Co já vím? Autobiografie Miloše Formana

Co já vím? Autobiografie Miloše Formana https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/228322/bmid_co-ja-vim-autobiografie-milose-form-jgu-228322.jpg 5 148 25

Třetí, doplněné vydání slavné autobiografie našeho nejúspěšnějšího filmového režiséra. Obě předchozí vydání byla prvořadou literární událostí –⁠ a stejnou událostí bude i třetí, doplněné vydání, zachycující i události posledních režisérových let, jeho manželství s Martinou Formanovou i jeho osmdesátiny.

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: ekniha , Argo , Paseka
Originální název:

Turnaround , 1994


více info...

Přidat komentář

uzivatel6305
13.11.2023 4 z 5

Tak to bylo opravdu krásné. Poslouchala jsem opět jako audio a naprosto mě to nadchlo. Pana Nováka mám stále radši, jen mě mrzelo, že audiokniha byla tentokrát asi dost zkrácena. Chyběla mi spousta informací a detailů o natáčení filmů, o slavných hvězdách atp. Ale třeba je to jen má posedlost těmi starými skvělými filmy. Komunisti opět nezklamali.

Dle mého názoru, pan Forman byl prostě úžasná osobnost s originálním pohledem na svět a neustále mladým duchem. Kéžby bylo více takových. Doporučuji.

LadaLil
09.07.2023 5 z 5

Skvěle napsaná autobiografie, popisující osobní i pracovní život velkého režiséra, jeho klidný a systematický postup k uměleckým výšinám . Velmi zajímavé je nahlížení do vzniku jednotlivých velkofilmů a spolupráce s ostatními velikány světové kinematografie.


R47
16.01.2023 4 z 5

Jazykově i stylově sice nijak výjimečná kniha (což u Jana Nováka trochu zamrzí), ale přesto stojí za přečtení. Miloš Forman v (auto)biografii odhaluje pozadí natáčení svých filmů do nejmenších podrobností a otevřeně mluví i o své sveřepé cestě za úspěchem, kvůli které v podstatě i obětoval vlastní rodinu (to, že se s nimi nemohl potkat). Zajímavý vhled do uvažování výjimečného člověka, Čecha, který okrajově nabízí i pohled na osobnosti typu Jacka Nicholsona nebo nastiňuje skutečný osud Náčelníka z Přeletu nad kukaččím hnízdem.

pohoda58
19.06.2022 5 z 5

Skvělá kniha, moc mne překvapila, doporučuji.

martineden
27.03.2021 5 z 5

Tohle bylo pro mě zjevení a hned jsem začala v devadesátkách vymetat klubová kina, abych viděla ty jeho filmy.

Koka
03.01.2021 5 z 5

Bohatý činorodý a pestrý život knižně zobrazený bohatě a pestře. Jenom u popisu tvůrčího procesu zrodu největších opusů (Přelet .. , Amadeus) mi jaksi něco chybělo. Ale jinak skvělé čtení.

VendulaB
02.12.2020 5 z 5

Výborná, čtivá autobiografie skvělého režiséra. Psáno lehce, čtivě, přitažlivě. Navíc Formanův život je (byl) skutečně všechno, jen ne nudný. Hezky odžito, hezky napsáno. Doporučuji.

jan37
13.08.2020 4 z 5

Pro milovníky Miloše Formana povinnost. Ale mohlo by se líbit i ostatním. Opravdu jedinečný osud

Vesmich
13.01.2020 5 z 5

Nedávno jsem četla vzpomínky Jiřího Menzela, takže mám ještě v živé paměti ten poklid, středostavovskou uhlazenost, noblesu a uměřenost, sestavu, která na mě vykukuje i z jeho filmů. Tohle byl docela jiný příběh - touha uspět, vyniknout, dokázat to, udělat to po svém, překonávat limity a neohlížet se na zaběhnuté vzorce, utíkat a moc se u toho neohlížet. A ještě k tomu je to i přelet nad velkým kusem našich dějin.

Hnilda
11.01.2020 5 z 5

Obdivuji dílo Miloše Formana a tento životopis o jeho neskutečném životě je dechberoucí. Ne nadarmo jsem si ho vybral jako téma mé diplomové práce.

VenKu.
12.11.2019 5 z 5

Kniha se čte jedním dechem. Miloš Forman je pro mě veliká osobnost. Z knihy na mě vystupovala čistá lidskost z mnoha a mnoha jeho zážitků. Vřele doporučuji.

mirektrubak
07.07.2019 4 z 5

Mám rád filmy Miloše Formana, skoro všechny. A samotný Miloš Forman je prostě velký sympaťák, který kráčel životem s otevřeným hledím, zdravým postojem ke světu a tím správným poměrem pokory a neodolatelné drzosti.
Právě Formanova nestrojená lidskost pro mě byla tou nejcennější ingrediencí životopisu, tím těžko definovatelným „něčím“, kvůli čemu mi byla tak milá tahle kniha, která je jinak docela standardní (ale bezesporu sama o sobě zajímavou!) kombinací profesních milníků, veselých historek, vzpomínek na slavné kolegy i nelehké dětství.

Malachime
26.08.2018 5 z 5

Já tuhle knížku miluju. Četla jsem ji podruhé a určitě ne naposledy. Nádherně napsaná a Formanův životní příběh jak stvořený pro film :)

Sasula1
19.06.2018 5 z 5

působivě napsaná kniha. Je vidět, že M.Forman nebyl jen mistrem filmu,ale taky vyprávění. Dokáže Vás vtáhnout do jeho příběhů.

1amu
14.04.2018 5 z 5

Při psaní této knihy se setkali dva pánové naladěni nepochybně na stejnou notu a je dobré, že si pro povídání vybral Miloš Forman právě krajana-emigranta, který to zkrátka umí.
MF nemusel nikdy nikomu dokazovat, že je režisérem s "obrovským tahem na branku".
Je smutné, že již mezi námi není, ale je výborné, že za něj budou dál mluvit jeho filmy.
Třeba: stařeček u svého hořícího domu - dědo poďte pryč, vždyť nastydnete, ale jen ho nechte, přece hoří jeho dům (Hoří má panenko). Nebo genialní "postelová scéna" 2 neherců paní Ježkové a pana Šebánka spolu se "synem" V.Pucholtem, kde jsou dialogy rozehrané na vteřiny (Lásky jedné plavovlásky) .
V roce 1984 jsem měl možnost hovořit s Dr.Jírou, který byl, z titulu své funkce ve fotbalové federaci, oficiálním delegátem na OH v Los Angeles. Optal jsem se: co na vás udělalo na OH největší dojem pane doktore ? Odpověď: jediná věc, viděl jsem geniální film Miloše Formana "HAIR". Nikdy dříve jsem neměl možnost vidět na plátně tak úžasnou protiválečnou demonstraci a na tento film nikdy nezapomenu...
Ani já ne (sice až v r.1990) a děkuji vám pane Miloši za vše, čím jste nám dělal radost.
Jsem přesvědčen, že tam nahoře vám bude také dobře, vždyť se tam budete setkávat se svými parťáky, kteří s vámi tvořili to v š e z čeho jsme byli, jsme a budeme dál nadšeni.

intelektuálka
14.04.2018 5 z 5

Teď už asi víš....

Jindra.Vosecky
22.08.2017 5 z 5

Kniha, která otvírá nevídané obzory filmového světa. Mistr Forman je nejen mistrným vypravěčem skrze plátno, ale i skrze slova samotná. Dokáže člověka dohnat k slzám, když vypráví o smutných pasážích svého života, dokáže v člověku ještě zesílit vášeň a touhu tvořit, dokáže člověka překvapit, když mluví o své na druhou stranu paradoxně ospalé nátuře. Je to knížka nejen pro filmaře (ti by ji měli mít každopádně všichni povinně přečíst), ale i pro lidi, které zajímá vnitřní velikost našeho kultovního tvůrce.

BobRyder
26.05.2017 5 z 5

Miloš Forman je dlouhodobě mým nejoblíbenějším filmovým režisérem. Jeho kariéra je nesmírně zajímavá. Nejprve se stal součástí úžasného filmového obrození zvaného česká nová vlna a ve svých filmech ukazoval svět takový jaký je- svět lidí s jejich dobrými vlastnostmi i chybami. Forman tehdy, v 60.letech, vytvořil filmovou estetiku, které se klanějí noví a noví filmaři a snaží se ji napodobit. Pak však přišel krutý srpen 1968 a nezvaní bratři v tancích zadusili všechno včetně pražského filmového jara.
Miloš Forman v reakci na to emigroval do USA a ohromil Hollywood tím, že si jej stvořil podle obrazu svého. Točí zde nádherné filmy, osobité a virtuózní. Jejich hrdinové stojí často mimo většinovou společnost, jsou to rebelové bojující o osobní svobodu a o lidskou důstojnost. Geniální umělci, hipíci, pacienti z blázince, vydavatelé pornografie, ponížení černoši. Ti všichni stojí proti Systému, proti dobovému vkusu, proti takzvané Morálce. Proti té Morálce, kterou Forman jakožto člověk s osobní zkušeností s nacismem, s komunismem a maloměšťáctvím, dobře zná. Proti té Morálce, která vás odsoudí kvůli barvě vaší kůže, kvůli vaší sexuální orientaci, kvůli dlouhým vlasům, třídnímu původu nebo kvůli tomu, že máte o kolečko víc.
Miloš Forman výrazně zasáhl do mého života, provází mne jím už nějaký ten pátek a jednoduše mne pořád baví. A i po přečtení této knihy vím, že Miloš Forman si na nic nehraje a že je to člověk, se kterým bych si rád poseděl u piva. A to nejen proto, že právě on je tím co si představuji pod pojmem Mistr, ale především proto, že je to prostě fajn chlap...

BarboraSalome
23.08.2015 5 z 5

Výborné počteníčko.

ajinav82
22.10.2014 5 z 5

Z knihy mám úžasný zážitek. Čtivě podaná autobiografie, kterou řadím mezi své oblíbené knihy, jejichž přečtení ve mě zanechalo stopu.