Čmelák Aninka

Čmelák Aninka https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/149195/cmelak-aninka-149195.jpg 4 95 14

Veselý příběh ze světa hmyzu pro čtenáře mladšího školního věku upozorňuje na užitečnost čmeláků. Knížka vypráví o příhodách čmeláčí maminky Aninky, o třech klucích, kteří z nerozumu pobíjeli čmeláky, o pracném a důležitém opylování jetele i o bohaté úrodě v jedné malé vesnici, kde dospělí a děti vzali čmeláky pod svou ochranu.... celý text

Přidat komentář

Zemlja
03.09.2023 4 z 5

Krásné ilustrace, informace o životě čmeláků, bylo mi jich líto. Ondřej Sekora je nenahraditelný.

Shashlick
04.01.2023 5 z 5

Milé a poučné, bez zbytečných příkras. A samořejmě s krásnými ilustracemi.


Hakate
04.09.2022 4 z 5

Tuto knihu jsem jako malá obzvlášť milovala, skvělé ilustrace.

Luigi1
29.08.2021 4 z 5

Tak to jsem teda nečekal,že by od tohoto spisovatele tato knížka dokázala vnoučata rozplakat.Chtěl jsem přestat,ale chtěly vědět jak to skončí.

Aninka36
08.06.2020 4 z 5

Moc hezká kniha. Pro děti se velmi hodí a jsou tam krásné ilustrace. Doporučuji.

haki34
18.12.2019 4 z 5

!!! SPOILERY !!!
zachráněná z vyřazených knih z knihovny...(a protože máme doma Aninku taky :)) a sama si ji vybrala...)

opět milý příběh Ondřeje Sekory, který dětem přiblížil poměrně "opomíjený" hmyz - čmeláka...i já jsem se dozvěděla spoustu nového - třeba jak probíhá stavba hnízda, organizace čmeléčí rodiny...dobré byly i "odborné" vsuvky v podání výkladu pana učitele a na konci i ředitele Krále - což předcházelo smutné epizodě s vymíráním čmeláčího rodu před zimou...ale ono to tak je a k životu to patří....(naštěstí právě Králova přednáška dokázala na situaci připravit, takže pak se ta realita u našich kamarádů z knížky přijala lépe..)
Akorát pasáže s vytrestáním a pobodáním 3 výlupků vosami, sršni a čmeláky to už bylo trochu moc - aby to proběhlo jen tak v pohodě, pouze s vizuálním efektem - já už jsem viděla anafylaktický šok a jiné následky :D

já tedy spokojenost, čmeláci stoupli v mých očích z neznámého hmyzáka (který jednou ošklivě bodl moji matku, když ho omylem v létě zalehla) na hmyz mně omnoho bližší a uvidíme co děti :) a doporučuji ! nejen milovníkům hmyzu

EDIT : už přečetla 10letá dcera, jmenovkyně Aninky a moc se jí líbila..chrlí moudra ohledně čmeláků a i když sice prý konec byl smutný, zas jí to tolik nevadilo..A těší se s čmeláky na novou generaci Aninek :) takže vše OK !

ArwenAragorn
17.06.2019 4 z 5

U této knížky uberu jednu hvězdičku, ale jen proto, že jsem u ní vždycky brečela.

JancaMia
18.02.2019 5 z 5

krásné smutné čtení

Pavelpi
10.08.2018 5 z 5

Nádherná kniha spisovatele Sekory,kterou jsem i já jako děcko četl,četly jí moje děti a teď i moje vnučka.A všem se nám líbila.Moje vnučka,když vidí čmeláka na zahradě,tak ho hned pozoruje,aby věděla,kde bydlí.A dokonce si pamatuje,jaké druhy čmeláků jsou.Od přečtení knížky už ví,že jsou užiteční a tak je i neodhání a snaží se je chránit.Kdyby jen proto,tak knížka je velice užitečná pro poučení dětí.

Taťka Hraboš
03.01.2018 4 z 5

Kdyby Sekora zůstal u čmeláků, udělal by dobře. Pasáže týkající se jejich života byly velmi hezké a poučné, zato u pasáží týkajících se života obce Chlapíkov jsem často skřípal zuby. Nejen proto, že jsou tak poplatné době svého vzniku, ale i proto, že na mě působily jako slátanina, jejímž účelem je jen dodat knize na objemu.

Hoshi
11.04.2017 5 z 5

Krásná kniha od Ondřeje Sekory, kterou jsem milovala už jako malá. Ztotožním se s komentářem od anyzek. Pan Sekora zde dokázal bravurně sepsat odchod ze života a jeho pokračování. Celému příběhu dodávají kouzlo krásné ilustrace.

anyzek
27.04.2016 5 z 5

Opravdu je to krásná knížka. A to že je smutná? Většinou rádi oslavujeme život a se smrtí se tak nějak nepočítá. Řekla bych, že pan Sekora zvládl bravurně odchod ze života a úžasně popsal jeho pokračování. Vždyť jako lidé prožíváme to samé - narození, život - jeho radosti a strasti a odchod ze života s předáním štafety svým potomkům. Copak vy osobně jste neprožili odchod někoho blízkého? Je velice dobré mluvit s dětmi nejen o narození, ale i o odchodu z tohoto světa. A předat dětem to úžasné poselství - pokud kdokoli zůstává v srdci byť jen jediného člověka, žije navěky. : )

dark.ma93
04.10.2013 5 z 5

Krásná knížka. Vždycky jsem měla ráda knihy, kde zvířata měla lidské osudy a příběhy. Sice je to smutné, ale smrt se v lit. často objevuje. Má ji ve svých pohádkách i Božena Němcová, tak proč ne tady :)

kika 13
11.02.2013 3 z 5

Zajímavé čtení a smutné tak nevím asi není moc pro malé děti.