Já, Claudius

Já, Claudius https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/115232/bmid_ja-claudius-aax-115232.jpg 5 758 120

Claudius série

1. díl >

Ve svém historickém románu přibližuje Robert Graves čtenářům neobyčejně zasvěceně i poutavě, s vtipem a ironií, formou fingované Claudiovy autobiografie jedno z nejzajímavějších údobí světových dějin – dějiny rozmachu starověkého Říma.

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Odeon
Originální název:

I, Claudius , 1934


více info...

Přidat komentář

helenkan
19.02.2024 4 z 5

V postavách jsem se ze začátku trochu ztrácela, ale jinak pěkný historický román. A pamatuju seriál kde hrál Claudia Derek Jakobi a bylo to úžasný.

Janadvorackova
25.09.2023 3 z 5

Moc mě to nebavilo. Neustále se řeší rodinné vztahy. Kdo s kým. Je v tom děsný binec, jelikož v příběhu se družili všichni se všemi, i v rámci rodin, tedy hlavně tak.
Autor, respektive Claudius, se místy vrací v čase stylem: "abyste pochopili tohle, musíme se vrátit k této události..."

Nic proti románovému zpracování. Nic proti fikci. Námět se mi velmi zamlouval, ale příběh je hrozně přeplácaný postavami, v nichž se skoro nevyznám.


LukasB.453
18.07.2023 5 z 5

jedna z "těch knih".
a nemohu nezmínit osmi(?)dílnou rozhlasovou adaptaci z přelomu tisíciletí, naprosto skvěle obsazenou dabérskou elitou (preiss, němec, vinklář, rösner, brzobohatý) - samozřejmě zkrácenou, spousta peripetií bylo vynecháno, osoby proškrtány, ale je to dobře strávených pět hodin.

Radimka
17.07.2023 4 z 5

Četla jsem asi před 25 lety. Určitě je skvělá, seriál taky, ale pamatuju si jen tenký papír, malý písmenka a hodně těžký čtení.

miker.90
13.06.2023 5 z 5

Začátek mě bolel a reálně jsem uvažoval, že knihu odložím. Fakt jsem si připadal jako Alenka v říši divů z množství postav, které se v každém "odstavci" protočily.

Naštěstí, tuto chybu jsem neučinil a díky tomu si užil solidní rockec!

PetrCepek
10.04.2023 5 z 5

Shodou okolností jsem oba díly Gravesova majstrštyku četl poměrně nedávno, takže nyní jsem si vychutnával moje nejoblíbenější kapitoly.

PS - Od ledna zkouším postupně přečíst - pěkně popořadě od Amise až po Zweiga - všech 46 knih ze skvělé odeonské edice Galerie moderních autorů. Taková čtenářská výzva, jen trošku početnější.

martin2819
15.03.2023 5 z 5

Do sedmdesáté strany jsem se v tom trochu ztrácel, ale potom to nabralo takový spád, hodně zajímavé a četl jsem to již v pubertě

marlowe
02.02.2023 5 z 5

Vzal jsem to v opačném gardu: Nejprve jsem si zopakoval skvělý stejnojmenný seriál BBC z roku 1976, který, jak jsem zjistil, ani po tolika letech neztratil nic ze své působivosti – a až poté jsem si střihnul Claudia románového (zatím tedy první díl). Samotné čtení bylo o to zajímavější, že jsem díky seriálu měl předobrazy všech těch Augustů, Tiberiů a Caligulů přímo před očima, a to včetně úžasně nadabovaného Claudiova „koktání“ v podání pana Haničince.

Cubeik
25.12.2022 5 z 5

Ideální kniha, chcete li si udělat obrázek o podobě Říma kolem přelomu našeho letopočtu. Rešerši musel Robert Graves vykonat skutku poctivě, a ačkoliv ne všechny udávané fakty odpovídají skutečné realitě, historičnost z díla jednoduše cítíte. Vzniká zde sice mírný paradox: Claudius si totiž zakládá na poctivosti a píše o historií takové, jaká se skutečně stala, bez romantického přikrášlení. To Gravesovi ale rád odpustím - jak (přímo v knize) podotýkal římský historik Livius, někdy je třeba si historická fakta trochu přiklášlit, aby se dílo snadněji dostalo do rukou veřejnosti.

iam.sokol
19.11.2022 5 z 5

Jestli mám nějaké období evropských dějin opravdu velmi rád, je to doba starověkého Říma. Díky poutavému stylu Roberta Gravese jsem se dokázal na několik málo dnů přenést do doby počátků císařství a prožít všechny pletichy, aféry, ale i příběhy vedlejších postav jako by je psal samotný Claudius. Jako u ostatních knih odehrávajících se v této době, i tady jsem měl potřebu si neustále dohledávat dodatečné informace a překvapilo mě, že v základu se Graves držel poměrně historicky velmi přesně. Skvělá práce a těším se na pokračování.

Maky33
12.11.2022 4 z 5

Historický román, který vypráví o císařské rodině. O vztazích mezi příbuznými... O tom, co člověk je schopný udělat, aby se dostal k moci....
O čekání na smrt...

pohoda58
14.09.2022 5 z 5

Kniha nezklamala,, čtivá se známou historií.

PetrCepek
11.09.2022 5 z 5

Je skvostné si přečíst příběh z antického Říma napsaný svěžím moderním jazykem, a jako bonus přitom vzpomínat na úžasný herecký výkon Dareka Jacobiho ve stejnojmenném britském televizním seriálu.

Hakate
03.09.2022 5 z 5

Velmi pěkný, zajímavý, historický román, okořeněný humorem.
Výborně se čte. Skvělé dílo.

Kortez
30.08.2022 4 z 5

Audiokniha.
Kdysi jsem viděl v TV film nebo seriál Já Claudius v hlavní roli dabingu Petr Haničinec. Zatoužil jsem znovu po tomhle tématu. Byl jsem spokojený a počas čtení jsem měl stále před očima právě pana Haničince.

Belanna
28.08.2022 5 z 5

Vykající a zajímavý román. Autor skvěle využívá historické prameny, píše poutavě a svižně. Vše je okořeněno jemným vtipem. Knížka, která upoutá.

Čmeláček
27.08.2022 5 z 5

Výborný historický román, který jsem přečetl jedním dechem, i když se tomuto žánru jinak spíš vyhýbám :). Claudius všem ukázal, co v něm vězí, a fakt to byl na svoji dobu dobrý císař. Jinak ale v tom Římě měli tenkrát hodně velkej binec (abych to vyjádřil slušně) a určitě jsem moc rád, že žiju tady a teď :))).

Artim
15.08.2022 5 z 5

Rozjezd knihy je pomalejší, malý Claudius se rozkoukává po světě a pasivně přijímá svůj úděl, postupně se však stává aktivnější a jeho postava se tak dostává velmi pomalu do popředí mnohých intrik ve starém Římě v první polovině prvního století n.l.
Líbí se mi, že si autor už ve jménu Claudia historika vytkl dívat se na historii faktograficky a tudíž nezabíhat do popisu chlípností a zvrhlostí té doby ale opřít děj o podstatné zvraty a události, byť někdy umně vytvořené, té doby.
Konec jsem už hltal a těším se na druhý díl!

Kabuky
23.05.2022 5 z 5

Velmi zajímavý román. Autor poměrně přesně pracuje s historickými prameny.

Robiii.k
27.01.2022 5 z 5

No tvl, prokousat se jmény a časovými linkami byl boj... Bez rodokmenu v knize bych se ztratil a i tak jsem měl po ruce google a wikipedii abych se orientoval... Ale jakmile se dostanete do děje tak to stojí za to... Intriky, zrady, jedy, vraždy, orgie, popravy a nevěry... Proste pohodička starého Říma.. Je to napsáno až neuvěřitelně autenticky pohledem budoucího císaře Claudia.. Za mě skvělý, poutavý příběh.. Určitě si knihu přečtu znovu!!!!! Takže kdo má rád tuto tématiku, neváhejte!