Císařovna

Císařovna https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/202225/bmid_cisarovna-XsK-202225.jpg 4 48 11

Matylda, dcera Jindřicha I., si dobře uvědomuje, že po smrti svého otce, který se ze všech sil snažil přimět šlechtu, aby ji ta uznala za následnici trůnu, stejně nebude uznána za anglickou královnu. Britská aristokracie si totiž nedovede představit, že by jim měla vládnout žena, a tak raději uzná za krále Štěpána z Blois, bratrance Matyldy. Hrdá Matylda okamžitě zorganizuje odboj, do jehož čela se postaví její bratr Robert, hrabě z Gloucesteru. Válka začíná...... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

Lady of The English , 2011


více info...

Přidat komentář

Tamal
20.04.2024 3 z 5

Byla to má první kniha této autorky a musím říct, že mě nejvíce bavilo asi cca posledních 100 stránek, tam to začalo mít nějaký spád. Matylda měla všechny vlastnosti královny, ale bohužel se jako mnohé jiné ženy, co ve své době chtěly žít jinak, narodila ve špatné době. Když si to člověk uvědomí, tak teprve 20.stoleti přineslo nějaké změny. Ale to je jiná kapitola :-)
Historické romány mám ráda , něco jsem se jistě dozvěděla, ale četla jsem svižnější z anglické historie.

socka123
21.02.2022 5 z 5

Vše o knize je řečeno v posledním odstavci autorky:
sledovat část života těchto velice odlišných, ale životem spojených žen (Matylda a Adeliza) bylo fascinující, stejně jako pozorovat jejich snahu přežít a získat pozornost ve světě, kde se jim všechno stavělo do cesty. Ačkoli šly každá vlastní cestou, přes veškeré překážky nakonec uspěly a mají moji hlubokou úctu.


fénix56
01.09.2021 4 z 5

Od Elizabeth Chadwick jsem nejdříve četla trilogii o Eleanor Akvitánské, což vlastně byla její snacha. Obě byly vlastně docela podobné, ctižádostivé, nepoddajné, velmi schopné, ale bohužel se narodily ve špatné době. Matylda, přestože byla nejdříve německou císařovnou a na rozdíl od svého soka Štěpána měla vlastnosti vhodné pro vládnutí, neměla proti anglické šlechtě a jejímu favoritovi Štěpánovi šanci.
Druhá půlka knihy, kde je popisován Matyldin boj o trůn je trochu rozvláčnější. Je to sled různých bitev, šarvátek, zrad, které se táhnou několik let, než se vše vyřeší.

kniha80
13.08.2020 5 z 5

moc ráda čtu knihy této autorky, jak začnu, neutrhnu se až do konce :-)

teddymu12
05.09.2018

tíha moci a neschopnost mužů vnímat ženu jako rovnocenou

SteveP1
01.06.2016 4 z 5

Přestože historické romány jsem donedávna nijak nevyhledával a ke knize se dostal vlastně náhodou, po letmém přečtení několika úvodních odstavců 1.kapitoly mi bylo jasné, že tahle autorka umí velmi dobře a poutavě psát a že si knihu přečtu. A bylo to skutečně velmi dobré a zajímavé, moc se mi to líbilo. Nějak začínám dobrým historickým knihám, byť s ženskými hrdinkami, přicházet na chuť..
Silné 4 hvězdy.

hanicka258
06.08.2015 4 z 5

Docela čtivá kniha... Možná na mě příliš "naturalistická"... Ale jinak příjemné historické čtení...

Markett
23.07.2015 5 z 5

Můj názor na knihu je velmi kladný. I když jsem se občas ztrácela v postavách (což není vinou autorky, protože se mi zdá, že se skoro každý druhý muž ve 12. století jmenoval Jindřich), tak příběhy těchto dvou žen se mi velice líbily. Matyldu jsem mlhavě znala už dřív, ale o Adelize jsem se dozvěděla teprve z této knihy. A román o jejich životech se mi líbil a zdál se čtivý. Zápletka pěkná, krásně psáno. :)

Bezantina
22.07.2015

Kniha začala dobře, ale pak příběh stal změtí jmen a politických machinací.. Můj názor je takový, že pokud autorka nepsala o hrdinech z vysoké politiky a šlechty, byly její příběhy živější a více čtivé. Poslední dobou se však zaměřuje na reálné a skutečné postavy (Šarlatový lev, Největší rytíř), nicméně příběhy tím trpí.. Kniha mě prostě zklamala.

orinka3
02.06.2015 4 z 5

Velmi poutavě psáno, jen se mi poněkud pletly vedlejší postavy, přece jenom, záplava anglických jmen zamotá hlavu i vzdělancům. Ale to je chyba moje, nikoliv autorky.

alnahu
04.06.2014 5 z 5

Skvělý historický román z dvanáctého století o císařovně Matyldě ,jedné z nejslavnějších postav té doby.