Čierna labuť Paríža

Čierna labuť Paríža https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/463359/bmid_cierna-labut-pariza-bCj-463359.jpg 5 6 3

Krásna a zbožňovaná speváčka Geneviève Dumontová, známa aj ako Čierna labuť, sa proti svojej vôli stane miláčikom nacistických dôstojníkov v okupovanom Paríži. Pre odvážnu mladú ženu je jej privilegované postavenie veľmi náročné, no zároveň jej umožňuje fungovať ako spojka hnutia odporu. Keď Geneviève zistí, že jej matku barónku Lillian de Rocheford zajali nacisti, uvedomuje si, že je len otázkou času, kedy gestapo Lillian zlomí a získa od nej informácie o chystanej invázii Spojencov. Hnutie odporu je rozhodnuté za každú cenu barónku umlčať, no Geneviève sa odmietne nečinne prizerať, ako sa z jej matky stane ďalšia obeť vojny. Spojí sa so svojou dávno nevidenou sestrou Emmy, britskou agentkou, a presvedčí aj svojho manažéra Maxa Boneta, takisto agenta britskej tajnej služby, aby im pomohol naplánovať a uskutočniť mimoriadne riskantný plán, ktorý má jediný cieľ: zachrániť Lillian život.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Historické romány

Vydáno: , Slovenský spisovateľ
Originální název:

The Black Swan of Paris , 2020


více info...

Přidat komentář

kadgam
09.11.2023

Prečítala som.
Naivné, romantické, zdĺhavé so slabým výberom slov autorky alebo prekladateľky.

januska82
04.06.2023 5 z 5

Napriek tomu, že knihy s vojnovou tematikou nečítam, túto knihu som si užila. Napínavá od začiatku do konca, sem tam nejaká romantika. Na spestrenie postačujúce.


Atanone
21.07.2021 4 z 5

Padá na mě zodpovědnost prvního komentáře, takže dumám, co napsat, aby to nebyla nějaká autocenzura a přitom to neublížilo knize v očích těch, co se ji budou chystat číst.
Normálně bych napsala, že je to dobrá romanťárna, ale budu rozvláčnější.
JE to dobrý příběh. Jistě, že předvídatelný jak co se týče děje, tak vztahů. I když se autorka moc nepáře s likvidací některých svých postav, což hodně pomáhá uvěřitelnosti příběhu, přece jen se neustále věnuje jiskření mezi hlavními hrdiny. Ono by to ani nevadilo, protože díky zbytku příběhu, který je hodně košatý, se to dá vydržet, navíc věřím tomu, že bude dost čtenářů, kterým se to bude naopak zdát až nudně cudné. Mně se právě naopak ta cudnost líbila, protože dává prostor fantazii. Jenže jakmile jiskření přejde ve fyzické splynutí (jak jinak než naprosto dokonalé), děj se přímo utrhne, takže pak trochu bije do očí, že poslední třetina knihy, která je přímo nabitá událostmi, se zdá být ve srovnání s tou počáteční rozcamraností jako zrychlený film. Tam už si autorka s detaily hlavu nedělá, natož s logikou, protože je vidět, že to, o co hlavně šlo, už máme za sebou a teď honem k nějakému „endu“. Protože o „happyendu“ tak jak jsou v podobných románech zvykem, se až tak úplně mluvit nedá. Možná si autorka uvědomila, že pokud by se poslední třetině knihy chtěla věnovat stejně pečlivě, jako začátku, musela by napsat pořádnou bichli, nebo počítat s tím, že bude pokračování. Každopádně konec působí uspěchaně a jen to ještě víc zdůrazní, že jí jde líp popisování pocitů, než akce.
Co se jí velmi povedlo je atmosféra válečné Paříže, uvěřitelná, děsivá a nebezpečná a taky vás naučí milovat všechny postavy...ty kladné, pokud si troufnete hádat, které to jsou. I když u některých ta dokonalost tak křičela, že jsem měla pocit, že bych si před čtením měla umýt ruce. Ale tak už to v tomhle šuplíčku babského čtení asi chodívá a tohle je podle mě vyšší level. Možná bylo dobře, že jsem se na knihu vrhla, aniž bych si před tím zjistila, co K.R. píše za knihy. Někdy se zbrklost vyplácí.
Romantikům doporučuji

Autorovy další knížky

Karen Robards
americká, 1954
2012  78%Neodolatelná
2003  85%Nebezpečný ráj
1994  79%Maggino dítě
2004  86%Zrádná vůně
2013  81%Nehanebná Beth

Kniha Čierna labuť Paríža je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce65x
Chystám se číst17x
Chci si koupit3x
dalších seznamech2x