Citáty z díla předsedy Mao Ce-tunga

Citáty z díla předsedy Mao Ce-tunga https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450368/bmid_citaty-z-dila-predsedy-mao-ce-tunga-46u-450368.png 2 5 4

"Citáty z díla předsedy Mao Ce-Tunga" jsou knihou prohlášení z projevů a textů bývalého předsedy Čínské komunistické strany Mao Ce-Tunga. Knihy byla vydávána od roku 1964 do roku 1976 a široce distribuována během Velké kulturní revoluce. Byly vytvořeny miliardy výtisků. Nejoblíbenějším provedením byla malá, lehce přenositelná kniha ve světle rudých deskách, která se mezinárodně proslavila jako "Malá červená kniha".... celý text

Literatura naučná Citáty a přísloví
Vydáno: , Beth-Or
Originální název:

毛主席语录 , 1964


více info...

Přidat komentář

ArkAngel
12.03.2024 1 z 5

Číst a srovnávat knihy z pera světových diktátorů je vlastně i zajímavá disciplína a u Velkého Kormidelníka jsem si i místy říkal, jak zlatý je vlastně Mein Kampf. A čím to vlastně je? Malá rudá knížka je tvrdou propagandou, která představuje to nejhorší z čínského marxismu. Válku nechceme... ale válku můžeme ukončit jedině válkou. Kdo má pušky, má moc. Děsivé myšlenky. Opravdu. Hitler alespoň místy konstruktivně zkritizoval politický stav nebo se podělil o své vlastní zkušenosti ze života. Tohle je jen směs marxistických motivačních citátů, které mnohdy celé myšlence jednotného lidu vlastně i protiřečí.

Set123
31.01.2021 1 z 5

Je strašlivé si uvědomit, jak málo toho vlastně vím o Maovi. Já znám jeho děsivé činy, ale jako osobu jsem jej vždy ignoroval. Nemohu tušit, zda to byl, či nebyl inteligentní člověk. Kdybych však měl hádat pouze podle skutků které… inu, napáchal, musel bych zákonitě říct, že to byl idiot. Proto se ptám, věděl Mao, co vlastně v těchto svých přiblblých prohlášeních propagoval, či nikoliv?

Nejsem si jist, jaký řád dát tomuto komentáři, proto odpusťte, když bude maličko rozhopsaný. Čím začít… Mno předně považuji za důležité říci toto: Kniha a potažmo tedy Maovy výroky, nikterak nepodporují komunismus, ani marxismus. Nejvíce to, co Mao propaguje, připomíná prostý fašismus. Sjednocení lidu ve strachu z jednoho evilifikovaného nepřítele, vyzdvihování důležitosti armády, tvorba modly jednoho vůdce a tak dále a tak dále.

Často mám u knih kvůli množství obsahu problém vytáhnout v komentáři myšlenky které si vyzdvižení zaslouží. Zde ne. Poznatek o fašismu je vše co jsem schopen nadhodit a končím. Tato kniha je plná ničeho. Plácání třech myšlenek stále dokola, naprosto bezobsažné, naprosto nic neříkající. Ano, v knize lze najít zajímavé myšlenky. Ale to nejsou Maovy myšlenky, to jsou obecné fráze známé po staletí, v ničem originální, v ničem inovativní.
Nakonec Mao pro svou utopii používá naprosto ty samé podklady jako všichni ostatní. A on, stejně jako všichni ostatní vizionáři skvělých utopických zítřků, selhal v jejich aplikaci a dosažení touženého cíle. Marxismus-Leninismus byl zkažen, vše selhalo. Ono ale muselo, a to si Mao neuvědomil.

Citáty vázající se k armádě byly asi nejzajímavější, šlo z nich poznat, že si Mao přečetl Umění války od Sun-C‘, ale to je asi tak všechna zajímavost jeho myšlenek.

Kdybych se nezařekl, že hodnocení „odpad“ na knihu nepoužiji, zde by se to stalo, ale já se zařekl, tudíž dávám jednu hvězdu. Ačkoliv si nejsem jist za co.

P.s. Byl jsem zklamán, když se mi rychle nepodařilo sehnat knihu v češtině, pročež jsem ji musel číst v angličtině. Po přečtení toho nelituji. Kniha by měla pomalu zapadnout do zapomnění nejen v češtině, ale i ve všech ostatních jazycích.


Greenfingers
14.11.2019 odpad!

Knihu jsem kdysi vlastnil (už si ani nevzpomenu, kdo mi ji daroval). Pak jsem ji ztratil při stěhování. Nelituji toho, protože toto dílko považuji za největší škvár, který se mi kdy dostal do rukou. Dneska už jsou zřejmě Maovy ideje k smíchu i samotným Číňanům, současní následovatelé ve vedení komunistické strany však pokračují v jeho šlépějích. Kult osobnosti a totalitní autokratické praktiky jsou v této zemi již tradicí (a u severních sousedů jakbysmet).

Me163
17.06.2018

Kniha, která byla v 60. letech vydávána ve stejném množství, jako Bible....
Jedná se o útlou knížečku menších rozměrů, takže se pohodlně vejde do kapsy vzadu u kalhot. Má omyvatelné desky.
Uvnitř najdete soubory citátů Mao Ce Tunga. Řazeny jsou podle různých témat, většinou se ale vše týká socialismu v Číně a jak vybudovat silnou společnost.

Stručně řečeno, je to další politická agitační knížka. Údajně se chystalo její znovuvydání, ale víc o tom nevím. V Praze ji kdysi zadarmo rozdávali čínští diplomaté, ale dnes je tato kniha v češtině skoro nesehnatelná. Pokud ji někdo v antikvariátu najde za méně než 1000 Kč, tak má štěstí.