Vlk plání

Vlk plání https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20756/mid_cingischan-1-vlk-plani-MZH-20756.jpg 5 53 17

Čingischán série

1. díl >

Působivý historický román je úvodním dílem série o životě Čingischána a jeho potomků od autora, který se českému čtenáři již představil cyklem Císař o životě G. J. Caesara. Temüdžinovi, druhému synovi chána kmene Vlků, bylo pouhých jedenáct let, když jeho otec zemřel násilnou smrtí. Jeho rodina byla vypovězena z kmene a opuštěna na krutých mongolských pláních bez jídla a přístřešku, ponechána smrti vyhladověním. Byl to tvrdý a náhlý úvod do života a do dospělého světa, ale Temüdžin přežil a naučil se bojovat s těžkými přírodními podmínkami i s nepřáteli. Shromáždil další vyhnance a vytvořil novou kmenovou identitu. I v nejhorších období svého života, se držel své vize – sloučení doposud navzájem válčících mongolských kmenů a sjednocení Stříbrného lidu. Stal se chánem travnatého moře, Čingisem. "Iggulden splétá strhující příběh nám vzdálené země a záhadného mladého muže - charismatického, schopného, nemilosrdného a skvělého taktika, který ji chce zkrotit. Historický román prvního řádu." (Publishers Weekly) "Conn Iggulden je vynikající! Čtenář zažije takovou hodinu dějepisu, na kterou již nikdy nezapomene!" (The Guardian). Další díly: Pán luku, Hora kostí.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Millennium Publishing
Originální název:

Conqueror I: Wolf of the Plains


více info...

Přidat komentář

VendulaB
13.01.2023 5 z 5

Výborná první část série o životě Čingischána. I když mě osobně uvedené historické období či život mongolských kmenů nezajímá (po knize jsem sáhla po zkušenosti s autorovou sérií o Válce růží), byla jsem absolutně nadšena. Naprosto strhující, četla jsem se zatajeným dechem. Skvěle napsané.

fénix56
17.11.2022 5 z 5

Po sérii z dob "války růží" jsem se pustila do další historické série z pera Conna Igguldena. A opět jsem byla nadšená. Tentokrát popisuje začátek vlády Čingischána, vlastně původně Temüdžina. Ten miluje svého otce, který je chánem kmene Vlků. Bohužel po zradě a smrti svého otce je donucen se svou matkou, bratry a malinkou sestřičkou bojovat o holý život. Za těžkých podmínek, kdy jednotlivci nemají moc šancí přežít v zimě na pláních, ho při životě udržuje touha po pomstě.

První půlku knihy, kdy Temüdžin s matkou a sourozenci utíkají před vrahy jeho otce, promrzlí, zesláblí hladem, jsem četla se zatajeným dechem. I druhá půlka knihy, kdy Temüdžin pro sebe získává další a další lidi, aby se stal chánem a pomstil smrt svého otce se velice dobře čte, jen už není tak překvapivá, jako ta první část.

Jediné, co mi na knize vadilo, bylo pár pravopisných chyb, za což ale spisovatel nemůže...


Finn69
31.12.2021 5 z 5

Čekal jsem že to bude dobré, a nezklamal jsem se. Vzestup Čingischána je hodně zajímavý téma a Igguldenovi se to povedlo i napínavě podat, takže nezbývá, než tomuhle povedenému historickému románu přišít pět hvězd. A vrhnout se na druhý díl, pochopitelně.

carcassonna
17.04.2021 1 z 5

Autorov štýl je ukážkou, ako by sa knihy nemali písať - ploché, bez emócií a atmosféry, silené. Námet je atraktívny, ale spracovanie a tempo knihy je nestráviteľné. Veľké sklamanie.

Arev122
06.07.2020 4 z 5

Napínavě a dobrodružně popsaný příběh Čingischánova mládí, kde na základě historických faktů je poutavě popsáno sjednocení jednotlivých mongolských kmenů pod jeho vládu.

harena
30.03.2020 5 z 5

"Jsem země a kosti kopců
Jsem zima."
Úchvatný historický román o zrození velkého Vlka - Čingischána, je plný napětí i poučení a patří k těm nejlepším! Ač jako žena nemám ráda popisování bojů, tady jsem se nemohla od čtení odtrhnout.
Nejznámější doklad z té doby je "Tajná historie Mongolů", který byl naštěstí foneticky přepsán do čínštiny a z anglického překladu pak Iggulden čerpal. Několikrát také navštívil Mongolsko a podařilo se mu napsat tento napínavý, dobrodružný příběh, ve kterém se neztratíte, ale budete s ním žít. Určitě je dobře, že nepoužívá těžká mongolská jména, protože "Tarkhutai-kiriltukh " by se mi určitě četlo mnohem hůře, než "Eeluk".
Tak moc se těším na druhý díl, že ho začnu číst už o víkendu, abych na něj měla dost času. Třetí má vyjít v září.

Rihatama
01.01.2020 5 z 5

A zrodil se Čingischán...
Naprosto dokonalé. Dokonale přesvědčivé a tuším, že i maximálně věrné. Mongolové se sice za poslední staletí změnili poměrně dost (z nájezdníků jsou to už spíše jenom oni kočovníci), život v mnoha místech mongolské stepi se však mění velmi pomalu. Ze života Čingischána, který je obávám se současnými Mongoly hodně idealizován a neméně idylicky působí i Vlk plání, se uchovaly jen částečné informace. Iggulden je však dokázal maximálně zúročit a vystavět na nich tak poutavý a napínavý román, že místy ani nedýcháte... pokračování na mě nebude dlouho čekat.

Igor1311
06.03.2019 5 z 5

úchvatne opísaný život na drsných mongolských stepiach, kde bol každy den bojom o prežitie. Je možno až udivujuce, ako mohol taký národ, v podstate nevzdelaný a v niektorých smeroch primitívny, vládnuť takému obrovskému územiu

Jarda403
04.02.2019 5 z 5

Parádní počtení pro každého milovníka historických románů. Pro ty kteří mají rádi Waltariho nebo W.Smithse je to zajímavá alternativa a zpestření. Jakmile jsem překousal pár stránek, nemohl jsem se od knihy odtrhnout, protože jsem se ocitl přímo v Mongolsku. Jen nevím, zda je to čtení pro princezny...

sioux
26.11.2018 5 z 5

Naprostý vrchol kvalitní historické prózy. Úchvatný dobrodružný příběh. Drsné, akční, napínavé, poučné. Kniha nemá slabých míst. Druhý díl mám a doufám, že brzy vyjde i třetí.

baacinka
10.03.2018 5 z 5

Jednoznačně nejlepší knižní série nejlepšího autora historických románů. Škoda jen, že české překlady vycházejí zrovna v tomto případě tak pomalu...

obrobr
06.12.2017 5 z 5

Tak dobrou a napínavou knihu jsem opravdu dlouho nečetl .Dávám plný počet , a těším se na další díl

meluzena
19.04.2017 5 z 5

Naprosto strhující vyprávění o nekonečně drsném a krutém životě na pláních. Co mě fascinovalo, byla svým způsobem krásná černobílá přímost toho života. Žádné pavoučí intriky, které mě odpuzují, ale jednoduchá rovnice „zabij nebo budeš zabit“, spojení s přírodou a napojení na její zákonitosti jakožto životní nutnost k přežití tuhých a dlouhých zim i krátkých lét. To vše v krajině, která neoplývá hojností ničeho, natož potravy.

Tenhle syrový „výlet ke kořenům“ může osvěžit unavenou duši západního člověka, který fňuká nad každým bebíčkem, zalézá do přetopeného příbytku, hned jak trochu zaprší a sahá po kouzelné pilulce, když ho někde píchne.
Může to být životodárný pramen dávno zapomenuté životní síly.

Knížka, kterou můj muž přečetl za 3 dny, což je jeho (knižní) životní výkon - dokonce i jeho milované štípání dřeva muselo počkat :-)

Bezantina
30.10.2015 4 z 5

Kniha se mi líbila, mám ráda příběhy z prostředí jurt. Krásně a poutavě psaný příběh Čingischána. Z mého pohledu udělal autor tu chybu, že se pustil do psaní ságy. Druhý díl byl pro mě nudný a nezáživný..

Helenicka
03.03.2015 5 z 5

Čtení těchto dvou dílů jsem si užívala. Čtivé, poučné, vychází z historie. Škoda jen, že ještě nevyšel třetí díl.

kryspin66
04.02.2014 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Měla strhující děj. Zajímavé jaké měl Čingischán drsné dětství až do dospělosti. Doporučuji.

Wizardos
17.10.2013 5 z 5

Skvěle napsané. Četl jsem spoustu historických románů ze starověkého Egypta, Řecka, Říma nebo třeba středověké Anglie, ale tenhle román mi opravdu sedl a přenesl mě na vzdálené mongolské pláně.