Církevní rok a lidové obyčeje

Církevní rok a lidové obyčeje https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265591/bmid_cirkevni-rok-a-lidove-obyceje-w2j-265591.jpg 4 55 10

Podtitul: Kalendárium světců a světic, mučedníků a mučednic, pojednávající o víře českého lidu k nim, jakož i o liturgii katolické. Ilustrovaná publikace uvádí přehled katolické liturgie, kalendárium světců a v přílohách i recepty na staročeské sváteční pečivo i popis tradičních zvykoslovných předmětů.

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Dona
více info...

Přidat komentář

Richard Hrob
02.12.2023 5 z 5

5*, velmi hezky zpracovaná a čtivá kniha.... Spousta zajímavostí...

Vidlička
26.01.2023 2 z 5

Poměrně hezky graficky zpracovaná kniha, ale obsah mi připadá hodně polovičatý.


jiri77
22.11.2022 5 z 5

Hezká kniha, která nás provede církevním rokem a popíše nám ,co se zrovna slaví a jak, jaká je zrovna pranostika a jaký světec nebo mučedník se v ten den připomíná. Kniha je obohacena o popis jak probíhá mše svatá, jaké jsou liturgické předměty a oblečení, popis chrámového prostoru a něco málo i ze staročeské kuchyně. Kniha se mi velice líbila a splnila mé očekávání.

milan.krimsky
17.03.2022 5 z 5

řadil bych spíše jako encyklopedii na doma, samozřejmě nechyběl rok pranostik

Vestička
25.12.2020 4 z 5

Kniha má velký formát A 4 (zbytečně) A když ji otevřete , vypadá jak noviny. Má několik částí. Kalendárium světců - to nemá cenu číst, na každý den v roce jsou asi tak 4. Něco o průběhu mše a vývoji . To jsem nečetla ,nezajímá mě to, ale třeba se k tomu dostanu časem. Velmi zajímavé jsou zvyky popsané od ledna až do prosince. Ani tuto část nemám přečtenou úplně celou, ale naše vánoce letos vypadaly úplně jinak, díky Vondruškovi. Tak např . máme asi 30 ovocných stromů, a každý dostal zbytek z večeře. Dívala jsem se do kaluže a nic neviděla, vyšla jsem si za obec a taky nic. Rozbila jsem ořech , a mám se na co těšit. už advent vypadal jinak, na Ondřeje jsme věštili, a budu bohatá. O Lucii jsem byla za Lucku a byla to legrace veliká. Nakonec si s Vondruškovými můžete upéct nebo uvařit. Třeba kubu. Na knize se mi nelíbila zbytečná barevná příloha uprostřed. Některé části nemusely být vůbec, jiné měly být delší. Dohromady je to takový slepenec, nemá šanci zaujmout každého od začátku a ž do konce. A kdo potřebuje kalendarium světců? Ale to je asi můj problém, měla jsem si koupit tu druhou knihu od Vondruškové.

Nočnípták
03.06.2018 4 z 5

Knihu vlastním už spoustu let a vždy, když potřebuji najít něco o historii různých svátků nebo náboženských obřadů, ji mám po ruce. Nikdy však nezůstanu jenom u toho jediného, co právě potřebuji. Vždycky se začtu a nevím kdy skončit. A tak ji vlastně čtu pořád dokola. Dávám palec prvnímu komentáři zde, protože má Filatov pravdu.

roman9739
21.05.2017 5 z 5

Skvěle napsaná a plnohodnotnými informacemi nabytá kniha.

JLČ
08.12.2016 5 z 5

Tohle je asi jediná Vondruškova kniha, která se mu povedla a je hodnotná. Není to beletrie, ale naučná...

k009
29.06.2014 5 z 5

Moc pěkná kniha. Také na ní nedám dopustit, stejně jako Filatov v předchozím komentáři.

Filatov
04.06.2014 5 z 5

Tuhle knihu by měl být doma každý, kdo chce vědět něco o svém národu a o jeho zvycích a vlastně i o přehledu vzniku různých svátků nebo událostí v roce. Každý správný Čech by měl mít přehled o svých předcích a tahle knihu mu hodně pomůže. Já na ní nedám dopustit a sem tam v ní zalistuji.