Cisárova perla

Cisárova perla https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44183/bmid_cisarova-perla-XW5-44183.jpg 4 185 24

Příběhy soudce Ti série

< 8. díl >

Soudce ti je na slavnosti dračích člunů svědkem vraždy, která má vypadat jako srdeční infarkt. Později následují další vraždy, které úzce souvisejí s tou první. Zvláštní roli zde hraje opuštěný Mandragorový háj a záhadně ztracená dominová kostka. Podaří se soudci Ti odhalit vraždícího maniaka a také odhalit tajnou skrýš dávno ztracené císařovy perly?... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Emperor´s Pearl , 1963


více info...

Přidat komentář

Alma-Nacida
17.03.2024 3 z 5

Kdysi jsem přečetla všechny případy soudce Ti dostupné v socialistickém Československu, takže to byl takový malý návrat. Není to špatné, ale zdálo se mi to takové upovídané a Ti je poněkud nadčlověk. ;) Takže celkově dvě a půl hvězdy.

alabra
03.01.2024 5 z 5

Jako audiokniha naprosto dokonalý zážitek, soudce si tentokrát bere na pomoc mystiku, pověrčivost, bojuje s krutostí, chamtivostí a velkými vášněmi. Musí se spolehnout na dedukci, přímé důkazy tentokrát nejsou.


Usire
27.11.2023 5 z 5

Silné téma (znásilňování žen) s kapkou mystiky. Nejkrásnější pro mě byla událost, když zápasnice přišla na soud s lupiči a popisovala, jak je musela přesvědčovat aby šli s ní. Nad úplným závěrem knihy, mi skoro ukápla slza.

Jaruš7
31.08.2023 5 z 5

Audiokniha - stabilní úroveň obdivného zážitku.
Precizní sondy do charakteru osob v dobách omezených bez techniky a moderních vymožeností.
Stačí do společenských vrstev zasít semínka lidských neřestí, vášně, zločinných úmyslů, zrady, závisti, lží a pomluv.
A tak má soudce Ti opět možnost excelentní dedukce a pozorovacího talentu využít k vyřešení složitých zločinů. Jako vždy bravurně.
"Nebesá" - jedinečný styl.
Spokojenost, dušička v peří.

Ulala
13.08.2022 5 z 5

Tentokrát se musel soudce Ti obejít bez svých pomocníku. Případy řeší pouze s inspektorem Chungem a opět se svou důmyslností. Tentokrát se pohybuje mezi zámožnými sběrateli starožitností a na konec se mu podaří najít i dlouho ztracenou císařovu perlu. Nemohu jinak než dát pět hvězdiček za zápletku, příběh, historické informace o soudním dvoru ve staré Číně, popis přírody a zvyků.

mgeisselreiter
26.06.2022 3 z 5

Tento příběh mi přišel příliš překombinovaný a místy i nereálný, přestože Gulik píše velmi dobře - žádné dlouhé a zbytečné kecy kolem. 65-70%, 26. 6. 2022.

Janadvorackova
07.10.2021 3 z 5

Několik vražd a tajemná perla, tedy možná jen pověst o ní.
Ani se nesnažím přijít na to, jak Ti ví všechno tak jistě. Ale on to všechno tak jistě ví, takže to přijímám a bavím se u čtení :).

netopýrek1985
19.09.2021 5 z 5

Miluji tohoto autora zlhtla jsem za den. Moc se mi to líbí. Taková pro mě klasika ke které se ráda vracím a budu vracet.

1972Sixo
13.02.2021 3 z 5

Tak sa to snažím ohodnotiť poctivo, no len za lepšie tri. Ono mu to rating nezníži, ale do starej číny sa už asi tak skoro nepozriem. Také statické vyšetrovanie bez nejakej výraznejšej dramatickej akcie som nečakal. Asi je to pre staromilcov odkojených Agathou. Moja smola, moje sklamanie, mea culpa.

boxas
01.01.2021 5 z 5

Robert van Gulik snad ani nepsal jiné než výborné příběhy. Jeho soudce Ti patří k nejlepším vyšetřovatelům vůbec.

Kontryhelka
30.11.2020 5 z 5

Výborná detektivka ze staré Číny. Jako velká milovnice dynastie Tang, pro mně soudce Ti a jeho příběhy byly jako zjevení. Čtivé, napínavé a laskavé vyprávění geniálního detektiva dob dávno minulých. Pan Gulik výborně vykresluje postavy, každodenní život lidí a zvyklosti staré Číny. Když čtu jeho knihy mám pocit, že jsem součástí jeho příběhů. Ihned si člověk udělá představu o lidech,životě a prostředí jako celku.

BlackBlade
29.02.2020 4 z 5

Soudce Ti opět krásně zaúřadoval... Nadčasový, kriminální příběh, který je zajímavý i pro dnešní dobu. Ale opět mi to přišlo možná až moc překombinované.

aktijnov
30.01.2020 4 z 5

Pro mne příjemné odpočinkové čtení...

Helejna
08.03.2019 4 z 5

Je to již druhá kniha od Gulika a nezklamal. Příběh má spád a vtáhne vás do děje, v kterém netušíte, kdo by mohl být vrah.
Napětí až do konce. Příjemně prokládáno čínskými reáliemi té doby. nenudila jsem se.

haki34
18.02.2019 5 z 5

Soudce Ti a jeho brilantní logika a schopnost z ničeho vykřesat opravdové řešení :) v tomto příběhu opět rozluštil nejen záhadu ztracené perly, ale také vyřešil nemoc paní Kou a strašící bohyni řeky...opět hezký příběh ze starověké Číny, i když, jak má správná detektivka být, taky plný násilí...
V příbězích soudce Ti se taky ráda dovídám spoustu detailů ze života v té době, jak asi vypadal den, vztahy v rodině, mezi manžely, co na sebe, co popít, pojíst, jak se pobavit..a také odlišnosti mezi vyšší společností a "běžnými smrtelníky". Oddechová a zároveň i poučná literatura :) a soudce Ti je zkrátka borec !

p.s. v tomto díle navíc hvězda za želvičku....důležitý detail, motivy aranže se želvičkou na skalce, tak přesně odpovídající východní mentalitě. také za tu atmosféru ,vykreslenou opravdu živě, autorovi tleskám. V tomto díle jsem úplně cítila dusno před bouří, viděla ty tmavé mraky, také stín a šero halící něco tajemného a nebezpečného v mandragorovém háji byli přímo hmatatelné....Gulik umí.

kyssling
03.07.2018 3 z 5

Dal bych o hvězdičku víc, ale podle mě zbytečné berličky v úplném závěru románu příběh sráží dolu ...

kolacky
09.04.2018 5 z 5

Moje první setkání se soudcem Ťi. Po probrání se z kulturního šoku, když jsem pochopila, že jsem jinde a jinak, jsem si tuhle sérii zamilovala a sehnala jsem si všechny knížky.

Ellise
20.12.2017

Všude jsem slyšela slova chvály, ale pro mně průměr. složité konstrukce, exploze myšlenek ,které odvádějí pozornost.

kyssling
11.11.2017 3 z 5

Dal bych o hvězdičku víc, ale podle mě zbytečné berličky v úplném závěru románu příběh sráží dolu ...

Ivan F
24.03.2017 4 z 5

Gulik nesklamal, ale s prihliadnutím na jeho najlepšie knihy nemôžem hodnotiť plným počtom. Škoda, že kniha nie je viac naplnená podrobnosťami, to mi vyslovene chýbalo. Takto je príbeh cisárovej perly takým cadilacom bez chrómu - odvezie, ale nežiari. Avšak spokojný som bol.