Vládci luku

Vládci luku https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31107/mid_cingischan-2-vladci-luku-8on-31107.jpg 4 35 12

Čingischán série

< 2. díl

Druhá část románové trilogie, která mimořádně čtivě a zároveň zasvěceně vypráví fascinující životní příběh Čingischána a jeho potomků. Navazuje na první díl Vlk plání. Ze všech velkých dobyvatelů podněcuje právě Čingischán největší množství diskusí. Je často spojováns krutými a bezohlednými činy, ale byl zakladatelem svého národa, jedinečným vládcem a skvělým bojovníkem. Jeho životní příběh je bezpochyby fascinující a bývá málokdy vyprávěn.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Millennium Publishing
Originální název:

Lords Of The Bow


více info...

Přidat komentář

fénix56
12.07.2023 5 z 5

Z Temüdžina se stává Čingis. Chán kmenů, které se mu podařilo sjednotit. A daří se mu dobývat další města a území. Řídí se heslem, že kdo umí dobývat, má na to právo. Důležitá je síla. Přitom nestojí o výkupné (i když ho dostává), k čemu by mu bylo. Stačí mu přece jen to, co uveze na koni.

Jeho bojovníci jsou mu oddáni, můžu se spolehnout i na své bratry Kajčuna a Chazara. Vlastně i Temugeho, ale ten je založením jiný. Ten by raději stavěl města a žil v nich než aby je dobýval.

Trochu lépe se mi četl první díl, ale ne kvůli tomu že by byl lépe napsaný. Jen v prvním díle Temüdžin bojoval o svůj život, ve druhém díle Čingis ničil životy tisíců ostatních ...

Nevím, jestli se u nás vydají další díly, což mne, mírně řečeno, štve. Ráda bych si přečetla další pokračování života Čingise, jeho bratrů, jeho synů...Nejvíc mne zajímá, jak se vyvine vztah s nejstarším synem Džučim. Conn Iggulden je mistr historických románů a velmi oceňuji následné dodatky v knihách, kde doplňuje a vysvětluje historické souvislosti.

VendulaB
15.01.2023 5 z 5

Skvělé pokračování výborné série o životě Čingischána, tentokrát popisující jeho dobývání Číny. Čínské reálie jsou velmi atraktivní a čtenářský zážitek posouvají na další úroveň. Úžasná a čtivá kniha.


Finn69
03.01.2022 4 z 5

Ach jo, zase si vyberu sérii, ze které česky vyšly dva díly z pěti. A teď abych se prokousával zbytkem v originále, furt ta stejná chyba.
Protože je to vážně dobré. Čingis už tu není ten mladík z prvního dílu, naopak se z něj každou stránkou stává nejen vůdce a stvořitel národa, ale taky opravdový stepní démon, postrach Asie, či jak to ještě nazvat. Místy je to opravdu drsné, až si říkáte že to autor trošku přehání, pak ale obvykle zjistíte, že jsou to všechno historicky doložená fakta. Jsou tu scény jako z horroru, představte si město obklopené planinou, plnou kostí mrtvých vojáků, až do vzdálenosti 50 (!) kilometrů. Nebo tisíce dívek v bílých šatech vrhajících se společně dobrovolně z hradeb, aby nepadly Mongolům do rukou. A další a další.
Chyba je jediná, je to druhý díl z pěti a tedy je to jakési neukončené... krucifix.

sioux
29.04.2021 5 z 5

Pro mě je toto vrchol historické prózy, stejně jako první díl. Autentické, drsné, atmosférické, skvělé bitvy, dobré zápletky, prostě geniální paráda. Škoda, že u nás nevyšly další díly, musel jsem je číst v originále.
Prosím víc takové prózy. Je pro mě těžké číst jiné historické romány, které by se těmto rovnaly. Série Válka růži a série o Ceasarovi od tohoto autora jsou také výborné, ale na sérii o Čingishánovi nic nemá.

harena
09.04.2020 5 z 5

"Proč Ujgurové plení zemi Si Sia? Cožpak jsme s vámi nejednali poctivě?"
"Jsem chánem všech kmenů, Výsosti," odpověděl Čingis,"a mezi ně patří i Ujgurové. Vyjeli jsme, protože máme sílu vládnout. Z jakého jiného důvodu??"

Druhý díl je stejně skvělý, jako první. Čingis sjednotil všechny mongolské kmeny a rozhodl se pomstít Číňanům. Zcela náhodou obešel Velkou čínskou zeď a čtyři roky obléhal Jenking - později známé jako Šanghaj. Nevím, jestli se dá říct, že byl Čingis chán statečný, on jenom potřeboval bojovat a nebál se smrti. Jeho spolubojovníci ho milovali, bezvýhradně mu důvěřovali a poslouchali ho. Nikdy nebojovali přímo, využívali lstí, ať to byl fingovaný ústup, skryté posily, slamění paňáci na koních. G. Iggulden si sehnal mnoho informací o životě Čingischána i Mongolů a protože je výborný spisovatel, podařilo se mu sepsat tuto skvělou knihu. Velká škoda, že třetí díl bude až v září.

"Pokud mocní, tedy vojenští velitelé a vůdci mnohých potomků vládce, kteří budou v budoucnu zrozeni, nebudou přísně dodržovat pravidla Jasa, pak se moc státu rozpadne a zanikne. Nebude záležet na tom, jak velmi se budou snažit být Čingischánem. Nikdy se jím nestanou."

Rihatama
15.02.2020 5 z 5

Temudžin je nucen vyzout dětské boty a stát se oním obávaným, proslulým vůdcem Čingischánem. To je na životě Čingischána to nejpozoruhodnější. Že vlastně neměl příležitost stát se "normálním" vůdcem jednoho z četným mongolských kmenů, vůdcem kmene svého otce, Vlků. Dřív, než se tak stane, je o tuto možnost zákeřně připraven... Čingis tak začne formovat svůj nový kmen z Mongolů, kteří o svá kmenová zázemí přišli, nebo se jejich kmenům nedaří. Toto kontinuální rozrůstání nového Čingischánova kmene podle mne logicky vyústilo v jeho ideu sjednocení všech mongolských kmenů a k jeho stále větším a vždy za větší či menší cenu úspěšným dobyvačným útokům překračujícím mongolské hranice a vedoucím do útrob čínského území. A víme, že Čínou jeho dobývání zdaleka nekončí...

To že Čingischán byl tak úspěšný, je bezpochyby i tím, že přes veškerá zranění, zajetí a mučení vždy přežil. To mu jistě vytvořilo aureolu nepřemožitelného vůdce. Nemálo, vedle jeho nekompromisního a brutálního postoje, kterým likvidoval sebemenší náznak odporu, přispěl Čingisův novátorský přístup. Nepromeškal příležitost přiučit se u nepřátel, a tak vylepšoval své vojenské taktiky, zbroj, oblečení téměř v kvalitě brnění, rád využíval lsti a zastrašování. Opravdu velmi velmi zajímavé, napínavé a informačně nabité čtení. I o dalších členech jeho rodu a přátelích či tehdejší roli šamanů. Oceňuji, že Iggulden maximálně zužitkoval dostupná historická fakta a sem tam zazní i nějaké to pěkné moudro :-)

"Dávejte si pozor na slabochy, kteří za vámi budou chodit kvůli tomu, kým jste."

Jarda403
19.11.2019

3 díl série Hora kostí by měl vyjít 30.9.2020

Igor1311
13.03.2019 5 z 5

pokračovanie, ktoré vobec nezaostáva za prvou knihou. temudžin už ako Čingis, chán všetkých mongolských kmeňov, začína so svojimi dobyvačnými plánmi. Znova perfektné opisy prírody, obrovských kamenných stavieb a čínskeho muru, drsného života medzi kmenmi, kde prežíva len ten najsilnejší...už sa len dočkať pokračovanie

meluzena
03.07.2017 4 z 5

Vlastně stejně skvěle napsaná kniha jako první díl. Jen už píše o věcech, které člověk třeba nečte tak rád.
Dočítáme se o hrdinských činech, nad kterými se tají dech, ale i o slizských bezpáteřních zrádcích. Čingis masově zabíjí už nikoli pouze z nutnosti přežít, a ač stále geniální vojevůdce, selhává jako otec i manžel, a i jako „obyčejný“ panovník.

Rozhodně ale stojí za přečtení.

egonek
30.11.2016 5 z 5

Pro mne tak moc čtivé,že jsem po přečtení prvních dvou dílů nepřečetl jedinou knihu...zkoušel jsem to,ale bohužel dokud nepřečtu třetí díl z místa se nehnu :-)

Bezantina
30.10.2015 2 z 5

Druhý díl této ságy byl pro mě nezáživný a nudný, doslova jsem se musela nutit jej číst. Podle mého mínění měl autor tento díl zkrátit a zestručnit na polovinu, kterou by přidal k prvnímu dílu a výsledkem by bylo příjemné čtení..

Wizardos
17.10.2013 5 z 5

Skvělé pokračování skvělého prvního dílu. Jako největší vadu na kráse vidím nekonečné čekání na to než si budu moct přečíst třetí díl.

Autorovy další knížky

Conn Iggulden
anglická, 1971
2017  84%Bouře
2009  91%Vlk plání
2003  88%Císař 1: Brány Říma
2018  89%Trojice
2009  89%Vládci luku

Kniha Vládci luku je v

Právě čtených1x
Přečtených43x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených7x
Knihotéce43x
Chystám se číst17x
Chci si koupit4x