Čínou nahoru i dolů

Čínou nahoru i dolů https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450724/bmid_cinou-nahoru-i-dolu-uS0-450724.png 4 45 16

Katka Stibalová projela s batohem na zádech řadu asijských zemí a nevynechala ani komunistickou Čínu. Vzdor všemu, co o ní věděla, ji zatoužila vidět na vlastní oči. Velkou zeď, posvátná pohoří, soutěsky i Tibet. Žádné velké dobrodružství ani politické soudy, chtěla jen pohodu a krásu všude kolem. Jak byla naivní! Možná by se hodilo říct spíš pitomá. Přecenila se. Výběrem destinace i výběrem parťáka, kterého ulovila na cestovatelské seznamce. Snad si myslela, že ji nic nerozhodí, že dokáže vyjít s každým, ale spletla se. V sobě i v parťákovi. Výčet svých naivních chyb předkládá v knize pro pobavení i inspiraci. Po přečtení vám totiž bude jasné, že člověk přežije ledacos a to nejšílenější ho nakonec nejvíc obohatí.... celý text

Přidat komentář

keselylenka
27.05.2022 3 z 5

Na zážitky rozhodně pohatý cestovní příběh, ale jako by mi něco chybělo. Neuměla jsem si k autorce vytvořit vztah a nakonec mi bylo až líto spíš Mistra GPS

Alena_S
22.04.2022 4 z 5

Výborný záznam z cestování. Vtipné, napínavé. Ale něco mi tam chybělo. Snad jsem se jenom až moc (hyenovitě) těšila na něco ze života v Číně. A tady pořád lezou po kopcích, vrtí hlavou nad navigací, jízdním řádem, jídelním lístkem, a znova… (Jo, mají tam jiné písmo. Jak říkají v Opráscích: Se s tim smiř.)
Ale co si budu stěžovat. Je to tam napsaný! - Nahoru a dolů.
Kopce, musím říct, to muselo být dobrodružství pro otrlé, to bylo parádní vyprávění.
Ale nepovedlo se mi „rozklíčovat“ autorčina parťáka. Chvíli je líčen jako beznadějný a neužitečný mimoň, který si ani nevšimne, kde slečnu nechal. Pak to zas vypadá, že se vždycky v pořádku sejdou, společně plánují a pomáhají si, a kluk prostě jenom moc nemluví. A kdo koho nechal v rýžových polích?


lištice
16.03.2022 4 z 5

Cestopis ,který je napsaný s humorem a Kateřina se sí s tím nepáře .

Aprilek
28.12.2021 5 z 5

Velmi zajímavá kniha o putování po Číně.

Pepina19
11.07.2021 4 z 5

Moc pěkné, Kateřina měla supr zážitky a viděla kus Číny, jen mistr GPS by mě nejspíš také odrovnal.

mysterygirl
29.06.2021

Chvilema vtipne, ale jinak stale dokola to same

Danago
04.06.2021 4 z 5

Cestopis si asi představuji trochu jinak. Je to spíše příběh o cestě autorky Čínou, která se podle všeho nepovedla tak úplně podle jejích představ. Dva neznámí lidé, kteří se rozhodnou cestovat zrovna po Číně asi nebyla ta nejlepší kombinace. Knížka je zábavná napsaná s lehkostí . Čtenář se dozví kam všude zavítali ale hlavně kam všude netrefili. Že vydat se do Číny jen se znalostí angličtiny není zrovna nejlepší nápad. Svým způsobem jsem plakala, když jsem četla, jak spoustu krásných míst nenavštívila a při tom tam byla 40 dnů. Ale taková byla realita, vypravit se do tak složité země s neznámým člověkem jako spolucestujícím, se kterým si nemusíte padnout do noty je velký risk, protože co si budeme namlouvat i s partnerem, kterého znáte to nemusí být vžycky ideální.
Docela mě zarazily ceny, které autorka uvádí jako vysoké, možná po cestování Thajskem jí to tak přišlo.
Autorka si při této cestě mnohé uvědomila a hodně se toho naučila a to hlavně klidu, nadhledu a objevila sebejistotu a svobodu.
A já jsem si uvědomila , že jsem velmi rozumná, když jsem se na cestu po Číně vypravila s CK. Určitě jsem viděla a zažila a dověděla se to, co jsem očekávala. A byla jsem z této země nadšená.
Knížka je každopádně velice dobře napsaná, ale cestopis nečekejte spíše je to taková autobiografická oddechovka. 3,5*

VendulaB
03.05.2021 4 z 5

Příjemná, rychlá oddechovka. Kniha se čte dobře, jen mi přišlý čím dál víc otravné neustálé stížnosti autorky na jejího cestovního partnera. Kniha za přečtení určitě stojí, ze stejného ranku však spíše doporučuji Ladislava Ziburu, jehož cestopis o Číně tento poráží o celou koňskou délku.

DK197
06.04.2021 4 z 5

E-KNIHA: Knížka je psaná lidským, čtivým způsobem. To se mi na ní líbilo stejně jako spousta zajímavostí o Číně. Toto dílko mě vzalo někam, kam se pravděpodobně nikdy nepodívám, a dokázalo mě zaujmout i pobavit. Můžu s klidným svědomím doporučit - je to přesně ten typ cestopisu, co mám ráda. A to i přesto, že nesouhlasím s její celkem ostrou kritikou svého spolucestujícího. Je jen jiný a málomluvný, co má být? Ale autorka sama to vyrovnává vlastní sebekritikou v závěru, takže ok.

SPOILER: Jen nečekejte hluboké zápletky. Nejtajemněji se celou dobu tváří tajemství okolo bloudící GPS, ale přijít nakonec s tím, že podle ní bloudili proto, že je špatně nastavená (ať už jsou tam špatně nahrané mapy, nebo co vlastně), pro mě není žádný zvrat, to mi od začátku přišlo naprosto jasné (logicky GPS ukazuje špatnou trasu vždy jen proto, že je s ní něco špatně, nikoli snad proto, že by byla začarovaná, či uražená), tudíž co na tom autorku tak strašně překvapilo, že s tím čtenáře celou dobu napíná, to vážně nechápu. Ale budiž polehčující okolnost, že sama říká, že s touto "ďábelskou krabičkou" nemá žádné zkušenosti. Asi proto ji překvapilo, že s ní může být něco špatně.

Ale jinak dobré čtení. Ale pozor na fotky. V mém tabletu se kniha nedá v aplikaci zvětšit a fotky jsou mrňavé, popisky se nedají přečíst vůbec. Škoda. Tudíž doporučuji rozhodně papírovou verzi.

tereza1198
25.03.2021 3 z 5

Už roky mám jako spolucestovatelku a velkou kamarádku velmi excentrickou manipulující maniačku (vím, že si tohle nepřečte, protože možná neumí vůbec číst). Během cest u nás došlo k hádkám o směr, cenu, barvu kokosu, poslední vodu, ubytování, auto a půl dolaru rozdílu v ceně. Takže vím, že výběr spolucestujícího může ovlivnit celý výlet víc než z půlky. Takže jsem s Katkou soucítila a bylo mi jí líto. Snad Mistr GPS nenapíše také knihu, ale podle všeho by byla v binárním kódu.
Čína mě nikdy úplně nelákala a po přečtení se to nezměnilo, ale jsem ráda, že jsem tam mohla prostřednictvím autorky nakouknout. Líbilo se mi, že cestu nepřikrášluje. Nikdy není všechno úplně růžové a cestopisy, kde to tak je- tak těm nevěřím.

Helmutovooko
01.03.2021 5 z 5

Kniha se mi mimoradne libila (pozor, jsem velky cestovatel a fanda vsech cestopisu + v Cine jsem byl, takze srovnavani meho pohledu a pohledu autorky cinilo cetbu zabavnejsi). Velmi ocenuji pohled do nitra autorky, ktera je otevrena, uprimna, na nic si nehraje, nic neprikrasluje, nedela se lepsi..diky tomuto faktu myslim, ze kniha muze byt zabavna i pro "necestovatele", nejedna se o cisty popis (napravo je to, nalevo je to), je to opravdu spise takovy "roman", byt ne v tom pravem archaickem slova smyslu, presto se o dane zemi take hodne dozvite (to jak je hodne odlisna)..vypraveni se odehrava na vice urovnich autorka vs.Cina a autorka vs.spolucestujici (typek z internetu) se kterym se ji nedari padnout si do oka..takze za me jako celek jednoznacne palec nahoru, pobavite se, neco se dozvite, jednoznacne vas to "vcucne", knihu jsem precetl jednim dechem.

tomík81
27.02.2021 5 z 5

Miluju, když se do knihy začtu tak, že si ani neuvědomuji svojí čtecí aktivitu a prostě jen žiju příběhem, který autor (v tomto případě autorka) popisuje.

A to se mi stalo při čtení knihy Čínou nahoru i dolů od autorky Kateřiny Stibalové.
Příběh mě vtáhl do svého děje ještě v nákupním centru, kde tak jak pochopí každý „odložený“ chlap při nákupech s drahou polovičkou, jsem prostě hledal „něco“ čím bych se v tu chvíli rozptýlil. Bohužel četba ve frontě u pokladny nebyla možná kvůli tomu, že jsme stáli u samoobslužných pokladen, které si vyžadovaly i mojí stoprocentní přítomnost. Tím pádem druhý pohled do knihy byl uskutečněn až v čekárně v zubní ordinaci, kde jsem dokonce některé pasáže předčítal i ostatním pacientům. Smích z čekárny donutil i pana doktora vykouknout, co že se to děje, protože to ve své práci nezná.

Nejdříve jsem očekával, že kniha bude ve stylu: „teď se nacházíme tu a tu,“ „vlevo se nachází to a tamto,“ „vpravo se nalézá támhleto“, „a před sebou můžete vidět to a to“. Není tomu tak. Ani to není kniha plná zábavných a vtipných cestovních situacích.

Autorka mě vtáhla do děje – popisu jejího cestování zemí, ve které se není schopna domluvit. A to nejenom s místními obyvateli, ale i se spolucestujícím, který má možná vědecky založenou mysl, ale asi postrádá sociální inteligenci (nehodnotím a nekritizuji dotyčného člověka a přeji mu vše nej). Povedlo se jí to stylem, že jsem se viděl místo ní a měl chuť uškrtit Mistra GPS (-spolucestující, čtenáři pochopí). Zažíval jsem pekelnou bolest nohou, když autorka stoupala po schodech ve skalách a cloumal se mnou vztek, když prožívala bezpráví.

Ocenil jsem, že se cestovatelka vyhnula jakémukoli politickému komentáři a hodnocení politické situace země, kterou navštívila.

Místo toho pro mě poutavě popsala místní styl života.

Téměř sedmitýdenní cestování po Číně je popsáno po jednotlivých dnech, kdy cestovatelka krátce, ale za to velmi věcně popíše, co momentálně prožívá, jaké situace musí řešit a seznámí nás s místním stylem života. Velmi oceňuji to, že čtenáře vezme i na exkurzi do svého psychického rozpoložení a neváhá tak barvitě popsat své emočně intimní chvilky. Emoční chvilky „hysterky“, jak se sama nazývá. Nejen bezbřehá radost a nadšení, ale i smutek, osamocení a depka, s tím vším se musí vypořádat.

Jedinou „nevýhodou“ knihy je to, že se mi četla tak dobře, že jsem jí zhltnul za necelé dva dny.

Osobně nejsem cestovatelsky založený typ, ale rád bych se podíval do Peru a na Náhorní planinu Nazca, takže tímto vyzívám Kajdu, aby se brzy odebrala na „výlet“ tímto směrem a přivezla si mnoho materiálů na další knihu.
Velmi se těším na její další dílo.

puczmeloun
26.02.2021 4 z 5

Cestopis, který vlastně cestopisem úplně není. Jasně, za víc než měsíc prosvištíme s autorkou a "Mistrem GPS" nějakých 7000 kilometrů Čínou (Tibetem a na konci i Hongkongem), spíše než o atrakcích je to ale o "kombinaci bezemočního dezorientovaného jedince s užvaněnou hysterkou", která "zkrátka nefunguje" (slova autorky). Pokud vás tak baví Ladislav Zibura a jeho sebekritický pro škodolibého čtenáře zábavný styl, tady si zase užijete nekonečné pasáže dvou v Číně ztracených lidí, kteří se nedokáží domluvit nejen s neanglicky mluvícími Číňany, ale ani společným jazykem mezi sebou. Natož, aby pak např. v Pekingu dokázali najít Zakázané město (největší palácový komplex na světě!).

...a ano, dočkáte se i povídání o tibetských klášterech, čínských skalních atrakcích plných schodů a výhledů, přeplněném Hongkongu, známé Terakotové armádě či tradiční architektuře, i těmito částmi se ale prolínají příběhy místních lidí, jejich životě, přátelství, vztazích apod. Je to spíš takový člověkopis v kulisách komunistické Číny. Zábavný a čtivě napsaný.

Poznámka 1: Opravdu by mě zajímalo, jak celý měsíc vnímal onen tajemný "Mistr GPS" a zda se k němu kniha (někdy možná až zlá, ale chápu) dostane. Jestli ale mohu věřit autorce, pak asi úplně bez emocí.
Poznámka 2: Hlavní zápletka založená na podivuhodně nefungující GPS je fascinující už jen v tom, že ten, kdo má s tímto typem navigace nějaké zkušenosti, ví (nebo se při přípravě dozví), že - a teď pozor na spoiler - Čína cíleně proti přesným mapám bojuje (viz článek "Restrictions on geographic data in China" na Wiki) a např. v Mapách Google dodnes nesedí mapa se satelitem. Ale že by byl ten rozdíl celý kilometr? Nu, to už o uživateli něco opravdu vypovídá.

Scorpion71
26.02.2021 5 z 5

Autorka líčí nejen její postřehy z putování po Číně, ale i radosti a strasti, které to s sebou přináší. Kromě očekávaného popisu zážitků z cesty po Číně se čtenář dozví i něco ze stránek autorčiny osobnosti, které jí cesta do vzdálené Číny pomohla odhalit a které autorku samotnou možná překvapily. To vše zabaleno do velmi čtivé a vtipné, místy sebeironizující formy doplněné fotografiemi. Knihu doporučuji s varováním, že pokud se do ní začtete, budete ji jen velmi obtížně odkládat.

Bobina74
09.02.2021 5 z 5

Nejsem velkým milovníkem cestopisů a k tomuto žánru sáhnu velmi sporadicky. Pokud bych ale měla nějaký cestopis doporučit, pak by to byla kniha Čínou nahoru i dolů. Tento cestopis se totiž čte jako román. Autorka Kateřina Stibalová na svých stránkách představila nejen cestu plnou nevšedních zážitků, ale i celistvý příběh jednoho putování sdílený s neznámým mužem, na jehož konci našla nevšední zážitky i svoji osobní svobodu. Doporučuji! Více v recenzi od Kniha za knihou. :-)

Elea
06.02.2021 4 z 5

Kniha se mi líbila, stejně jako autorčin lehce ironický popis cesty.

Štítky knihy

Čína

Autorovy knížky

2021  82%Čínou nahoru i dolů

Kniha Čínou nahoru i dolů je v

Právě čtených1x
Přečtených54x
Čtenářské výzvě15x
Doporučených1x
Knihotéce49x
Chystám se číst63x
Chci si koupit16x