Chuť svobody

Chuť svobody https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/47516/mid_chut-svobody-3jc-47516.jpg 4 13 2

Emocionálně laděný román o "nepřijatelné" lásce patnáctiletého vězně koncentračního tábora a o deset let starší vesnické ženy, jež mu pomáhá při jeho dramatickém útěku. Chuť svobody začíná roku 1985 ve Výmaru při slavnostní večeři na počest německého průmyslníka, který se velmi zasazovalo svobodu a demokracii. Jedním z hostů je Megin Friedmann, jenž přežil Buchenwald. Rozhovory s lidmi, s nimiž se na slavnostní večeři setkává, v něm evokují poslední dny války a vzpomínky na útěk z tábora. Když se v dubnu 1945 blíží americká armáda k Buchenwaldu, osnují příslušníci SS plány, že zbývající vězně odsunou transporty smrti nebo je rovnou zlikvidují. Jedním z vězňů je i patnáctiletý Megin, jenž byl nasazen na práci do jednoho z blízkých statků. Tam se seznámí s Karlou, pětadvacetiletou válečnou vdovou, s níž prožije krátký vášnivý vztah. Když se Karla dozví, co SS s vězni zamýšlejí, riskuje život, aby Meginovi a ještě dvěma dalším lidem pomohla uprchnout. Všichni se tak dostanou přímo doprostřed válečné vřavy. Prožijí neuvěřitelné věci a ke slovu se dostane jak láska, tak i zbabělost a nenávist. Teprve o čtyřicet let později, při zmiňované slavnostní večeři, se Megin dovídá více o osudu ostatních. A koneckonců také o sobě samém.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

De smaak van vrijheid , 1999


více info...

Přidat komentář
čef
čef
19.06.2020 4 z 5

Velká zábava to není, kdo by se také rád rochnil v historii tábora Buchenwald a jeho heftlingů. Zajímavé scény zde jistě jsou, zápletka je dobrá, literární kvalitu tedy toto dílo má, ale obsah bude asi stejně přitažlivý jen pro málokoho. Možná, že to pro mnohé to vše depresivní zachrání láska, která dílem prostupuje, ale u mne se žádné nadšení nekonalo.

marimari
marimari
24.01.2015 5 z 5

Velmi působivý příběh, skvěle napsaný, dopad války na osudy lidí, nedobrovolné spojení hlavních hrdinů při úsilí o přežití. Doporučuji.


Štítky knihy

belgická literatura

Autorovy další knížky

David Mendes
belgická, 1928
2006  86%Chuť svobody
1997  70%Kusy lidí

Kniha Chuť svobody je v

Přečtených21x
Doporučených2x
Knihotéce10x
Chystám se číst2x