Citadela

Citadela https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/237348/bmid_citadela-237348.jpg 4 53 14

Meziválečná Británie. Mladý doktor Manson přijíždí do hornického městečka, aby dělal asistenta staršímu lékaři. Manson je ctižádostivý, poctivý a schopný a pacienti si ho brzy oblíbí. Získává si přátele i nepřátele. Seznamuje se s učitelkou Kristýnou. Jeho stižádostivost ho na nějaký čas svede na špatnou cestu. Ocitá se na vrcholu i na dně. Román byl u nás kdysi vydán také pod názvem "Očistec". Croninův román z lékařského prostředí je starý, ale základní myšlenka je současná. Lékař by měl být poctivý, nezištný a hlavně by měl vnímat pacienta jako člověka. Člověka, kterého je třeba uzdravit na těle i na duši.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Svoboda
Originální název:

The Citadel , 1937


více info...

Přidat komentář

Barbora412
22.04.2024 5 z 5

Výborně napsaná kniha s poutavým a věrohodným příběhem.

JankoStirbey
24.01.2024 5 z 5

Môžem len odporúčať. Knihy o vidieckych lekároch všeobecne si ma v poslednej dobe získavajú, resp. žiadna z nich ma zatiaľ nesklamala. Predo mnou komentujúci majú v mnohých veciach pravdu, aj v tom, čo sa im na knihe nepáči, mňa si však kniha získala práve pre to, proste príjemný začiatok čitateľského roka.


Ivaksa
17.09.2023 2 z 5

Na Croninových románech se mi líbí vždy jejich zakončení. Jsou citlivé, lidské, mají v sobě moudrost, ponaučení a pointu. Jenže často také bývají zdlouhavé, příliš černobíle působící postavy a až kýčovitý patos. Dost lehce lze odhadnout kam vyústí. To mě úplně nebaví..

Hanka_Bohmova
06.06.2023 3 z 5

Manson je rozporuplná postava, střetávají se v něm ideály, odhodlání něco dokázat, také nezůstat dlužen a nebýt nikomu za hlupáka. Výslednice v průběhu času kolísá - co pro sebe považovat za úspěch? Pěkně napsáno, zajímavé prostředí, ale na mě místy příliš sentimentální a didaktické. 3,5 hvězdičky
Trošku mi to připomínalo kdysi dávno čteného Arrowsmithe.

jindra2
13.01.2020 4 z 5

Skvěle čtivá kniha, silně kritická k poměrům v lékařském stavu. Je překvapující, jak je aktuální. Původní profese autora je znát. Nadbytečné prohlídky, předepisování zbytečných léků, falešná solidarita a naopak nesmiřitelnost s těmi, kteří nedrží basu, odmítání "nevědeckých" postupů, přisvojování si cizích zásluh, nezdravá rivalita, malost, závistivost, prospěchářství. Samostatnou kapitolou je systém zdravotnické péče, který by Ondřej změnil, neví ale přesně jak. Ve zdravotnictví tečou velké peníze a jde-li o zdraví, lidé přestávají uvažovat racionálně.
V knize není zbytečná věta, charakteristiky postav jsou výmluvné. Počeštění křestních jmen postavy čtenáři přibližuje. Ondřej Manson je vlastně prototypem zapáleného, čestného lékaře, který boří zatuchlé pořádky a práce je pro něj posláním. Jeho žena je nadpozemsky dokonalá.

Kondaska
01.01.2019 3 z 5

Na rozdiel od Klobucnika, tato kniha sa mi citala tazko a nutila som sa do kazdej dalsej strany. Stale ju vsak mam v kniznici a mozno jej dam este jednu sancu...

haki34
02.10.2017 5 z 5

uf...tejto Croninovke musím dať za 5...a nielen preto, že som kolegyňa Andrewa Mansona :)))
opäť veľmi čtivý román, keď hltáte jedu stránku za druhou a chcete vedieť , že čo bude ďalejj.... po prvej časti, keď získal AM nové miesto a ženu svojho srdca si vravím -- veď už stačilo, a hádam koniec ??? nie...Cronin dokázal příbeh ďalej rozvinúť, natiahnuť...z vlastnej skúsenosti opísal život začínajúcho lekára v ANglicku (Walese)..každodenný problém ako uživiť seba a svoju rodinu, snaha mladého idealistu o zlepšenie podmienok svojich pacientov, ktprí často "novoty" zo zvyku odmietajú..
snaha o vedeckú činnosť (nie preto, že musí, ale preto, že chce !!! chce niečo zmeniť, zlepšiť....) práca od svitu do mrku...ordinácia dopoludnia, popoludní až do večera...niet divu, že Cronin Mansonovi pridelil za manželku sväticu...
úprimne povediac, hlavná postava si ma veľmi nezískala...cholerik ?? nervózny týpek ?? dobrý chlapec ?? asi nie.. zakomplexovaný chudobný mladíček ?? - i takto by to mohlo občas vyznieť, hlavne po tom, čo AM v Londýne padá až na pomyslené dno v osobnom i pracovnom živote, hoci by sa zdalo, že vlastne toto je te úspech...
Koniec knihy ma zaskočil...ale ten happy end by bol asi už prisladký....i keď sa mi niektoré pasáže zdali trochu kostrbaté, celkovo ma kniha pohltila, s napätím som čakala, čo sa stane tentokrát...zároveň som si so záujmom prečítala o systéme zdravotníctva a postgraduálneho vzdelávania mladých lekárov v Aglicku počiatkom 20teho storočia a výskume a kategorizácii silikózy, antrakózy, a ich uvedení ako choroby z povolania .

Kniha stojí za prečítanie. Myslím, že veľa vecí je aktuálnch ešte dnes....

evask
16.05.2017 4 z 5

Lékař Ondřej, v osobním životě ho provází neštěstí. V profesi lékaře si vede dobře, a přece musí čelit intrikám kolegů. Cronin je můj oblíbený autor, ale tento román se mně zas až tolik nelíbil.

Kopretina
30.01.2017 4 z 5

Kniha je průměrná - až na závěr. Do něj autor vkládá morální hodnotu - života, vztahů, lásky, postojů. Nikdy není pozdě, každý si zaslouží novou šanci, i když se nechoval čestně.

81Erinka
27.01.2017 4 z 5

Kniha určite stojí za prečitanie. Aj keď sa príbeh odohráva na britských ostrovoch, tak si myslím, že chovanie lekárov bolo a stále je rovnaké aj u nás.

anna7042
28.09.2016

Mám ji pod starým názvem Očistec a opět čteno vícekrát, jak už to mezi mnou a Croninem chodí :)

Koka
13.02.2015 5 z 5

Keby sa vypreparovali niektoré dobové reálie (nezvyklosť jazdy autom, nemoderné lekárske prístroje a liečebné postupy), tak by to vlastne mohol byť úplne súčasný román z lekárskeho prostredia. Veď ani po takmer 80 rokoch od príbehu sa v previazanosti lekárov s farmaceutickými firmami mnoho nezmenilo, doktori - kolegovia si naďalej vzájomne posielajú pacientov, len aby jeden druhému pomohli zvýšiť prestíž a príjmy, rôzne "autority" nám tiež odporúčajú bezcenné výživové doplnky atď. Veľmi, veľmi podobné dnešku. Že to hrdina tejto knihy nakoniec celé prekukol a vycúval? Tej jeho morálnej katarzii som nemohla tak celkom uveriť a považujem ju za jedinú slabinu príbehu.

Renava
08.02.2012 5 z 5

Všetko od A.J.Cronina stojí za prečítanie, sú to všetko knihy, ktoré rokmi nestrácajú na hodnote a každej generácii majú čo povedať. Jeden z mojich najobľúbenejších klasických autorov a jeho Citadela (v českom preklade Očistec) je skvost.

kadgam
28.12.2011

Príbeh mladého, začínajúceho lekára Mansona. Vyštudoval vďaka pôžičke lekárskej spoločnosti, ktorú musel postupne vracať. Keďže nemal konexie, musel prijať prácu, ktorú mu ponúkli a nechať sa vykorisťovať zavedeným kolegom, resp. jeho chamtivou manželkou. Neskôr si našiel prácu ako lekár írskych baníkov a založil časť pracovného lekárstva na základe svojich pozorovaní, že baníci z antracitových baní majú častejšie zaprásenie pľúc, ako baníci z čiernouhoľných baní. Postupne sa mu začína viac dariť, tvrdou prácou sa prepracúva medzi módnych londýnskych lekárov. Tu stráca sociálne cítenie aj lásku manželky kvôli mamonu. Čítala som to v origináli