidat komentář

-Pečivo-
29.01.2017 3 z 5

Perec byl švihlej Francouz, kterej psal švihlý knihy. A pár jich nedavno vydalo Rubato. Doufám, že jsem jeho tvorbu vzal ze špatného konce, protože tohle byla docela nuda.

Voják se snaží s pomocí přátel vyhnout válce v Alžíru. Toť vše. Na 80 stran by člověk ani víc příběhu nemusel potřebovat. Tady ale má styl bejt víc než obsah a mě se zrovna jeho repetitivní funky vyprávění moc nezamlouvá. 5/10

Palivo
27.08.2016

Příjemná jednohubka a stylistický cvičení v jednom, tentokrát na téma "když se hodně francouzáků nudí, tak kromě baget zlámou i ruce." A to proto, aby jeden z jejich "kámošů" nemusel do války. Válku jsem viděl v televizi, takže vím, že je to hrozný (internet nejde, obchody jsou zavřený atd atd) a chápu, jak moc se tam někomu nechce. Mě se třeba nechce kolikrát ani za rodičema, protože to jsou tři hodiny autobusem a jet až do Alžírska, to by mě nedonutil už vůbec nikdo.

Kniha se čte dobře a svižně, nabízí i přestávku ve čtení (konečně jsem si mohl dojít do kuchyně pro cigarety) a celkově velmi příjemně uteče. Kdo má náladu na hravé čtení, ten bude spokojen.