Jízda

Jízda https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/335578/bmid_jizda-Ifu-335578.jpeg 4 38 8

Class série

1. díl >

Patrick Ness je pouze autor námětu k této knize. Poppy je tichá dívka. Až do chvíle, kdy ukradne auto a projede s ním výlohou sázkové kanceláře. Max je hodný kluk, ale jednoho dne vyvraždí celou svou rodinu. Jen tak, pro zábavu. Amar byl vždycky plný radosti ze života, tak proč se chce zabít skokem ze školní střechy? Někteří studenti z Coal Hill nejsou tak úplně sami sebou. Někteří z nich umírají. Ram se právě vzbudil v cizím těle, a pokud nepřijde na to proč, může být na řadě právě on. Ve zběsilém románu Jízda se setkáváme s Charliem, Ramem, Quillovou a dalšími postavami populárního britského seriálu Class, situovaném do světa kultovní seriálové ságy Doctor Who (Pán času). Scenáristou seriálu Class je Patrick Ness, který vytvořil i námět k románu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: , #booklab
Originální název:

Joyride , 2016


více info...

Přidat komentář

KrysaHelena
04.04.2022 3 z 5

YA, které mě osobně připomíná Buffy, přemožitelka upírů, akorát ve formě mimozemšťanů. Přečíst se to dalo, kdyby mi bylo o nějakej ten pátek méně určitě by se mi i kniha líbila a doporučila bych jí.

MichalHoráček
24.09.2018 4 z 5

Seriál jsem neviděl, ale knížka se mi líbila a celkem jsem se v ní orientoval. Vtipná, rychlá, žádné zbytečné protahování a zdržování. A uvažuji, že se podívám i na seriál. Tak nějak se mi ta britská sci-fi líbí a dostává pod kůži.


trudoš
18.08.2018 4 z 5

Nečekaně povedená a zábavná jízda. Nečekaně proto, že neznám seriál, ani univerzum Doctora Who a přitom jsem se v ději i postavách bez problémů orientoval. Fakt je, že jsem tomu věnoval 5 minut na netu, protože do knihy se nakladatel neobtěžoval zanést ani řádek, pravděpodobně proto, aby mohl prodejnosti ukázat prostředník.
Dějová koncepce jinak odpovídá klasické filmové epizodě. Guy Adams s cynickým úšklebkem na rtech rozjíždí jednoduchou zápletku, vystřiženou jak ze špatného filmu (v dobrém slova smyslu), ve které se nikdo s ničím moc nepáře a to ani s pověstným britským humorem. Tak trochu jsem čekal figury bez duše, které jen odehrají svůj part a půjdou na pivo, místo toho jsem se seznámil s mile dysfunkční partou hrdinů, kteří mají problém komunikovat sami mezi sebou, natož aby bojovali s nějakým zlem. Naprosto tu pak exceluje má momentálně nejoblíbenější literární postava, jistá slečna Quillová. Netuším, jaká je na televizních obrazovkách, ale v knize perlí absolutně fantasticky.

Lenka.Vílka
20.06.2018 4 z 5

Taková milá utlá knížečka k odpolední kávičce. Pokud jste neviděli seriál, tak podle mě až tak moc nevadí. Je to napsané tak, že se neztratíte. Stejně na to není čas.

(Předposlední věc, která mu proletí hlavou, je: "Proč mě dnešek tak nenávidí." Poslední věc, která mu proletí hlavou, je kus lešení.)

Kniha je hned pryč a zanechá po sobě příjemný pocit spokojenosti. A taky to bylo strašně vtipný.

Tánička11
09.06.2018 3 z 5

Viděla jsem první díl k serialu, takže alespoň to mi pomohlo trochu vložit se dojedeme, ale myslím si kdybych to neviděla, asi bych spoustu frází nepochopila.

Attia
12.05.2018 4 z 5

Určeno spíše pro fanoušky seriálu, protože ostatní smrtelníci (jako já) v tom budou mít asi docela guláš. Příjemná a čtivá jednohubka, která rozhodně neurazí a dobře zabaví, ale postrádala jsem souvislosti.

Mishak
31.03.2018 2 z 5

Na tuhle knihu jsem byla opravdu velmi zvědavá a moc jsem se na ni těšila. Velmi mě totiž zaujal její námět. Když jsem ji poté držela v rukách, byla jsem velmi zklamaná její "tloušťkou" - to jsem ještě ale nevěděla, co kniha obsahuje.

"Nemůžeš si myslet, že každá zlá událost má něco společného s námi. Jinak ti bude mizerně pořád." (str. 28)

Musím říct, že jsem od téhle knihy čekala trochu víc. Seriál neznám, nikdy jsem ho neviděla, takže mé překvapení o obsahu knihy bylo opravdu velkým rozčarováním. Postavy ani nedokážu charakterizovat. Všechny jsou mi velmi nesympatické, nepromyšlené a dá se říct, že i protivné. Co k tomu říct... Možná v seriálu vystupují a ten, kdo ho viděl, o nich bude mít jiné mínění než já.

Kniha obsahuje převážně krátké kapitoly, ve kterých se střídají zcela nahodile jednotliví vypravěči. Bohužel já na ní neshledala nic, co by mě donutilo o ní říct, že si ji chci někdy přečíst určitě ještě jednou a doporučit ji dále. To opravdu ne!

"Všichni jsme někde mimozemšťané." (str. 31)

Jazyk knihy je surový a velmi jednoduchý. Z počátku se v knize spíše ztrácíte, protože je velmi chaotická. Několik momentů se mi však líbilo (hlavně když Steve mluvil se svým nadřízeným a po několika stránkách jste se dozvěděli, že to nebyl on). Ale bylo jich žalostně málo...
Na začátku jsem říkala, že mě mrzí tloušťka téhle knihy. Po jejím přečtení musím přiznat, že jsem ráda, že je pouze takhle tenká, protože muset číst 400ti stránkovou bichli v tomhle duchu, bych asi nezvládla a brzy ji odložila.

seabook04
10.03.2018 5 z 5

Patřila jsem k těm, kteří knihou před přečtením opovrhovali. Vykrádačka Doctora Who, dvě stě stran a ještě k tomu autor, který zpracovává cizí námět? Pfff...
Po dočtení patřím k těm, kteří se dílu klaní.

Guy Adams do dvousetstránkové knihy dokázal vložit tolik emocí, myšlenek a nezapomenutelných momentů, až tomu sami nechcete věřit. První díl této (zatím) trilogie pracuje s filozofickými otázkami "neškodně" skrytými mezi řádky.
,,Strach a hamižnost: když jde s takovým přístupem řídit stát, tak proč ne i podnikání?"

Štítky knihy

horory paranormální jevy Doctor Who

Autorovy další knížky

Guy Adams
britská, 1976
2015  91%Sherlock
2017  76%Jízda
2021  64%Sherlock Holmes a Boží dech

Kniha Jízda je v

Přečtených45x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce26x
Chystám se číst29x
Chci si koupit11x
dalších seznamech1x