Cilka

Cilka https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/309966/bmid_cilka-tOE-309966.jpg 4 17 3

Nemuset mnoho pracovat, žádné velké závazky, vdavky a starost o rodinu. Užít si a mít se dobře, milovat, cestovat Tak častá představa naivních mladých dívek, které mají dojem, že v životě ještě nic neprožily a že je ten pravý život teprve čeká. Tatínkova smrt způsobila, že Cilka, hrdinka románu, místo na studia musela do služby. Nejprve na venkov, pak do města do Jihlavy a do Prahy, kam ji vede její touha poznat svět, užít si. Chce poznat lepší, vznešenější svět, a provdá se proto za bohatého muže, který z ní, jak věří, učiní ženu velkého světa. Co ale srdce? Co až se milenci jeden druhého nabaží? Až se bude pod máminým srdcem rodit nový tvoreček? Po čase Cilka poznává, že představy o tom, že se stane bohatou paní, jsou pouhými sny a že své štěstí musí hledat tam, odkud přišla. Platí tvrdě za svou zkušenost, ale získává novou jistotu, že není všechno zlato, co se třpytí, a že ryzí hodnoty jsou ty, které se vyjeví až po našem upřímném hledání.... celý text

Přidat komentář

modranka
04.07.2013 5 z 5

Príbeh hodnotím z pohľadu literatúry pre mládež, napísanej v rokoch medzi 1935 - 1938. Text som čítala mierne upravený, so zachovaním írečitého nárečia, ktoré celý príbeh obohatil. Autorka opísala životnú cestu Cecílie (Cilka) od jej narodenia až po devätnásty rok života. Ako 14- ročná sa dostáva do služby na gazdovstvo, kde sa zoznámi s Leopoldom (Poldík), ktorý by ju chcel za manželku a gazdinú na hospodárstvo. Cilka mi bola veľmi sympatická a vôbec som jej nezazlievala, že chce viac, než jej ponúkal život.

kika 13
08.04.2013 3 z 5

Příběh ze života,nikdo nemá všechno.


WEIL
05.09.2011

Cilka neměla snadný život. Po smrti otce místo na studia tak do služby. A přece chce poznat i víc, než jen uklízet, vařit a poklízet.