Čína

Čína https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/492006/bmid_cina-AMY-492006.jpg 5 27 5

Edward Rutherford si získal a okouzlil miliony čtenářů svými velkolepými, široce pojatými ságami, v nichž líčí historii různých slavných míst po dobu života celých generací. V románu Čína je teď uvádí do bezmezně bohatého a fascinujícího prostředí Říše středu. Příběh se začíná odvíjet v roce 1839 na začátku první opiové války a sleduje čínské dějiny až do pádu císařství. Autor zachycuje proměnlivé životní osudy různých čínských, britských a amerických rodin, zápasících s rozbouřenými vlnami dějin. Při tom svým nezaměnitelným stylem zachycuje velice zasvěcený pohled na čínské dějiny a čínskou společnost, na její odvěké tradice a epochální zvraty jakož i vzestup země do postavení přední světové mocnosti. Jako obvykle jsme zváni na bohatou hostinu oplývající romantickými i dobrodružnými příběhy, hrdinkami i darebáky, boji na život a na smrt jakož i neuvěřitelnými osudy. Edward Rutherfurd na základě mimořádně důkladně probádaných pramenů předkládá velkolepým stylem ztvárněný obraz jedné z nejosobitějších a zároveň nejpozoruhodnějších zemí světa.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , BB art
Originální název:

China , 2021


více info...

Přidat komentář
Tyet
Tyet
10.02.2023 4 z 5

Slušně napsaný příběh Číny během opiové války a v letech po ní. Populární autor Edward Rutherford spojil několik dějových linek do zajímavě spleteného celku a nechal čtenáře nahlédnout do posledních 60 let devatenáctého století v této podivuhodné zemi. Kromě věrných historických reálií, intrik, politického pozadí, obchodních zájmů a osobních patálií se dozvíme mnoho o rozdílech v uvažování Západu a Východu, což se nám pro pochopení může hodit i v současnosti, přestože doba se změnila a Číňané rovněž. Ačkoliv se Brit Rutherford snaží ohladit hrany nelítostného jednání britského impéria a zároveň zachovat ověřitelné historické skutečnosti, přesto z knihy jednoznačně vyplývá, že to byl obecně vzato čirý hnus, co tam v té době Britové prováděli.

Lolila
Lolila
28.12.2022 5 z 5

Nevedela som sa dočkať ďalšej knihy od tohto autora. Opäť nesklamal, aj keď predchádzajúce časti sa mi páčili oveľa viac. Tentokrát nebolo potrebné podrobne sledovať veľký rodokmeň hlavných postáv počas xxx-rokov:-). Ale aj napriek tomu je to veľmi zaujímavé čítanie zo sveta, ktorý je (aspoň mne) dosť vzdialený a neznámy. Príbeh je opäť postavený na osudoch obyčajných ľudí. Najviac ma zaujal (ako aj iných:)) príbeh eunucha, ktorý už je spomínaný v predchádzajúcich komentároch, prostredníctvom ktorého autor približuje život v Zakázanom meste. Určite stojí za prečítanie:-)


lampernaqui
lampernaqui
14.11.2022 5 z 5

Konečně jsme se po dlouhých letech zase dočkali dalšího Rutherfurdova románu. My, co máme přečtenou každou knížku, dopředu víme, co čekat. Nezklamal ani tentokrát. Oproti jiným románům se soustředil pouze na menší časový úsek, ale stejně pomocí svých hrdinů představil čtenářům zajímavý a historicky vzdálený svět. Není to sice taková kvalita jako byl Londýn, ale pořád se jedná o román, který se čte sám. Nejvíce mě bavily pasáže čínských postav - ať už úředníků, tak hlavně eunucha zvaného Nalakovaný nehet, který přinesl hodně zajímavý pohled do života v Zakázaném městě. K Cixi jsem si musel po dočtení přečíst na internetu nějaké informace, protože s jejím jménem jsem se zde setkal poprvé.

nero 13
nero 13
18.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Dosud jsem od Edwarda Rutherfurda nic nečetl, takže jsem nevěděl do čeho jdu, ale nalákalo mně vysoké hodnocení jeho ostatních knih a pokud jsou všechny jako Čína tak to chápu.
Čína je monumentální freska historie Čínského císařství 19. století, zhruba od opiových válek a vzniku Honkongu až po Boxerské povstání, o těchto událostech už jsem něco málo věděl, ale neměl jsem například ponětí o povstání tchaj-pchingů, které trvalo přes dvacet let a zahynulo v něm 20 až 30 milionů lidí, což je po obou světových válkách nejkrvavější konflikt, nebo o prolomení hráze v Huayuankou na Žluté řece a následné přílivové vlně která smetla vesnice a města pod hrází a zahynulo zde asi 900 000. osob.
Zajímavý byl popis života v Zakázaném městě prostřednictvím eunucha s netradičním jménem Nalakovaný nehet který se stal důvěrníkem císařovny Cixi která byla faktickou vládkyní Číny celé půlstoletí.
Čínská civilizace vznikla ve stejnou dobu jako Egyptská a na rozdíl od ní přežila do dnes a je jen otázka času kdy se stane světovým hegemonem, protože co jsem si odnesl z této knihy je to že Číňani mají čas a trpělivost a oni si počkají až příjde jejich čas.

astra3
astra3
09.10.2022 5 z 5

Rozsáhlá, velmi čtivá kniha se spoustou osudů obyčejných lidí, válek a povstání. Čína a knihy o ní mě vždy zajímaly. Doporučuji.
Dozvěděla jsem se hodně nových informací.