Cínový vojáček
Žádný hřích nezůstane skrytý navždy. Detektivní thriller z českého podsvětí. Prominentní pražský podnikatel a politik Václav Kalous je zavražděn v noci po své narozeninové oslavě. Detektiv nadporučík Izabela Gent je povolána k případu, jehož stopy vedou až do dob komunistické totality. Zatímco se potýká s rozchodem a následky po léčbě rakoviny, zaplétá se do tajuplné sítě lží obestírající celý případ. Izabela čelí největší výzvě své detektivní kariéry, do které výrazně promluví i mafiánské praktiky. Rozkryje korupci a tajemství mocných, nebo ji nelítostné podsvětí pohltí?... celý text
Komentáře knihy Cínový vojáček

Cínový vojáček začíná vraždou vlivného podnikatele Václava Kalouse. Někdo ho zavraždí v den jeho narozenin. Na oslavě je spousta lidí, vypátrat pachatele nebude jen tak. Kdo to mohl udělat? Václav byl vzorný občan, přispíval na charitu, každý ho měl rád…
Na scénu vstupuje nadporučík Izabela Gent. Přestože v soukromí má problémů až nad hlavu, jak má případ, věnuje se cele jen jemu. Zakousne se do případu jako pitbul a jde po stopě. Něco tu hodně smrdí.
Případ začíná rozplétat a zjišťuje, že sahá hodně do minulosti. Partička zkorumpovaných politiků, převléklé kabáty po 89 a zase byli na koni. Mafie, drogy, vesláci, církev, politika. Najdete tu skoro vše.
Kniha se četla moc dobře, rozplétání mělo hlavu a patu, druhá část byla velmi dobře zpracovaná. Co mi maličko vadilo byly dlouhé kapitoly, v jedné kapitole odstavec, poté jen 3* a zase jsme se ocitly úplně jinde. Skoky bych brala trochu více označené jménem nebo i časem.
Seděl mi styl psaní, napínavý děj, rozuzlení. Povedená česká detektivka. Určitě si přečtu další.

Detektivní thriller z českého podsvětí začne vraždou podnikatele a politika Václava Kalouse. Případu se ujímá nadporučík Izabela Gent, která se právě vrátila do služby po nelehkých životních zkušenostech. Jakmile se do případu ponoří, zjišťuje, že stopy vedou až do dob totality. Čeká ji korupce, mafie i tajemství mocných.
Musím říct, že toto byla „chytrá“ detektivka. Mělo to hlavu i patu. Dobře promyšlený děj. Udržovala mě celou dobu v napětí a rozhodně nechybělo zajímavé rozuzlení.
Celý příběh se mi moc dobře četl, líbilo se mi, jak je napsaný. Ač to bylo místy spíše pomalejší čtení, kdy jsme poznávali jednotlivé postavy, vůbec mi to nevadilo. Hlavní hrdinka Izi mi byla někdy tak protivná, až jsem si ji vážně oblíbila
Ve vyprávění se střídají různí vypravěči, vidíme tak celý příběh z různých úhlů a postupně si do sebe skládáme jednotlivé části jako puzzle. Popisy míst a okolí tu jsou dost podrobné, a právě díky tomu jsem se dokázala do příběhu více ponořit.
Za mě výborná kniha a jestli bude pokračování, tak rozhodně nebudu váhat a další příběh Izabely Gent si ráda přečtu.

Václav Kalous je prominentní pražský podnikatel. V noci po oslavě jeho narozenin je nalezen mrtvý.
K případu je povolána Izabela Gent. Vrací se do práce po léčbě rakoviny, je po rozchodu a stará se o pubertální dceru. I přes všechny své problémy se vrhá do vyšetřování naplno. Dostává se do minulosti rodiny a přátel Václava Kalouse. Snaží se rozplést síť lží, která případ obestírá.
Kdo skrývá jaké tajemství?
Kdo měl motiv a Václava zabil?
A co znamená cínový vojáček nalezený na místě činu?
V příběhu se střídá vyprávění ze současnosti, nedávné minulosti, až do doby Václavova mládí. Je potřeba se soustředit, abyste se zorientovali. Ale musím říct, že mě tohle střídání časů i postav (kterých se aktuálně týkalo) bavilo.
Jedná se o detektivní thriller z českého podsvětí. Já zrovna tohle téma (politika, mafie, podsvětí) úplně nevyhledávám, takže bych po knize asi nesáhla. Když mě ale autor oslovil, rozhodla jsem se dát knize šanci. A jsem moc ráda, byla by škoda si tuto knihu nepřečíst. Další knihu autora si určitě nenechám ujít.

Kniha mě zaujala již svojí obálkou, mám ráda barevné a výrazné obálky.
Děj knihy se točí kolem vyšetřování vraždy bohatého podnikatele Kalouse. První polovina knihy mi přišla jako dobrá detektivka, vyšetřující je žena a ještě ne ledajaká. Izabela (krásné jméno) se snaží vyhrabat ze zdravotních a rodinných problémů a zároveň být vyšetřovatelkou na plný úvazek. V příběhu se dostává do klasické roviny, že ji chtějí od případu odtrhnout, ale ona se nedá, protože za tím správně vidí víc.
První část knihy byla za mě někdy trochu zdlouhavá, to se ale nedá říct o druhé polovině knihy či spíše o úplném konci, tam to vezme grády a rázem se poklidná detektivka změní v drsný thriller. Rozuzlení je víceméně předvídatelné, ale rozhodně to neubírá na dramatičnosti a nutnosti knihu dočíst, i když už je čas jít spát.
Líbilo se mi, jak do sebe všechny útržky děje, které jsou v knize od začátku vyprávěny z pohledu různých postav, na konci hezky zapadnou.
Je potřeba ale číst pozorně a nejlépe v kuse, jinak se může stát, že se čtenář ztratí v tom, koho vyprávění právě čte.
Plusové body dávám za Prahu, za zmínění spousty současných témat a problémů (adopce romského chlapce, homosexualita, agenti StB, církevní představitelé, starosti s teenagery atd.) a také za to, že je autor velice milý.
Jednu hvězdičku musím odebrat za tu počáteční zdlouhavost, chyby v textu a za vyšetřovatelku, která není úplně sympatická, ale asi jen pro to, že o ní nic moc nevíme. Takže snad další díl?

Václav Kalous, podnikatel a politik, je během noci po své narozeninové oslavě zavražděn. Případ dostane na starost Izabela Gent. Je to dobrá vyšetřovatelka, která je cílevědomá a tvrdě si jde za svým. Ale vzhledem k postavení Kalouse je z vyších míst žádoucí, ať se případ brzy uzavře. Některým se navíc přístup Izabely nelíbí a tak je brzy z vyšetřování stáhnuta. Ale to by nebyla ona, aby tvrdohlavě nepokračovala, obzvlášť, když se dostává až do 90. let.
Izabela se tváří jako ranařka (alespoň tak na mě působila), ale ve skutečnosti taková není. V knize se promítá i její osobní život a především její problémy v rodině a se zdravím. To mě vždycky u takových příběhů baví, protože vidím, že i vyšetřovatelé jsou jen lidi a mají svůj osobní život.
Postavy byly dobře charakterizované, protože ve mě některé vyvolali spoustu emocí, tedy spíš těch negativních - občas byli někteří na ránu a nechápala jsem jejich chování.
Musím říct, že jsem mile překvapena tím, jakou detektivku jsem dostala. Především tedy druhá část, když se začne případ rozkrývat, je velmi čtivý. Celé mě to bavilo, včetně rozuzlení. Mě osobně sedl autorův styl, stejně jako vyprávění z pohledu různých osob.
Úplně se mi nabízí, že by mohla vzniknout nová česká detektivní série.

Cínový vojáček od Josefa Šorma je ale důkazem, že i v české kotlině mohou růst skvělé detektivky, protože tu pro ně máme perfektní podhoubí, které autor v knize maximálně zužitkoval!
Kniha v sobě ukrývá dva příběhy, jeden z roku 1996 a druhý z roku 2019. Bylo mi jasné, že příběhy spolu budou nějak souviset, ale autor čtenáře hodně dlouho napíná.
Detektivní linka a vyšetřování případu se hodně pomalu rozkrývají, fakt hodně pomalu! Děj navíc dost skáče z jednoho hrdiny na druhého, což mě bavilo, protože mě to nutilo číst pořád dál a dál, abych se dozvěděla, jak to s kým dopadlo.
V půlce knihy jsem si říkala, že autor žongluje s velkým počtem míčků a neustále přidával další. Byla jsem opravdu zvědavá, jak to bude zvládat. Samozřejmě pak do sebe začalo vše pěkně zapadat.
Cínového vojáčka je fakt potřeba číst pečlivě. Je to kniha pro pozorného čtenáře, což svědčí taky o tom, že v knize není nic navíc, žádný balast, žádná výplň, žádné nahoněně stránky. Vlastně je tam méně než by mělo být. Spousta věcí je totiž skryto a neujdou jen extra pozornému čtenáři!
Hodně mě taky bavilo, že se kniha dotýká spousty témat, které byste v ní rozhodně nečekali, jako je třeba homosexualita, adopce romského dítěte, vztah matka×dcera, boj s rakovinou,...
Jen mi v knize chyběla rodinná linka hlavní vyšetřovatelky Izabely Gent. Hlavně jejího manželství. Myslela jsem, že se dozvím, proč ostatní postavy v knize mají klasická česká jména a ona na naše poměry takové ,,výstřední".

Ke knize jsem přišel jako slepý k houslím a po dočtení byl příjemně překvapen. Velmi solidní česká detektivka, stojí za přečtení a doporučení.

Když mě autor oslovil zda si nechci přečíst jeho knihu tak jsem byla nadšena, jelikož jsem zjistila, ze se jedná o detektivku. Ja jsem velký milovník detektivek a různého napětí v knihách. A to zde opravdu nechybělo.
Velmi se mi líbilo, že kniha nesleduje pohled jen jedné osoby, ale více. Mam takovy styl vyprávění radsi a kor u detektivek. Prijde mi, ze to pak dodá celkovému dojmu větší efekt a lépe to pak poskládá cely obraz.
Cínový vojáček nabízí zapeklitou vraždu, korupci a zjištění, že minulost není zapomenuta nikdy. Velice me potěšila zmínka o Poděbradech, jelikož to město miluji a několik let jsem tam bydlela.
Izabela Gent, která případ vyšetřuje je zapálena opravdu celou dobu do vyšetření vraždy a jde neúnavně po pachateli. I když nemá vše lehké kolem svého osobního života a zdraví, tak ji opravdu nic nezastaví. Bylo to obdivuhodné jak ji spisovatel vykreslil.
Autorův styl psaní se mi velice líbil a doufám, že toto není jeho poslední detektivní příběh. Cetla jsem s nadšením a opravdu mě zajímalo kdo vraždu provedl a jaký měl motiv. Nic mě nemohlo, ale připravit na bravurní konec, kde bylo vše vysvětleno.
Milovníkům tohoto žánru rozhodně Cínového vojáčka doporučuji. Dekuji moc za poskytnutí.

Promyšleně vygradovaný příběh začíná vraždou zdánlivě bezúhonného podnikatele a filantropa a jako každá správná detektivka končí naprosto nečekaným odhalením důvodu, proč k jeho zabití došlo. Oceňuji čtivost, napětí a věrohodnost děje.

Jde o dokonale propletený, zajímavý a neotřelý příběh. Kniha se mi velice dobře četla. Zaujala hned o začátku, to už je dost důležitý a byla jsem fakt celou dobu napnutá, jak to dopadne.

Věřím, že i ostatní čtenáře detektivek, kteří zároveň vyhledávají spíš původní českou beletrii, potěšilo, že i „v našich vodách“ už podruhé příjemně překvapila původní krimi z nakladatelství Kniha Zlín – kde vycházejí pravidelně třeba „Nesbovky“. „Ovál“ Jiřího Homoly mě bavil, postava vyšetřovatele Lenze je uvěřitelná a zápletka se vším všudy originální. Proto jsem si koupila i „Cínového vojáčka“, knížka na první pohled „trkla do oka“ i podobnou obálkou. A žádné zklamání. Strhující čtení, přesvědčivě vylíčené charaktery, prima, že česká detektivka neskončí s kapitánem Exnerem…

Slušný příběh, který bohužel naprosto devalvuje podprůměrná stylistika a hlavně mizerná redakční práce. Více v recenzi v záložkách.

Bohužel, přeskakování mezi postavami, aniž by bylo hned jasné, o kom text je, byl zajímavý ze začátku, ale pak už mě to spíše rozčilovalo. Nevím, zda to mělo čtenáře víc vtáhnout do děje… Pokud ano, nepovedlo se. Příběh jsem dočetla jen proto, abych se ujistila, že mé domněnky jsou správné. Některé věci byly příliš bijící do očí, takže závěr nepřekvapil. Škoda. Na to, jak je knížka chválená v recenzích, mě tolik neuchvátila.

Knížka se mi velmi líbila, opravdu se dobře čte, je barvitě vyprávěná, napínavá. Důkaz mých slov je to, že jsem ji poslední den dočítala do půl druhé do rána. Rozhodně doporučuji a těším se na další díly.

S ohledem na zdejší vysoké hodnocení jsem očekávala, že to bude větší bomba. Nebylo to špatné, ale dialogy hlavních postav byly strašně knižní a nepřirozené a závěr tak kýčovitě melodramatický, že prostě musím dát jednu hvězdu dolů.

Tak tohle byla úžasná detektivka.
Krásně se četla, pomalejší rozjezd pomohl k pochopení linií a postav. Potom nastal top střed a strhující závěr.
Neuvěřitelně popsané postavy i prostředí mě vtáhly do děje.
Když někdo ublíží nám, budeme my ubližovat druhým?
Když dostaneme šanci, moc a beztrestnost, čeho jsme schopni se dopustit?
Co jsme sami sobě schopni odpustit a omluvit?
Co jsme schopni v manželství, z lásky i strachu, vydržet a tolerovat?
Zlo je jako plamínek, když se objeví malý plamínek, třeba jenom škrtneme sirkou a my ho neuhasíme, neustále poroste, pomalu, až si jednou uvědomíme, že se den po dni rozrostl do obřích rozměrů a my nejsme schopni odejít z hořícího domu.

Vynikající detektivka s temným příběhem od českého autora. Vše je nakonec jinak, než se nejprve zdálo. I název Cínový vojáček není vůbec náhodný, ale spolu s vyobrazením na obalu knihy naopak promyšlený. Pomalejší rozjezd příběhu nahradila postupně se zruchlující jízda, vrholící grandiózním závěrem.
Autor píše velmi barvitým jazykem. Popis postav, okolí, vše bylo akorát, a přitom jsem si dokázala představit každý popisovaný detail. Byla jsem okamžitě vtažena do děje. Moc mě bavilo být stále ve střehu, vnímat každou větu a snažit se spolu s vysetřovaleli odhalit vraha. Byla jsem velmi blízko, aby mi poslední kapitola ukázala, že se mýlím.
Ač je Izabela Gent úplně jiná osobnost než já, tak mi byla víc a víc sympatická. Líbilo se mi, že dala na svojí intuici a uměla i pracovat se svými emocemi.
Těším se na pokračování, kdy bude Izabela vyšetřovat další případy a já budu zase do poslední chvíle napnutá, jak to vlastně všechno bylo.
Umím si představit, že by byl podle knihy natočený první díl televizního kriminalního seriálu!

Kniha se velmi dobře čte a děj je do detailu promyšlený. Detektivka je to fakt dobrá a smekám, že je napsána českým autorem. Jen jsem se někde už i v kapitolách ztrácela. Chce to knihu začíst číst a moc neodkládat, protože kde končí jedna kapitola, tak druhá na ni nenavazuje. Člověk tak musí být stále ve střehu, což netvrdím, že je špatně :)

Cínový vojaček je naprosto boží! Přečetla jsem ho jedním dechem. Izabela a její neotřelé způsoby vyšetřování, zašmodrchanost celého příběhu a jeho postupné rozplétání a taky barevnost a nečernobílost jednotlivých postav mě moc bavily. Jsem hodně vizuelní, takže se mi to celé před očima odehrávalo i jako film. Tahle knížka do vás zatne drápky a nenechá vás do poslední řádky vydechnout. Tleskám tleskám tleskám! Už teď se těším na další detektivku tohoto autora.
Josef Šorm také napsal(a)
2024 | ![]() |
2019 | ![]() |
2024 | ![]() |
2019 | ![]() |
Na základě hodnocení jsem čekala větší pecku. Případ samotný zajímavý, i když určitě ne nepředvídatelný.
Co mi vůbec nesedlo, byla hlavní postava Izabela. Její neustálý vztek a hnusné chování vůči ostatním mi hodně vadily. Chovala se spíš jak uražená puberťačka a ne dospělá žena. Každou chvíli jsem měla chuť dát jí pár facek, ať se vzpamatuje. To hodně kazilo celkový dojem.