Cimrman v říši hudby

Cimrman v říši hudby https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/210808/bmid_cimrman-v-risi-hudby-Gtx-210808.jpeg 4 163 14

Divadlo Járy Cimrmana série

< 6. díl >

Šestý sešit souborného vydání Seminářů a her Divadla Járy Cimrmana: Hudební profil znovuobjeveného hudebního génia. Seminář o mistrových úspěších na poli hudby a opera Úspěch českého inženýra v Indii. Mistrovo dílo rekonstruovali J. Klusák, L. Smoljak a Z. Svěrák. V tradiční úvodní přednášce jsou poskytnuty základní údaje k tématu, pominuta není Cimrmanova hudebně pedagogická činnost. Muzikology, a jistě nejen je, určitě nadchne výklad symfonické básně Kovář Jirsa a klavírní výtah partitury v podání dirigenta Vondrušky. Zajímavou zkušenost divákovi poskytne recitace libreta bez dochované hudby… V další části představení pak opera Úspěch českého inženýra v Indii (s orchestrem, dirigentem a zdařilými pěveckými výkony herců) pojednává o tom, kterak český inženýr zavedl v Indii výrobu pravého piva. A ještě slovo hudebního restaurátora: „Původní partitura byla v žalostném stavu. Noty nedbale znamenány, linky porušené, papír samá šmouha. Věnoval jsem rekonstrukci tu největší péči: šmouhy jsem vygumoval, linky podle pravítka obtáhl, bříška čtvrťových not začernil, k osminkám a šestnáctkám přidělal ocásky. Myslím, že dnešní podoba díla obstojí i před nejpřísnějšími měřítky.“ Jan Klusák. „Chytré hlavičky, zlaté ručičky, to jsou čeští inženýři…“... celý text

Přidat komentář

wooloong
15.11.2022 4 z 5

Seminář úplně super, zpěvohru jsem nikdy nedala celou, nuda, nuda, šeď, šeď.

Terva
09.11.2022 3 z 5

Profesor Vondruška:
„Já vám budu dávat pokyny,
kdy budete tleskat.
Aby v tom byl
konečně pořádek.“

Cimrman v říši hudby - Hra o zlatých českých ručičkách, cukru a pivu.

Na můj vkus bylo na pódiu moc lidí a někdy tam zaznělo až moc hudby. Trochu … dost (skoro furt) jsem se u toho nudil. Ještě štěstí, že jsem se pobavil u předcházejícího semináře. Zajímavostí této hry je fakt, že je o hodně kratší, než perfektní a vtipný seminář, který si před hrou poslechneme. Hra samotná však trvala jen asi dvacet pět minut a ještě, že tak. Toto je nejrozdílnější dílo Járy Cimrmana. Za seminář jsem dal pět hvězd, za hru (Tyhle Český ručičky zas tak zlatý nejsou) jen tři až dvě. Ano, hádáte správně, dal jsem dva a půl Hetešákovo hudebních houslových motýlků sedajících na ječmen.
( Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ Ƹ̵̡ )

Komentář k semináři Cimrmanova činnost operní která předcházela tuto hru najdete zde:

https://www.databazeknih.cz/povidky/cimrman-v-risi-hudby-79801

Citát: Mělo to vyrábět cukr!


Ronnie68
12.01.2021 4 z 5

Dá se říct, že se jedná o jednu z nejkratších her ... Více převyšoval seminář, ale to kupodivu vůbec nevadilo ...

nikikostadinova
23.06.2020 5 z 5

Počítám, že za chvíli budu mít přečtenou celou edici. Další dílek do skládanky. Je to super.

berry1009
19.06.2020 4 z 5

Rozumím tomu, že spoustě lidem tento Cimrman nesedne. Je to jednoduché, hra obsahuje spoustu hudebních pojmů a je nutná znalost slov. Pro lidi hudebně pozitivní, mezi něž patřím, je i tato hra skvělá zábava.

Kuža007
17.03.2020 4 z 5

Velice atypická hra Járy Cimrmana. Krásná hudba. Nejlepší árie:
"Plukovník Colonel v bílých šortkách"
"Ich bin Ingenieur Wagner und diese Maschine ist Diffuseur"
"Chytré hlavičky, zlaté ručičky, to jsou čeští inženýři."
Nezapomenutelný Svěrákův taneček.

SAnthony
08.02.2020 4 z 5

Seminář mě tentokrát nezaujal a vyrušující dirigent mi je vyloženě proti srsti. Ovšem jednoaktovka Úspěch českého inženýra v Indii je dokonalá.

Miliarda
02.10.2019 5 z 5

Další z geniálních kousků Divadla Járy Cimrmana. Hlášky jako "Pivo dodá síly, Plzeň zdraví Díllí, "Chceš-li být však virtuosem – a to ty jistě chceš – musíš vše, co jsi dosud hrál smyčcem před kobylkou, hráti za kobylkou", "To jste divný chodec, když Vám chybí bodec" a další prostě nikdy nezestárnou, stejně jako celá tato brilantní hra.

RyonMathrin
04.12.2018 5 z 5

Není oboru, kam by Mistr plodně nezasáhl... Pro mě jedna z nejoblíbenějších her. Opera Panama... Kovář Jirsa... ("Dřevník je od kovárny vzdálen 20 kroků..." "...ještě 2!" "...kolem dřevníku se vine pěšina do vsi vzdálené asi 1,5 kilometru... aha... z časových důvodů vynecháme")
Nejraději mám zvukový záznam, kde prof. Vondruška hraje roli roztržitého a vyrušujícího. "To jste divný chodec..."
A samozřejmě: "Rozmysli si, Jíro, rozmysli..."
:-)

1amu
27.05.2018 5 z 5

Hra, kterou mám od Cimrmanů úplně nejraději ! Proto musí být tato útlá knížečka (spolu se všemi dalšími od JdC) součástí mé knihovny. To prostě jinak ani nejde.
Mým štěstím bylo, že jsem hru viděl v klasickém, tedy tom ideálním obsazení : Čepelka,Brukner,Svěrák a Hraběta - jako Vaněk,Wagner,plk.Colonel a Krišna a ještě k tomu s dcerou, se kterou se na Největším Čechovi shodneme. Tak jsem si říkal, že když chlapci kdysi hráli Záskok v Národním, mohli by tuto krásnou operu zapět tamtéž . A tímto děkuji woodwardovi za velice přínosný komentář.
A také to píši z nostalgie proto, poněvadž jsem byl kdysi (stejně jako inženýr Vaněk) zaměstnancem firmy Kolben,Daněk ! (A tam jsem je poznal - české inže,inže,inženýry, kteří měli ony zlaté české ručičky).
PS
Tímto se zpožděním mnoha let děkuji dámě, která stála přede mnou ve frontě na "Severní pól". Dlouhou chvíli jsme si krátili povídáním: "Pokud to neznáte - jděte na Cimrmana v říši hudby ! Nebudete litovat !"
Nelituji !!!

woodward
12.08.2017 5 z 5

Ich bin Ingenieur Wagner und diese Maschine ist Diffuseur...
Chudák Zuckerfachman, nemá šanci. A jakmile přijde řeč na český pivo je mu to jasný:
Ich muss mein fünf Pflaumen packen...

Zde je důkaz, (pokud by vůbec bylo nutné něco dokazovat) že Mistr byl opravdu velikánem českým. Němec by to nenapsal. ;)

xxtom
01.07.2017 2 z 5

Asi první z Cimrmanovských her, která mě moc nebavila.

Kolaloka
14.04.2014 3 z 5

jediná cimrmanova hra, která mi vážně nic moc neříká.

WEIL
12.10.2011

Řada fórů se mi dlouho líbila, dneska už moc ne. Asi jsem je slyšel zbytečně mockrát.

Štítky knihy

divadelní hry

Autoři knihy

Zdeněk Svěrák
česká, 1936
Ladislav Smoljak
česká, 1931 - 2010

Kniha Cimrman v říši hudby je v

Přečtených229x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených8x
Knihotéce73x
Chystám se číst11x
Chci si koupit3x
dalších seznamech3x