Císař alchymistů

Císař alchymistů https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12482/bmid_cisar-alchymistu-FTv-12482.jpg 4 32 11

Kolik tajemství se skrývá za slovem, označujícím to dávno zapomenuté řemeslo... Alchymie. Strach z neznáma, pochybnosti i slepá důvěra v nadpřirozené schopnosti. Rudolfínská Praha vytváří alchymistům - jak učencům, tak i podvodníkům - skvostné podmínky. Vždyť sám císař nad nimi drží ochrannou ruku. A aby ne, když potřebuje zlato. Hodně zlata. Alchymisté ze všech koutů Evropy se sjíždějí do Prahy a snaží se štědrému vladaři vyhovět. Před našimi zraky defilují slavná jména: Tycho de Brahe, Edward Kelley, John Dee... Který z nich se zmocní vzácné formule a bude tak mít největší šanci uspět v boji o císařovu milost? Autor jemně črtá charaktery svých postav, nechá je splétat jejich vlastní drobné intriky, láká je, aby vstoupily do jeho vyprávění a ujaly se role, kterou jim určil. S jejich pomocí pak rozvíjí strhující příběh, do něhož se čtenář rád nechá vtáhnout.... celý text

Přidat komentář

DuncanIdaho
22.12.2021 3 z 5

Z mého pohledu zatím nejslabší kniha od Dvořáka. Děj mi připadal takový nesourodý. Přišlo mi to jako několik povídek propletených do sebe. Žádná postava tam nevynikla jako hlavní.

Lenka_S
20.04.2019 4 z 5

Dlouho sháním nějakou knihu o Rudolfovi II a název této knihy vypadal, že je to to, co hledám, není :-). Kniha není ani tak o životě císaře Rudolfa, ale hlavně o lidech z jeho okolí. V příběhu potkáváme spoustu postav jako je John Dee, magistr Kelly, hraběnka Stradová, Filip Lang a další. Přestože to není to co jsem hledala, příběh se mi líbil, je velmi čtivý a má spád.


gad
13.09.2018 5 z 5

Příjemné čtení. Viděl jsem před sebou pana Wericha i ostatní herce z filmu Císařův pekař a pekařův císař. Ale v knize je postav daleko více a také příběh má spíše dramatický spád. Alchymie je téma samo o sobě dosti zajímavé a tak přestože v Praze Rudolfa II. se jistě vyskytlo mnoho podvodníků, bylo zde i spousty mužů vzdělaných, jejichž prioritou bylo poznání a objevování nového. Určitě stojí za přečtení.

Sahti
17.02.2018 4 z 5

miriama: Tady ses trochu spletla, v knížce je jméno nevlastní dcery E.Kelleyho Alžběta (Elisabeth).
Dočetla jsem se někde na netu, že to byla "Malostranská Sapho".

Jinak knížka velmi čtivá, lákavá hledat detaily o životě mága E.K. a vydat se i na místa, kde dříve žil (Hněvín v Mostě, Včelní Hrádek u Jílového u Prahy, Křivoklát aj.).

zarovicka4
16.06.2017 5 z 5

Toto téma mě baví a zajímá, takže knížku jsme četla jedním dechem:)

xxtom
01.06.2017 1 z 5

Děj se vlekl, knížka mě nebavila.

genie
19.03.2016 5 z 5

Krásný příběh z rudolfínské Prahy, ve kterém se setkávají osudy mnoha známých historických postav ... odvyprávěné skvělým "starosvětským" poetickým stylem ...

Dandulka
07.03.2016 5 z 5

Pan Dvořák nezklamal. Jen jedno mne mrzí, než jsem se pořádně rozečetla, byl konec knihy. Příliš krátké na můj vkus. Jinak vynikající kniha, která stojí za přečtení.

Erinye
27.11.2013 5 z 5

Čekala jsem, že kniha bude více o Rudolfovi II., ale to byl asi pouze můj předpoklad :). Každopádně knížka byla napsána čtivou a zároveň uměleckou formou a musím říct, že mě vlastně bavila od začátku až do konce...:)

miriama
29.05.2013 3 z 5

Román z doby panování Rudolfa II. Popisuje osudy alchhymisty Kellyho a jeho nevlastní dcery Johanny Westonové, budoucí renesanční básnířky. Zajímavé je i vysvětlení existence Golema.

WEIL
20.08.2011

Kdyby nebylo Rudolfa II., tak by dějiny ČR byly značně ochuzené. Druhá polovina 16. století, to je hlavně doba Rudolfa II.