Člověk z půdy

Člověk z půdy https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166274/bmid_clovek-z-pudy-Qr2-166274.JPG 4 8 1

Spisovatel Antonín Sommer se straní společnosti a žije na půdě, kde ho občas vyrušují ze soustředění milenci. Jednou si ale jednu dvojici (Petra a Martinu) pozve k sobě a chystá se je zapsat do svého nového románu. Na scéně se ale objeví Malý lord, postava z dřívější spisovatelovy knihy, který ničí všechny její výtisky, aby se mohl osvobodit ze spisovatelova vlivu. Zachrání jak milence, tak Hedviku, postavu ze Sommerova nového románu, jejíž duše podle knihy pobývá na Měsíci. Ve hře také vystupuje čtveřice mužů, kteří nahrazují obvyklá revuální girls (zvaní girlsáci).... celý text

Přidat komentář

1amu
18.02.2020 5 z 5

Stalo se před 60 lety, a to 30. října 1959. Premiéra hudební komedie Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra Člověk z půdy byla u zrodu legendárního divadla Semafor. V hlavní roli Miloš Kopecký (alternoval s M.Horníčkem), jako Malý lord Jiří Suchý a s nimi pozdější hvězdy Waldemar Mauška, Karel Štědrý a 18-ti letá Pavlína Filipovská.
V této hře poprvé zazněly písničky, které se později staly neobyčejně úspěšnými hity: Pramínek vlasů, Včera neděle byla, Léta dozrávání nebo Dítě školou povinné. Zapšklí soudruzi z Rudého práva však hudební komedii moc neporozuměli a hned po premiéře přišli s negativní kritikou.
Hudební komedie Člověk z půdy tehdejší diváky natolik okouzlila, že se dočkala 228 repríz. Popularita Semaforu dál rostla a vyvolala vlnu divadel malých forem po celé republice. A tak se Semafor stal jedním z nejdůležitějších mezníků v historii českého divadla i populární hudby.

Kniha Člověk z půdy je v

Přečtených18x
Knihotéce1x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x