Chvění kouře a zlata

Chvění kouře a zlata https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/499609/bmid_chveni-koure-a-zlata-Vn5-499609.jpeg 4 55 17

Popel a duše série

1. díl

Praze se říká zlaté město, ale Mila v ní vidí nekonečné množství šedi. Má totiž zvláštní schopnost: dokáže předvídat smrt. Lidé, kteří mají zemřít, ztrácejí v jejích očích veškerou barvu. V zoufalé snaze zbavit se tohoto prokletí se zaplete do boje mezi světlem a temnotou. Brzy zjistí, že nebe a peklo jsou úplně jiné, než si představovala. Kterou stranu si vybere? Již 12 let ohrožuje svět nerovnováha. Ve skutečnosti ji drží pohromadě rovnováha dobra a zla, světla a stínu, lidí a věčných. Úkolem Věčných je zachovat tuto rovnováhu. Ašer je doma v říši temnoty. Drží se stranou všech intrik, dokud jeho starý nepřítel Tariel náhle neprojeví zájem o lidskou dívku: Milu. Asher zjistí, že Mila má zvláštní schopnosti. Schopnosti, které by člověk vůbec neměl mít. A brzy stojí před těžkým rozhodnutím: Bude chránit dívku, kterou miluje, i když to může uvrhnout celý svět do chaosu?... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

Schwingen aus Rauch und Gold , 2019


více info...

Přidat komentář

Ailee
26.02.2024 3 z 5

Kniha byla zajímavá a chytlavá a četla se hrozně rychle. Možná až moc, protože děj byl opravdu osekán na základ a zasloužil by si pár stran navíc. Ano, kniha má 300 stran, ale také má 50 kapitol, kdy každá další začíná až v půlce další stránky. Takže ve finále je to celkem krátká kniha. Spíš takový bohatější prolog. A končí přímo uprostřed dění.

Ann98
25.09.2023 5 z 5

Avu Reed mám jakožto německou autorku ráda. Obzvlášť její romantickou sérii Truly, Madly, Deeply. Dlouho jsem tuto knihu odkládala. I přesto, že mě zaujala anotace. Hlavně zasazení děje do Prahy. Obálka knihy je také moc povedená.
Myslím, že každý, kdo se chce do knihy pustit, neměl by mít vysoká očekávání, jinak bude velmi zklamaný.
Děj i vykreslení postav je velmi průměrné. Zprvu mě kniha nudila a nedokázala jsem se začíst. Ale v momentě, kdy autorka otočí skutečnost a na první pohled dobro je ve skutečnosti zlo a ta zlá strana se ukáže jakožto dobrá.. nedokázala jsem se pak od knihy odtrhnout. Přišlo mi to jako zajímavý bod to takto otočit. Navíc samotný děj se zrychlí, postavy dostanou konečně nějaký smysl a v knize konečně začne nějaká akce a celé to získá spád.
Rozhodně si mohla autorka dát více snahy a celé to více rozpracovat. Ať už samotné postavy, tak děj. Ale zase tolik mi to nevadilo. A jsem zvědavá na další díl. A vývoj mezi Milou a Asherem.
Jako odpočinkové fantasy čtení je kniha ideální. 4,5*


Juls125
25.08.2023 4 z 5

Po knize jsem dlouho touzila a asi jsem na ni mela moc vysoka ocekavani, cetla jsem to po vybornych knihach takze tato pro me byla slabsi, na zacatku jsem si pohravala s myslenkou, ze ji odlozim, protoze prvnich 100 stranek me absolutne nebavilo. Ve finale jsem rada, ze jsem ji dala sanci, zasazeni pribehu do Prahy se mi moc libilo, obzvlast kdyz jsem si ji koupila v Palaci knih na vylete do Prahy, knizka byla po tom tezkem zacatku velmi ctiva a celkove byla dobra, i kdyz rozhodne ne vyborna

Brunnetka
23.04.2023 4 z 5

Začátek nic moc. Trvalo to, než se děj rozjel. Ale pak mě to chytlo a dočetla jsem to během chvíle. Příběh by měl určitě větší potenciál, kdyby se různé věci vysvětlily lépe, ale na druhou stranu to možná dodává ten punc tajemna. Za ten dlouhý začátek dávám čtyři *, i když po dočtení jsem koketovala i s pěti... Ale přeci jen jsem tu knížku otevřela už dřív a nechytla mě. Teď jsem vydržela a dobrý, ale trvalo to...

Morla
01.10.2022 4 z 5

Po dlouhé době opět dobře napsaná fungující romantická linka. Děj odehrávající se v Praze super.. andělé, démoni..wow... jediné co mi trošku kazilo dojem byly pro mě nepříliš vydařená jména... Hlavní hrdinku pojmenovat Milena.. no nevím... vedlejší postavy - Michael, Tariel... noo už chyběl jen Gabriel :)

Duchoslp
11.09.2022 3 z 5

Zajímavá kombinace. Takové lehké čtení. Magie, nesmrtelné bytosti, láska, zrada. Světlo a tma svádějí boj o smrtelnici se zvláštními schopnostmi. Jsem zvědavá co všechno v Mile ještě čeká na probuzení

andrejci
10.09.2022 4 z 5

Já tak nějak pořád nevím co si myslet.
Děj v Praze za mě super. Moc se mi to líbilo. Rozhodně to bylo čtivé. Ale do půlky mě to nijak extra nebavilo a místy jsem se musela vracet, protože jsem neudržela pozornost. Od té druhé půlky se mi to zase líbilo.
Navíc je k tomu krásná obálka. Ta mě nalákala
S postavami si moc nevyhrála. Skoro nic o nich nevíme. Bez charakteru. Rozhodně by se dali daleko víc popsat a vypracovat. Těch pár co se tam oběvilo by si to rozhodně zasloužilo.
Nedostali jsme skoro žádné odpovědi. Vyvstali jen další otázky.
Přišlo mi jako kdyby to napsal někdo nezkušený. Což je škoda, protože to má rouhodně zajímavou anotaci se kterou by se dalo krásně pracovat. Za mě to bylo takové menší zklamání. Rozhodně to není žádný výkvět YA, ale rozhodně to je odpočinkové.
Hodnotila bych to tak na 3,5*

Morana107
31.08.2022 3 z 5

Musím říct, že jsem si od téhle knížečky nic moc neslibovala a to je asi dobře, protože jsem byla příjemně překvapená.
Praha je hodna pozornosti i v zahraničí. Paříž je romantická, Praha je mysteriózní.
Zamilovala jsem si partu archandělů s jejich skvělými hlody, kdy jsem se opravdu zasmála. Klišé lásky mezi dívenkou a šarmantním pánem temnot prostě funguje a budete jim prostě ty palečky držet.
Jen si myslím, že každý díl série by měl mít konec, na který by se příště navázalo. Tady zůstalo nedokončené snad všechno, jako když chcete něco říct a někdo vás umlčí uprostřed věty.
Ale stejně se moc těším na další díl, kde se dozvíme víc.

Hanjimka
19.08.2022 4 z 5

Slušný příběh, a určitě konec slibující zajímavý další díl. Určitě si ho budu chtít přečíst.

voody99
19.08.2022 3 z 5

Noo.... Prvních 50% jsem chtěla knihu několikrát odložit. No říkala jsme si že je to prvotina tak to dočtu (moje chyba prvotina to není) .
Druhá půlka byla lepší svižnější ovšem celkově takový průměr. Další díl jsi asi přečtu jestli tedy vyjde.

MiselaD
22.07.2022 5 z 5

Příběh mě pohltil už od první stránky. Nestává se často, aby vás kniha takhle zaujala hned od začátku a o to víc si cením, že to tak bylo.

Do knihy se mi z prvu nechtělo, ale když jsem si přečetla ukázky z knihy, doslova jsem tomu propadla a já tuto knihu okamžitě musela mít doma. I když anděly moc nemusím, jsem ráda, že jsem jim tady dala šanci. I když by mě teď Asher opravil a řekl by, že oni nejsou andělé, ale Věční, a že je v tom dost podstatný rozdíl.

Kniha je velice jednoduše napsaná, čte se opravdu rychle. I když při vysvětlování systému světa se občas ztratíte, nemá to absolutní vliv na pohled celé knihy a na to, jak to mezi Milou a Ashrem jiskri už od prvního setkání. Asher je podmanivý a jeho smysl pro humor vas donutí se smát pokaždé, když promluví. Mila je mladá dívka, která, i přes svou děsivou a velmi nezavidenou schopnost, není tou hrdinkou, která by se vztekala a odmitala to, co je jejím údělem. Naopak, chopila se toho a já moc obdivuji její silu a ducha.

Na závěr prostě můžu jen říct, že pokud jste fanoušci YA, pak tahle kniha nezklame. Ctiva, humorná, plná jisker a napětí, že vás to nenechá knihu odložit a slupnete ji jako já, během pár hodin.

Miluju!

Vampucha
27.06.2022 4 z 5

Tahle knížka je podle mě ukázkové YA, žádné explicitní scény a celé to je v takém příjemném duchu.

Byla jsem opravdu moc mile překvapena a knížku jsem přečetla za den.
Je to velmi jednoduše napsané a díky tomu vám stránky budou utíkat hodně rychle. Ze začátku se toho příliš neděje, autorka nás seznamuje s prostředím Prahy, s postavou Mileny a Věčnými a i s jejich světem. Zajímavých momentů je v knížce více, ale až spíše v druhé půlce, ta je plná akce i zvratů.
Většina knihy se však odehrává v současnosti v Praze a na známých místech. Takže není třeba nijak víc přemýšlet.

Romantická linka se rozvíjí pozvolna a docela se mi i líbila.
Celkově je to nenáročné oddechové čtení. Ideální třeba pro začínající čtenáře fantasy, protože to není nijak komplikované a nezkušený čtenář nebude potřebovat více informací, která já chci :D Postavy jsou taky fajn, není jich mnoho a jsou snadno zapamatovatelné.

Jenny46
27.06.2022 4 z 5

Potřebovala jsem změnu žánru a trochu odpočinkové čtení a to jsem dostala...
Nádherná obálka, příběh zajímavý maličko tomu něco chybí nebo mi něco nesedlo, ale i tak jsem spokojená.

Majka1979
24.06.2022 3 z 5

Dlhšie som rozmýšľala ako stvoriť recenziu na knihu, ktorú som práve dočítala. Kniha bola od začiatku pre mňa záhadou. V niektorých situáciách som si uvedomovala, že sa musím vrátiť, pretože sa začínam strácať.
Musím povedať, že určite ma nesklamala. Mám rada fantasy, ale zase nebolo to pre mňa také, aby som sa ku knihe opätovne vrátila. Rušili ma niektoré výrazy a naozaj som si pripadala v niektorých situáciách priam stratená.
Ale celkovo hodnotím knihu za vydarené fantasy, no pre mňa možno tak trošku slabšie. Ale je to len môj názor, záleží naozaj od štýlu písania, od príbehu samotného a hlavne od čitateľa, čo od knihy očakáva :)

Kukicka
14.06.2022 4 z 5

Miluju tema andele, demoni, svetlo, stiny, upiri, vlkodlaci...Proto saham temer po vsech knihach z nekterym z techto tematu. Casto jsou to ale knihy pro deti a mladez a tim nejsou uplne naplneny me chutove bunky. Hlavni postavy jsou vekove zajicci, jeden cudny polibek za knihu a smitec :-D , ale samozrejme chapu to. Obalka je nadherna a velka cast se odehrava v mem rodnem meste, takze vsechny popsana mista vidim v hlave, za to davam autorce velke plus

evineckY
11.06.2022 5 z 5

Sice jsem už četla i lepší knihy o andělech a démonech, nebo v tomto případě světlo a stíny, nebo dobro a zlo, ale je to psané čtivě a pohybujeme se v Praze.
Končí to samozřejmě v nejlepším, takže se máme na co těšit.

Majuš333
11.06.2022 5 z 5

'Na začátku byla rovnováha. Temnotu vystřídalo světlo. Věčnost se střetla se smrtí.'


Knihu 'Chvění kouře a zlata' buď hneď zhltnete alebo hneď odložíte! Ja som ju doslova zožrala na jedno posedenie a je mi úplne jedno, že nie je pre moju vekovú kategóriu :)
Vrele doporučujem tým, ktorí majú radi svetlo a tieň, boj medzi dobrom a zlom... A hlavne tým, ktorí si chcú oddýchnuť od thrillerov, hororov a zakúsiť kúsok fantázie...
Pokračovanie by som prijala okamžite a teším sa na Ashera, Mim a Pana :)

PS: Prebal knihy je nádherný a vnútro ešte krajšie ;)


„Tenhle vesmír podpírá rovnováha. Každá anomálie musí zmizet. Co se však stane, když chcete radši celý svět obrátit v prach, než abyste tuhle chybu zničili? Co se stane, když ji začnete milovat?“

Štítky knihy

Praha pro dívky fantasy pro děti

Autorovy další knížky

Ava Reed (p)
německá, 1987
2021  72%Truly
2021  80%Madly
2022  89%Deeply
2022  77%Chvění kouře a zlata
2023  91%Velké naděje

Kniha Chvění kouře a zlata je v

Právě čtených2x
Přečtených67x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených4x
Knihotéce123x
Chystám se číst169x
Chci si koupit39x
dalších seznamech5x