Chvíľa vo vetre

Chvíľa vo vetre https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240432/mid_chvila-vo-vetre-240432.jpg 4 23 3

Juhoafrický spisovateľ André brink v románe Chvíľa vo vetre uvádza čitateľa do exotického prostredia Južnej Afriky v prvej polovici osemnásteho storočia, keď Kapské Mesto bolo holandskou osadou. Z nej podniká švédsky bádateľ Erik Larsson s manželkou Elizabeth a sprievodom výpravu do juhoafrického vnútrozemia, expedícia sa končí neúspechom, rozdáva sa, Larsson zahynie, domorodí sprievodcovia ho opúšťajú a v divočine zostáva osamotená Elizabeth...... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Smena
Originální název:

An Instant in the wind , 1976


více info...

Přidat komentář

malina097
17.01.2023 5 z 5

A tuhle knížku vlastním…ani nevim kde jsem k ni přišla…asi mi ji někdo věnoval,ale mám ji svým způsobem rada a někdy se k ni vracím.Zvláštní a vůbec nevim proč je mi z ni vždycky trochu smutno. Je to jen můj názor,ale myslím,ze až tak smíchané rasy proste k sobě nejdou,kvůli společnosti ,rasovým předsudkům i když dnes už se to posuzuje jinak.Mohlo byt něco napsáno dal o životě hrdinky a dal nic nebudu prozrazovat.

BabaJaga11
05.10.2022 5 z 5

(SPOILER) K tématu letošní čtenářské výzvy "kniha od afrického autora" jsem si pořídila asi tři knížky a původně jsem se chtěla pustit do úplně jiné z nich. Dokonce jsem si ji už prolistovala a přečetla pár úryvků. Pak jsem ale zjistila, že se mi kniha nevejde do mého speciálního háčkovaného obalu, do kterého "oblékám" knížky, co s sebou vozím v batohu. A taky mi ta knihy připadala nějaká těžká... odložila jsem ji proto a vyhrabala z jedné police "Okamžik ve větru". Knížka z dobročinného bazaru, vydání z roku 1982. Nenápadná obálka, drobounké písmo a souvislý text, žádné výraznější členění na kapitoly. Pro současného čtenáře to zavání nudou – a to je nesmírná škoda.

Na začátku knihy suchá fakta. Četla jsem je narychlo – a musela se k nim pak vrátit, když mi došlo, že v knize nejsou jen pro parádu, ale aby člověk pochopil... Už dlouho jsem nečetla něco tak plastického, barvitého, strhujícího! Jak zmiňuje i uživatelka broskev28, kniha toho přináší hodně – milostný příběh, vyprávění o původních kmenech jižní Afriky i o obyvatelích z říše rostlin a živočichů. Mně ale ze všeho nejvíc dostala psychologie dvou hlavních postav, uprchlého otroka Adama a bílé ženy Elisabeth. Jejich myšlenky, pochyby, tápání... a vzácné okamžiky čistého štěstí, které se brzy mění v zoufalství, rezignaci... a opět probleskuje síla bojovat. Při čtení této knihy si uvědomíte spoustu věcí. Jak málo toho potřebujeme k životu, kolik toho lze oželet, když nemáte na vybranou. Co všechno dokáže člověk vydržet, pokud se nevzdá a pokud mu někdo podá pomocnou ruku, neřku-li, když ho někdo miluje. Co jsme schopni udělat jen v situaci, kdy se po vás sápe ruka smrti – a ani tehdy to není jednoduché. A také, jak pevně jsme zakořeněni v kultuře a prostředí, v němž jsme vyrostli, jež nás formovalo... možná se z vlivu této kultury můžeme vymanit v jiném prostředí, ale je obtížné udržet si od ní odstup ve chvíli, kdy se vrátíme tam, odkud jsme vyšli. Navzdory všem předsevzetím, navzdory jasnému rozhodnutí, že si prosadíme svou... je to totéž, jakoby se jednotlivec chtěl ubránit celé armádě. Adam si to uvědomuje lépe než Elisabeth... tuší, co přijde, byť se snaží věřit v dobrý konec... Autor nám vlastně neprozradí, co přesně se stalo, můžeme se však domnívat, že Elisabeth byla příliš naivní a její plán vyprosit pro Adama svobodu výměnou za její záchranu prostě nevyšel. Konec je smutný a autor jej vlastně prozradí již na začátku ve svém faktografickém úvodu. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že většina z nás toho neprožije za celý život tolik, co ti dva za rok a pár měsíců. Vrženi do buše, hor, pralesů, na mořské pobřeží, zbaveni všemožných zbytečností, vnímali patrně mnohem intenzivněji všechny barvy, vůně, zvuky i chutě okolního světa – a hlavně jeden druhého.

Ještě někde za polovinou knížky jsem si říkala, že je to sice pěkné čtení, ale že ji pošlu dál. Ale dočetla jsem – a nějak mi to nedá. A tak jsem ze své knihovny vytáhla nejtlustší knihu, kterou tam mám, a pustila jsem se do čtení s tím, že když tu bichli zvládnu přečíst za týden, mohu si za odměnu "Okamžik ve větru" nechat. "Bichle" totiž poputuje dál a na její místo se vejde hned několik jiných knih :-).


broskev28
30.12.2019 5 z 5

Opět úžasná kniha - jedna z těch, o kterých musíte přemýšlet i poté, co je dočtete a odložíte. Ta jediná věta anotace vlastně říká vše, ale přitom neobjasňuje vůbec nic.
Na prvních asi 8 stranách se dozvíte historicky doložené údaje, ze kterých autor vycházel. Už tohle jsou velmi zajímavé informace a nemusíte mít moc velkou představivost, abyste si začali domýšlet podrobnosti a vyplňovat mezery. Ale potom autor nabídne příběh, jaký by se ve skutečnosti, osobám z masa a kostí, mohl přihodit, a já smekám.
K milostné lince, která je sama o sobě velmi komplikovaná - potkávají se lidé na opačných pólech společenského žebříčku, kteří se liší vším, na co jen lze pomyslet, se přidává příběh "zeměpisný": vnitrozemí jižní Afriky, kočovný život Křováků a Hotentotů, zákonitosti rostlinné a živočišné říše na tomto území. A velkým obloukem se dostáváme zpět k přišedším, nepůvodním africkým obyvatelům, a to jsou jak běloši, tak černoši - otroci přivezení z Madagaskaru, Jávy a kdovíodkud; tuhle obrovskou migrační vlnu spustili bílí kolonisté.
Kniha končí, příběh se uzavírá. Ale co dalšího zažila Elizabeth? Proč historie neuvádí další informace?

"Teď už vím, sama smrt člověka není nic strašného. Ta je zcela běžná. Co je ale strašné, je smrt všeho, čemu člověk věřil, všeho, v co doufal, všeho, o čem si myslil, že to miloval."

"Pro tohle budu bojovat. Abych to uchovala nedotčené. Je to naše. Až dodnes to patřilo jen nám: za pár dnů to bude vystaveno očím světa. Ale budu za to bojovat. Abychom byli jedním tělem. Proč jinak jsme sem šli tu dlouhou cestu? Nemohlo to být všechno nadarmo. Přežijeme - společně. Celou tu dobu jsme byli jen muž a žena, dva lidi sami v divočině. Odteďka se Kapsko bude všemožně snažit udělat z nás bělošku a černocha."