Cirkus Humberto

Cirkus Humberto https://www.databazeknih.cz/img/books/61_/61038/cirkus-humberto-61038.jpg 4 690 136

Román byl zamýšlen jako povzbuzení českého národa, vyzdvihovány jsou spravedlnost, přímost, ctižádost, … Bass zde na pozadí cirkusu sleduje tři generace cirkusáků. Ústřední postavou je Vašek Karas, syn šumavského zedníka, který odejde k cirkusu, nakonec se ožení s dcerou ředitele a sám se později stane ředitelem cirkusu, předtím však vystřídá mnoho různých profesí u cirkusu. 16. vyd.... celý text

soupik2012
soupik2012
11.01.2024 4 z 5

Při poslechu této audioknihy, jsem měla úplně stejné pocity jako při sledování seriálu. Z počátku jsem byla nadšená, sledovat malého šikovného Vašíka, bylo stejně vzrušující, jako nahlédnout do zákulisí kočovného cirkusu. Ovšem s přestěhováním do Prahy a s tím spojeným zánikem kulaté práce, kniha lehce ztratila své počáteční kouzlo. Pan Schmidt dokázal velmi věrohodně románovým způsobem přiblížit běžný život cirkusáků a na jeho výsledné práci je znát, že tomuto snažení věnoval opravdu mnoho času. Když porovnám knižní předlohu se seriálovým zpracováním, jako lehkého vítěze musím označit seriál. Má mnohem povedenější závěr, ale především je to poctivě odvedená práce. Právě filmová tvorba je podle mého názoru tím jediným, co jsme měli za socialismu lepší. Audiokniha mě hodně mile překvapila. Načetl ji pan Zbyšek Horák, který zatím všechny audioknihy, které jsem s ním poslouchala, načetl jedním nezměněným hlasem. A já se musím ptát proč? Když tak fantasticky umí měnit barvu hlasu.

hippiesak
hippiesak
16.12.2023 5 z 5

Nádherný příběh. I trochu smutný příběh. TV seriál znám jak z dětství, tak z pozdějších dob a nutno říct, že ten seriál luxusně supluje knihu. Mohu asi napsat, že začátek a konec knihy je trošku (lehce) odlišný od seriálu a to lépe! Takže mohu vřele doporučit :)


Kackac77
Kackac77
09.11.2023 4 z 5

Audiokniha
Skoro 24 hodin poslechu a rozhodně to nebyla ztráta času. Příběh jsem si letmo pamatovala jako seriál, ale viděla jsem ho už před lety. Nemám ráda cirkusy, o to víc mě překvapuje, že už druhá knížka z cirkusového prostředí se mi líbila. Tento příběh vypráví o Vaškovi Karasovi, který se v dětství, po smrti maminky, ocitá s tatínkem v cirkusovém prostředí, které si okamžitě zamiluje. Jsme v něm svědky celého jeho života, od dětství až po stáří, i když kniha není jenom o něm, ale o celé řadě postav. Je to příběh života (životů) se všemi možnými zvraty, v tom dobrém i zlém, prostě tak jak už to život přináší. Nemyslím, že by kniha byla nějak hluboká, ale je to milý příběh, moc hezky se to poslouchalo, a nějaké to životní moudro si tam člověk taky najde když chce.

lampernaqui
lampernaqui
18.09.2023 2 z 5

Do knížky jsem se pustil hlavně proto, že chci přečíst všechno, co mám doma schováno. Už předem jsem ale věděl, že to nebude román pro mě - a bohužel se názor nezměnil ani v průběhu čtení. Nemám rád cirkusy, hlavně teda ty zvířecí. Seriál jsem viděl kdysi v dětství a nic si z něj nepamatuji. Takže nějaké to okouzlení manéží vůbec nechápu a tím mi postavy k srdci nepřirostly. Bass nebude autorem pro mě - kdysi jsem četl i Klapzubu a to bylo ještě o několik stupňů horší.

Lele61
Lele61
03.08.2023 5 z 5

Eduard Bass vypráví poutavé příběhy několika generací různých cirkusových umělců nerozlučně spjatých se slavným jménem Humberto. Třeba jednu z ústředních postav Vašíka Karase si spousta čtenářů určitě zamiluje. Ale i mnoho dalších spíše epizodních postav je zde velmi výstižně charakterizovaných. Celkově moc hezká kniha. Samozřejmě jsem viděl i výborně natočený seriál s reprezentativním hereckým obsazením.

Doubravka1975
Doubravka1975
19.07.2023 5 z 5

Úžasný příběh zachycující tři generace cirkusáků a cirkusu. Při čtení se mi vybavovaly scény ze seriálu, který jsem viděla jen 1x, hned jak ho poprvé dávali v TV a že už je to let ...:):):)

stanislava9718
stanislava9718
15.05.2023 4 z 5

Kniha po přečtení má své místo v mé knihovně, po několikátem přečtení zanechává u mě takovou příjemnou nostalgii vzpomínek na tehdejší dobu. Eduard Bass opět nezklamal.

Bublinka78
Bublinka78
18.02.2023 5 z 5

Vlastně nevím proč jsem si já, takový vášnivý čtenář, který ve dvanácti letech s rozkoší četl i Jiráska i Mrštíky, nepřečetla Cirkus Humberto dřív. Úžasné, čtivé, napínavé, vtipné, české i kosmopolitní.

Seriál jsem milovala a musím říci, že se opravdu hodně věrně drží knižní předlohy. Jdu ho zkouknout.

Kory98
Kory98
26.01.2023 5 z 5

Tentokrát jsem byla velice překvapena, jak autenticky v souladu s knihou, byl natočen seriál, protože knížku jsem dosud nečetla. Jako u jednoho z mála děl se zde filmové zpracování vyrovná knižní podobě. Kniha samozřejmě zachycuje drobné detaily, které v seriálu zachyceny nebyly a proto jsem velice ráda, že jsem si ji přečetla. Všem mohu jen doporučit.

Nofar197
Nofar197
20.12.2022 4 z 5

"Dědo, dělala jsem, co jsem mohla. Šest pum. Jen matikar mi dal zase stagru, zbabělec. To si to nechce rozházet s tátou?" Navzdory hezky a ctive vykreslenemu prostředí velkého cirkusu od úspěšných dob Carla až po krach díky Berwitzove neschopnosti adaptovat se na měnící se požadavky doby a odchod Karasovy rodiny do Prahy, mě nejvíce dojímá vřelý vztah mezi Václavem a jeho vnučkou Liduskou, pozdější úspěšnou tanecnici.

jana1976
jana1976
05.10.2022 5 z 5

Kdo by si nevybavoval charismatický hlas pana Lukavského, krásnou znělku a to věčné volání Vaškůůůů. Je to seriál mého dětství, který mám vrytý v hlavě. Čtením knihy se mi zapomenuté vzpomínky vybavily. Nádhera. Vřele doporučuji.

Hakate
Hakate
28.08.2022 4 z 5

Příběh, který zná snad každý, ať už díky knize nebo skvělému filmu.

karelpeter
karelpeter
01.08.2022 4 z 5

Poutavě napsaný příběh českého zedníka, který se nebál přijmout novou pracovní výzvu.

peeetta
peeetta
12.06.2022 4 z 5

Hezky se četlo, trochu se mi vybavoval děj ze seriálu, na který jsem jako "malá" koukala. Jen jsem si nebyla jistá, jak to celé dopadne, nevím, zda to bylo v seriálu. Jako Vendelína Malinu vidím pana Kemra, Vašku jako pana Hanzlíka a Antona Karase jako pana Haničince.

Hyaenodon
Hyaenodon
15.05.2022 5 z 5

Ježíši, to byla pecka! Šňupl jsem si to během dvou dnů... Jako malý jsem viděl stejnojmenný seriál (podle mě patřil k těm lepším, co v 80. letech šly), ale kniha mi kdoví proč unikala desítky let. Skutečně mistrovské vyprávění, živé, opravdové postavy, vtipné situace i historky, úžasný svět s vlastními pravidly v toku času. Je to náhoda, že jsem tuto knihu přečetl po Utopia Avenue, které jsem dal s vypětím sil tři hvězdy? Ucelenější než Lidé z maringotek. Jedna z knih, kde člověk lituje, že nemůže osudy jména Humberto sledovat dál...

radimch
radimch
14.03.2022 4 z 5

krásná kniha

Věruška994
Věruška994
16.01.2022 5 z 5

Vyšlo 1941. Podívejte se na symboliku: začal Ital, pokračovali Němci, cirkus zachránil Čech. Za války to lidi četli s nadějí, že Češi vyhrají. Doporučuji.

Enforcer
Enforcer
17.11.2021 5 z 5

Jedna z nejkrásnějších rodových ság. Sleduje osudy šesti generací umělců spjatých se jménem Humberto a také to, jak se v průběhu let měnil svět kolem nich a jejich kumšt. Přinejmenším v rámci naší literatury naprosto svojská a s ničím neporovnatelná kniha skvěle převedená do formy televizního seriálu.

Cortegos
Cortegos
11.11.2021 5 z 5

Velice hezké mnohdy emotivní, mnohdy vtipné a mnohdy neskutečné vyprávění z cirkusového a artistického prostředí. Touha po svobodě a dokonalosti. Možná mohlo být kratší, ale že by se příběh nadbytečně natahoval, se také říci nedá.

„Nad kravincem se muškátu nedočucháš.“
„Každý člověk si vytváří svůj svět a nakonec se setká s takovým, jaký si kolem sebe utvořil.“

Anette99
Anette99
25.10.2021 5 z 5

Krásná kniha popisující život šesti generací spojených s cirkusem. Jak starý Humberto začínal od píky s maličkým zvěřincem, ale další generace vždy cirkus pozvedly zase o úroveň výš, až se cirkus stal legendou, jak poté přišly problémy a cirkus se musel postupně přeměňovat na varieté, ale jméno Humberto existovalo dál. Líbilo se mi, jak cirkus cestoval Evropou, vztahy mezi cirkusáky, jak spolu drželi v dobách dobrých i zlých, při popisech jednotlivých čísel jsem si vše dokázala živě představit, jako kdybych představení sledovala. Knížka byla psaná lehkou formou, děj příjemně plynul a doplňoval to pěkný, pro každou postavu vhodně zvolený jazyk.