Chůva

Chůva https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/429278/bmid_chuva-WFu-429278.jpg 4 682 219

Malá Jo zbožňuje chůvu Hannah víc než svoji matku, a tak když jedné noci Hannah beze stopy zmizí, holčička je naprosto zničená. O třicet let později se Jo vrací do rodičovského domu a je nucena čelit svému složitému vztahu s matkou. Jenže když jsou v jezeře na jejich pozemku objeveny lidské ostatky, Jo začne pochybovat o všem, o čem byla až dosud skálopevně přesvědčená. Pak když na dveře jejich domu zaklepe nečekaný host, Jo zažije další šok. Zoufale se snaží doplnit mezery ve svých nejasných vzpomínkách. Nezbývá jí než přijít na to, co byla její chůva zač a proč zmizela. A především se musí rozhodnout, zda může věřit vlastní matce… Chůva od autorky bestsellerů Spálená obloha či Dokonalá Gilly Macmillanové je temným a nepředvídatelným příběhem plným tajemství a klamu. Je to ďábelsky chytrý thriller, který nám připomíná, že někdy je mnohem snazší přijmout lež namísto kruté, bolestné pravdy.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Thrillery

Vydáno: ekniha , Kalibr
Originální název:

The Nanny , 2019


více info...

Přidat komentář
evin84
evin84
06.02.2024 5 z 5

Za mě super kniha. Napínavá,hezky se mi četla a konec překvapivý.

Acinore
Acinore
10.01.2024 2 z 5

Zklamání. Dočetla jsem, ale vůbec mě to nebavilo. Nesmyslné dialogy, situace, akce. Postava policisty, co to jako bylo?! Celé to bylo divné a stačilo by to na 150 stran, ne skoro 400. Naprosto zbytečné čtení.


michaelaIQFK
michaelaIQFK
02.12.2023 1 z 5

Velké zklamání. Myslela jsem, že jí ani nedočtu. Zdlouhavé, zbytečně zamotané a málo napínavé.

beruska
beruska
21.10.2023 3 z 5

Musím se přiznat, že ke čtení této knihy jsem se musela docela nutit ...
Asi jsem čekala trošku více :( ....

janina66
janina66
03.09.2023 4 z 5

Velmi čtivá kniha. Zprvu je vše dané. Hodná chůva a studená matka.
Pak se začíná vše obracet, ale je to předvídatelné.
Ale hlavní hrdinka Jocelyn mě neskutečně iritovala svým naivním chováním blbky.
Jinak hodnotím kladně.

Leena
Leena
21.03.2023 3 z 5

Nějak mě to nenadchlo.
Naopak mě zarazila jedna věc, které si asi moc lidí nevšimne.
Když Hannah pracovala u Burgessových, tak pan Burgess měl 16 letou sestru, která zemřela na erotickou asfyxii, jak bylo napsané v úmrtním listu.
To jako vážně? Myslím, že v 70. letech neměli ani ponětí, co to je, natožpak nezkušená 16letá holka, aby prováděla tyto praktiky:-)
Nechápu, proč autorka nezvolila nějakou banálnější příčinu.

Madi
Madi
09.03.2023 3 z 5

Jak tu píše spousta lidí, ten konec se fakt nepovedl. Spousta věcí zůstalo otevřených a nedomyšlených.

Danilla
Danilla
07.03.2023 2 z 5

Podle anotace jsem si říkala, že by to mohla být dobrá kniha. No nebyla.
Jo mi byla protivná, její matku jsem nepochopila (i když na konci bylo něco jako vysvětlení jejího chování, tak mi to stejně nedávalo smysl) a chůva byla potvora (ale alespoň byla zajímavá). Celý příběh byl neuvěřitelně překombinovaný a k neuvěření. O konci snad ani nemá cenu psát.

Micha-Él
Micha-Él
06.03.2023 3 z 5

(SPOILER) Koncept knížky se mi moc zamlouval, jenomže autorka mu z mého pohledu uškodila hned několika věcmi. Zaprvé, únavným natahováním. I když mě děj zajímal a osobně preferuji spíše pomalejší tempo vyprávění, přijde mi, že kdyby měla Chůva aspoň o 100 stránek míň, bylo by jí to jen ku prospěchu. Na obálce se píše "plná napětí", to já říct vůbec nemůžu. Mírně napjatá jsem byla až ke konci. Zadruhé, neuvěřitelná naivnost Jocelyn hraničící s hloupostí. To vlastně souvisí s předchozí výtkou. A za třetí, nelogické a přemrštěné chování postav. Chápu, že autorka měla vytyčený cíl a potřebovala je k němu dovést, ale řešení à la Univerzální uklízečka (s Rowanem Atkinsonem) není úplně pravděpodobné, i když... No, to jsem se vypsala z toho, co mi na knížce vadilo, což však neznamená, že byla jen špatná. Autorka hezky popsala jednotlivé hrdinky. Tím, že žádná kromě malé Ruby není vyloženě sympatická, působily vlastně reálněji, paradoxně k některým jejich činům. Knížka se skvěle četla díky stylu psaní a hlavně krátkým kapitolám. Děj samotný mě také bavil. Když to však shrnu, hodnotila bych tak 2,5*, víc ne.

ELENtheKNIHOMOL
ELENtheKNIHOMOL
15.02.2023 4 z 5

Malá Jo zbožňuje chůvu Hannah víc než svoji matku,a tak když jedné noci Hannah beze stopy zmizí, holčička je naprosto zničená.

O třicet let později přijde Jo tragicky o svého manžela a spolu s malou dcerkou Ruby se vrací do domu rodičů a je nucena čelit svému složitému vztahu s matkou.Tohle je úplně poslední místo kde chce být, ale nemá na výběr. Jo si vždycky myslela, že její matka má něco společného se zmizením její oblíbené chůvy a chová k ní takovou zášť, že je to až žalostné.
Když pak shodou okolností najde v jezeře na pozemku jejích rodičů lidské ostatky,první co ji napadne je,že by to mohla být Hannah. Ta se ale nečekaně objeví pár dní od tohoto nálezu živá před jejich dveřmi.Je to doopravdy ona? A proč se po těch letech ozvala až teď. Čí jsou ostatky z jezera a co se tenkrát vlastně stalo?

Kniha je vyprávěna ze tří různých úhlů pohledu, máme tu hlavní postavu Jo,její matku Virginii a chůvu Hannah.Nebyla jsem si vůbec jistá komu mám v daný okamžik věřit. Instinktivně mě to táhlo k Jo,ale od začátku bylo zřejmé, že nezná celou pravdu.
Líbil se mi styl psaní této knihy- krátké kapitoly, přeskakování tam a zpět ze součastnosti do minulosti,tiše vás nechá pochybovat o tom,co opravdu víte. Postavy v této záhadě doslova ožívají, jsou velmi dobře vykresleny a autorka odvádí dobrou práci i při zobrazování prostředí.
Napínavý thriller plný zvratů,děj je od začátku do konce zajímavý a poutavý. Prostě otáčíte stránku za stránkou, pač chcete zjistit kdo mluví pravdu a kdo je tady ten podvodník.
Závěr byl jedno velké WoW - vůbec jsem nečekala,že by to mohlo takto dopadnout.

Markéta948
Markéta948
13.02.2023 3 z 5

(SPOILER) Ze začátku jsem byla z knihy nadšená. Líbilo se mi promítaní dějových linií. Hltala jsem každou stránku a pak přišlo velké zklamání. Závěr popsaný na pár stránek?? Super děj, námět a nakonec rychlé zbrklé rozuzlení. Nedotažené věci- dávala Hannah Ruby tajně léky? Jak to dopadlo s obrazem? Zůstala Jo v práci?..... Všechno mohla autorka ještě dopsat a nechat příjemný konečný dojem.
Knihu už bych znovu nečetla a možná bych ji ani nedoporučila číst.

jarin58
jarin58
09.02.2023 3 z 5

Neuvěřitelný příběh postavený na naivitě hlavní postavy a ten konec to ještě více podojil.

Safrika
Safrika
20.12.2022 4 z 5

Super! Moc se mi pribeh libil a moc me bavil od zacatku do konce, takze urcite zkusim dalsi od autorky :).

Vatter83
Vatter83
10.12.2022 3 z 5

Velmi čtivé, nicméně některé pasáže byly zdlouhavé a zbytečné. Závěr překvapivý, trošku sci-fi, ale jako oddychovka dobré.

Termina
Termina
03.12.2022 3 z 5

Svižná, oddechová četba :) zajímavá zápletka. Myslím že se podívám po autorčině další tvorbě. DÍK!

Vikk
Vikk
17.10.2022 4 z 5

Příjemné překvapení. Asi proto, že jsem ke knihám s nálepkou "edice světový bestseller" získala slušný despekt, a tak jsem od toho absolutně nic nečekala.
Čte se ale velmi dobře, je to napínavé, vzbudí to emoce, postavy střídavě nenávidíte a nechápete jejich chování (škoda jen, že žádná z postav; snad kromě malé Ruby, není vyloženě sympatická).
Jinak děj je velmi jednoduchý, nic moc se tam neděje a vlastně se pořád dokola opakuje to samé a vede to až k rozuzlení, které každý vnímavější čtenář čeká...
Proč tedy dávám 4 hvězdy? Protože je příběh zajímavý, opravdu dobře se čte a líbí se mi vyprávění vždy z úhlu pohledu jednotlivých postav, kdy se na tu samou věc díváme úplně jinou optikou.
Nic převratného, ale pěkné čtení, které mohu s klidným svědomím doporučit.

Pavčule
Pavčule
15.06.2022 5 z 5

Za mě velmi dobré, tento styl já ráda a slabší konec mi nevadil . Zbytek to vyvážil .

sona9984
sona9984
16.04.2022 1 z 5

Prosimvás můžete mi někdo říct, jak to dopadlo, protože mě to tak k smrti nebavilo, že jsem to nedočetla! Ale snažila jsem se fakt! Tahle knížka mi tak zkazila chuť do čtení, že jsem si myslela, že už nikdy nebudu číst. Naštěstí díky B.A. Paris, kterou jsem si hodila do kufru na dovolenou, jsem zjistila, že to není mnou, že existují autoři, kteří vás dokáží zaujmout a že jsou knížky, které vás pohltí a nechcete odložit jak jsou napínavé. CHŮVA k nim ale rozhodně NEPATŘÍ!

artlucie
artlucie
12.04.2022 2 z 5

Začátek ušel, potom přišla řada nezajímavých situací a stupidních rozhovorů, a pak jsem knihu zavřela a odložila. Dvě hvězdy jen proto, že jsem nedočetla, a konec třeba mohl být zajímavý.

Alienn
Alienn
05.04.2022 4 z 5

Povedený psychothriller, kniha se mi dobře četla, závěr není až tak překvapivý a šokující, ale rozhodně stojí za přečtení. Trochu se bojím, že s odstupem si jí asi úplně nevybavím, ale i takové knihy jsou.

Štítky knihy

lhaní, lži chůva

Autorovy další knížky

2016  79%Spálená obloha
2019  80%Chůva
2017  73%Dokonalá
2019  68%Vyvrhel
2021  70%Po pravdě

Kniha Chůva je v

Právě čtených12x
Přečtených952x
Čtenářské výzvě103x
Doporučených27x
Knihotéce350x
Chystám se číst408x
Chci si koupit91x
dalších seznamech5x