Císařský bastard

Císařský bastard https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/139125/cisarsky-bastard-139125.jpg 4 6 3

Císař Rudolf II. miloval umění, alchymii ... a ženy. Jeho nezřízený erotický život byl pověstný, leč žádnou ze svých milenek si nevzal, nechtělo se mu do ženění. Z řady potomků, jež zplodil, jsou známi pouze ti, které měl se svou nejznámější konkubínou, italskou kráskou Kateřinou Stradovou. Těch bylo celkem šest a nijak se neproslavili, až na prvorozeného. Julius Caesar d’Austria, narozený 1584, ač levoboček, byl otcovou velkou nadějí. Dostal do vínku dobré vzdělání a čekala ho skvělá budoucnost. Z Julia však vyrostl zpupný neurvalý agresivní mladík. Nezřízeně holdoval pití, ženám a násilí, o jeho výstřelcích mluvila celá Praha, posléze i Evropa. Když už si otec s nezdárným synem nevěděl rady, odeslal ho na převýchovu do kláštera. Tam dlouho nevydržel a vrátil se, byl však odsunut na venkov, na zámek v Českém Krumlově. Zde si žil po svém – nákladně a násilnicky, děsil celé město, žádná žena si před ním nebyla jista. Vše vyvrcholilo brutální vraždou mladé lazebnice, po níž bylo jasné, že císařský syn je duševně nemocný. Jeho konec byl truchlivý ... Autor sugestivního vyprávění o nešťastném bastardovi PhDr. Jiří Sommer, CSc., je historik, působil na Pedagogické fakultě UK. V publikační činnosti se věnuje tematice českých dějin, historii hradů a zámků, dějinám umění a bájesloví (Osudná zastavení českých dějin, Hrady a podhradí, Báje, mýty a pověsti, Dějiny sportu).)... celý text

Přidat komentář

jitka7326
28.04.2023 5 z 5

Císařský bastard. Čtivé, děsivé, dle historických událostí jež byly popsány kronikářem Václavem Břežanem.

Hakl54
27.12.2016 4 z 5

Zajímavé čtení. Knížka se mi dobře četla a občas mě mrazilo ze zločinů, které levoboček prováděl. Při čtení jsem také stále viděla a slyšela Wericha, který nám Rudolfa tak trochu hezky zidealizoval.


orinka3
03.06.2015 4 z 5

Vyprávění o levobočkovi z trošku jiné strany, člověk sice ví jak to dopadne, ale přesto je zvědavý, jestli se o "hrdinovi" přece jen nedoví něco nového. Knížka je čtivá, určitě nezklame nikoho, kdo se zajímá o tuto dobu. Mně jenom vadí - ale to není chyba autora, nýbrž moje:) - že pokaždé, když čtu knížku o Rudolfu II. - vidím Jana Wericha, protože ten ho stvárnil mistrně. Toho obrazu se nezbavím a nezbavím a zajímalo by mě, jestli to mají jiní taky tak:).

Autorovy další knížky

Jiří Sommer
česká, 1937
2003  57%Báje, mýty a pověsti
2003  60%Malé dějiny sportu aneb O sportech našich předků...
2005  93%Hrady a podhradí
2012  77%Císařský bastard
1989  80%Chrudimsko

Kniha Císařský bastard je v

Přečtených7x
Čtenářské výzvě1x
Chystám se číst2x