Člověk Bernard

nehodnoceno
Člověk Bernard https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60897/clovek-bernard-60897.jpg 0 0 1

Člověk Bernard je jedním z lidí, kteří jako by sami na sebe brali nemoc přítomného světa, hluboce ji přijímali a s vynaložením nejlepších sil své duše pracovali v sobě k jejímu překonání. Bernard si záhy uvědomí, že svět není v pořádku a toto rozhodnutí pro dobro mohlo být sotva počátkem cesty, kterou mu bylo nastoupit. Až skrze tuto účinnou lásku, stal se ze slabocha Bernarda, nevědoucího si rady se samým sebou, člověk již silný prostý trýznivých rozporů mezi svým svědomím a svými skutky. A historii této cesty od dětství až po zralé mužství, cesty při všech bludech tolik důstojné člověka, podává tento román. Není to příběh jen Bernardův, on nevytvářel jen sám sebe, více byl utvářen zkušenostmi, životem, to jest i lidmi, s nimiž ho moudrý osud svedl. Od starého rytířského děda Kryštofa a dobrého faráře Paryse až po soudobé přátele pražské a cizí. Je jich celá řada, jak světlých, tak odstrašujících postav.... celý text

Přidat komentář

žlučníkář
30.08.2020

Co si o tomhle mám sakra myslet? Taková bichle, která nejdřív stručně semele historii hradu Jehnědí včetně jehnědů, co v něm pomalu zahnívaj. Postav je tam jak v nějakym ruskym románu. Pravda, takovej šlechticko sedlácko vědecko pohnojenej rod se jen tak nevidí. Bylo to plný absolutně všeho. Nejdřív jako kronika, pak svítalo na lepší časy, že se bude něco dít a ono se to zatim dál táhlo jak smrad z veřejnýho hajzlu. Ten je v metru pěkně smradlavej a taky plnej neznámejch a zbytečnejch postav.

Na konci jsem se divil a klidně bych Bernýho zatáh až do komunismu. Třeba by to bylo jenom o sto až dvě stě stránek delší a třeba by tam i k něčemu dalšímu došlo. Hodnotit to asi nebudu, protože moje šiška v tom má zmatek a je plná rozporu. Z rozporu se prý ovšem rodí pokrok, tak snad bude i docela dobrý.

Uf, to jsem se úplně vyždímal...