Čínská císařovna

Čínská císařovna https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36107/bmid_cinska-cisarovna-Vx2-36107.jpg 5 34 6

Narodit se jako druhá dcera druhé manželky, to nebyl ve staré Číně příslib skvělé budoucnosti. Všechno se ale změnilo, když třináctiletou Chou povolal císař do svého harému. Dětskou upřímností, nevinností, spíše chlapeckou logikou a rozkvétající dívčí krásou si Chou dobude nejprve uznání, pak pozornost a nakonec i lásku ovdovělého císaře. Krásné časy náhle utne císařova smrt a před Chou se otevírá vyhlídka na doživotní vzpomínání v klášterních zdech. Ve spleti mocenských her, k jejichž nástrojům patří zrada a intrika stejně jako láska a sex, se nečekaně rozvine druhé dějství. Následník trůnu si uvědomí, že bez Chou je jeho život neúplný, a mladá výjimečná žena nastupuje na nevídanou cestu k nabytí nejvyšší mocenské pozice v celé říši.... celý text

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Empress , 1994


více info...

Přidat komentář

ZUZANA-123
24.03.2023 5 z 5

Hodnĕ zajímavá kniha která čekala na svého čtenáře v naší vesnické knihobudce.Po přečtení najednou sleduji i dokumenty o Čínĕ.

Schamila
04.12.2016 4 z 5

Krásný příběh - zajímavé prostředí, kus nepoznané historie - jiný svět, doporučuji.


notburga
30.03.2016 5 z 5

Krásný příklad toho, jak lze vtěsnat životopis jedné osoby do jedné (byť poměrně rozsáhlé) knihy.
Velmi se mi líbily skutečné historické reálie, o kterých vím, že v dané době skutečně existovaly. Kniha šla rychle dopředu a je jen mou chybou, že jsem se občas ztrácela v podobně znějících čínských jménech. Jen bylo zajímavé pozorovat, jak některá jména překladatel převedl do češtiny zatímco jiná se pouze poddala transkripci.
Jde také o dobrou příležitost udělat si pořádek v dobových korejských královstvích, na což se dobře navazuje při studiu další odborné literatury.
Konečně jsem pochopila události kolem Velkého Oblaku a několika další věcí. Pro doplnění určitě doporučuji knihu WU - čínská císařovna, ve které se i s některými úryvky z této knihy setkáte.

Kniha mě velmi bavila. Četla se skoro sama a na konci mi bylo opravdu líto, že nemá více stránek. Politikaření ve staré Číně je popsáno s jistou dávkou lehkosti a bez velkého množství detailů. Je toho tak akorát, aby se čtenář dobře zorientoval a neupadl do nudy.

Babo
22.04.2015 5 z 5

Hodně zajímavá kniha,samozřejmě neobyčejný život císařovny Wu nepřipouští nic jiného.
Spisovatelce se podařilo vdechnout život císařskému dvoru v 7. století.A ať byly pohnutky císařovny jakékoliv, v knize vše vypadá tak skutečně a pravděpodobně .
nezbývá mnoho místa k vlastní fantazii .Nejedná se o žádnou romantiku,ale o neustálý boj .
Intriky,vraždy ,to vše přináší vláda nad nekonečnou říší.
Lidská povaha se od těchto dob příliš nezměnila .Neuvěřitelná touha po moci a bohatství
jakoby vedla kroky nejvyšších úředníků obklopujících císařský dvůr.

Rup
21.02.2014 3 z 5

Určitě zajímavé počtení se spoustou dobových, místních a společenských reálií především s ohledem na život a postavení žen v podmínkách starověké Číny. Co mě však v románu vadí, je absence jakékoli dramatičnosti. Prakticky v každé kapitole je naznačena potřeba učinit zásadní rozhodnutí, které následně spočívá v uspořádání slavnosti, založení zahrady nebo vybudování chrámu, v lepším případě jakési soukromé mini vzpoury, v horším se nestane vůbec nic. Nuže, jsem na vážkách, ale asi nedoporučím.

beat.ea
27.04.2013 4 z 5

Kdyby kniha byla o něco kratší, neváhám s pěti hvězdami.
Sledujeme nezkušenou dívku při příchodu do harému i chvíle, kdy jí naslouchá samotný císař. Později její čas strávený v klášteře i moment,kdy se dostává na úplný vrchol. Ke konci už ale neustálé rozebírání politické situace a strach postarší císařovny trochu nudil.

Štítky knihy

Čína královny 7. století

Autorovy knížky

Evelyn McCune
severokorejská, 1907 - 2012
1998  92%Čínská císařovna

Kniha Čínská císařovna je v

Přečtených59x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce21x
Chystám se číst35x
Chci si koupit8x
dalších seznamech4x