Čierne mesto

Čierne mesto https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/146774/bmid_cierne-mesto-80H-146774.jpg 5 3 2

Děj se odehrává na počátku 18. století, kdy probíhalo v Uhrách protihabsburské povstání Františka II. Rákócziho. Když podžupan Pavel Görgey postřelí starostu města Levoče, který následně zemře, vyhlásí měšťané, že všichni obyvatelé Levoči musí chodit ve smutečním oblečení, dokud nebude starosta pomstěn.

Literatura světová Historické romány
Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

A fekete város , 1911


více info...

Přidat komentář

bondula
20.10.2014 5 z 5

Príbeh z krušných kuruckých časov, zobrazujúci konflikt šľachty a meštanstva. Dej je veľmi pekne prepletený, často až s takpovediac thrillerovými prvkami. Hoci často ide o záležitosti lásky, života a smrti, vážne veci, autor si robí žarty zo svojich postáv aj s čitateľa. Žarty často veľmi kruté, no treba uznať, že humor a nadhľad Kálmánovi Mikszáthovi rozhodne nechýbal. Okrem kvalitného príbehu autor čo-to poodhalí aj z menej známych kapitol našich dejín. Som si istý, že Čierne mesto, ako ukážka literárneho realizmu by mala u študentov na povinnom čítaní výrazne lepšie vyhliadky, ako mnoho iných, viac preferovaných diel z tohto obdobia.

Atuin
03.02.2013 5 z 5

Autor je neuvěřitelný - a neuvěřitelně dobrý - humorista. jeho díla jsou protknuta nuancemi, jež by si zasloužili daleko větší ohodnocení. Tím se vše jeví poněkud nadčasově, takže i kdyby psal " o ničem" , styl jakým píše je takový kterému člověk prostě neodolá. Ovšem kniha není "o ničem", což je úžasný bonus.Co vše se může stát, když si hrstka "vše dobře mínících" mužů, vyjde o Nový rok na honitbu? naprosto cokoliv.A zdá se že výstřely museli padnout, jako se tágo musí hnout po kulečníkovém stole, aby se dala hra do pohybu.Kdo se chce pobavit, kdo se se chce přes lehkost slova promluvit o velmi vážných záležitostech, ten nebude mít příběhu nic za zlé a autorovi už vůbec ne.