Poddaný

Poddaný https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/352604/mid_poddany-WVw-352604.jpg 3 14 4

Císařství série

1. díl >

Román Heinricha Manna Poddaný je románom nemeckej meštiackej spoločnosti z konca 19. storočia, keď nastúpil na trón posledný cisár nemeckej ríše.

Literatura světová Romány
Vydáno: , SVKL - Slovenské vydavateľstvo krásnej literatúry
Originální název:

Der Untertane , 1918


více info...

Přidat komentář

Marekh
07.02.2018 2 z 5

Jedná se o román s psychologicky prokresleným typem pruského maloměšťáka. Bohužel tato kniha se mi nelíbila a někdy jsem se musel hodně přemáhat, abych ji dočetl. Knihu hodnotím na 2*.

vodka
10.01.2018 2 z 5

Velmi těžce se čte kniha, kde je hlavní hrdina extrémně nesympatický a nejde se s ním ani trochu ztotožnit...


Aksel
11.10.2013 3 z 5

Po celé čtení mě jímalo neodolatelné nutkání popadnout Diedericha za ramena a zatřást s ním, zakřičet mu do tváře, ať se proboha vzpamatuje. Ať si vybere tu správnou stranu, která se mu nabízela nejprve v podobě milující Anežky, pak v podobě starého a moudrého radního Bucka, jenže...

Poddaný je skvělá skica vilémovského Německa, která osvětluje jednu velmi podstatnou věc. A sice kde se v 30. letech najednou vzal Hitler. Neboť Diederichova zbožná láska a obdiv k císaři Vilémovi II. je předobrazem vůdcovského mýtu hitlerovského Německa, jakkoliv dokončil Mann svůj román ještě před 1. světovou válkou. Jen se pak jeden vůdce nahradil jiným. Není divu, že nacisté Manna nemilovali, když na Diederichově příkladu v plné nahotě odkryl absurdnost slepého následování vůdce a kriticky poodhalil síť špinavého politikaření a vlastních prospěchářských zájmů, které se skrývaly pod honosnými hesly o národní jednotě, vlastenectví a boji s domnělými podvratnými živly. Jako román mě Podanný sice poněkud zklamal (či spíše Diederich mě zklamal, abych byl přesný), ale coby zrcadlo své doby a prorocké varování si Podanný prostě zaslouží hvězdičku navíc.

maryzka
19.05.2012 5 z 5

moje nejoblíbenější kniha- jedna generace staví továrnu,je jedna rodina s dělníky a snaží se přizpusobit době.druhá generace pokračuje v díle ale snaží se udržet odstup od dělníků, ale snaží se proniknout do vyšších kruhů( šlechtických)