Církevní dějiny

Církevní dějiny https://www.databazeknih.cz/img/books/22_/227392/bmid_cirkevni-dejiny-227392.jpg 5 2 2

Třetí pokračová církevních dějina navazující na Eusebia a Socrata scholastika. Popisuje události let 431 - 594.

kasparos
kasparos
16.02.2017 5 z 5

Výborná kniha

martin č.
martin č.
17.06.2015 4 z 5

Evagriovy církevní dějiny jsou pro všechny zájemce dostupné zde: http://www.fatym.com/taf/knihy/patrol/p_cdej3.htm
Pro čtenáře nestudující teologii to není snadné dílo a pro nezasažené křesťanstvím, neznající podstatu vyznání víry doslova složité. Hlavně pasáže popisující životy mnichů a věroučné spory o počet Kristových podstat. Tedy věci, které se S doznívající antikou a počínajícím středověkem na církevních koncilech velmi řešily a byly příčinou vzniku mnoha heretických směrů i vzájemných exkomunikací církevních autorit.

Koho ale zajímá historie této doby a případně přečetl byzantské dějiny válek od Prokopia z Kaisareie, nebo dějiny Theofylakta Simkokata či jiné dějiny 5-7. století, toho mohou minimálně zaujmou popisované události politické i válečné. Evagrius rovněž reaguje na dílo pohana Zosima http://www.databazeknih.cz/knihy/stesky-posledniho-rimana-144413 (stejně jako předchozí autoři vyšlo v Odeonu) Pro srovnání s těmito uvedenými prameny stojí za to Evagriovo dílo (či aspoň některé jeho kapitoly přečíst).

Do Evagriových citátů jsem pro zajímavost zkopíroval pohnuté líčení pandemie moru, (kterou vylíčil i Prokopios), Evagria se však tragicky dle jeho popisu dotkla i v osobní rovině.


Štítky knihy

křesťanství byzantská literatura církevní dějiny, dějiny církve

Autorovy knížky

Evagrius Scholasticos
řecká, 536 - 594
1991  90%Církevní dějiny

Kniha Církevní dějiny je v

Přečtených2x
Knihotéce5x