Chudí v Lodži

Chudí v Lodži https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76075/bmid_chudi-v-lodzi-mQT-76075.jpg 4 118 27

Do malého lodžského ghetta ve čtvrti Baluty, které sloužilo „konečnému řešení židovské otázky“ v letech 1940–1944, soustředili za války nacisté na dvě stě tisíc Židů, z toho pět tisíc lidí z Čech. Autor provází čtenáře životem tohoto „města ve městě“ vystavěného na lži. Z obyvatel se stávají otroci pracující bezustání pro říši jejich vlastních vrahů, na smrt jdou tisíce dětí, nemocných a starých lidí, vlna transportů sílí, nahuštěné ghetto se vyprazdňuje, až se stane městem duchů. To vše pod heslem spásy a v režii samozvaného „krále“, židovského staršího Chaima Rumkowského. Historická fakta, čerpaná z dokumentů, jsou mistrně překlenuta a dotvořena románovou imaginací. Kniha, podle kritiků nejlepší švédský román za posledních třicet let, se stala doma rychle bestsellerem, v roce 2010 získala Cenu Augusta Strindberga a byla nominována na prestižní Cenu Severské rady. Současně s českým překladem vychází v dalších pětadvaceti zemích.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Paseka
Originální název:

De fattiga i Łódź , 2009


více info...

Přidat komentář

lukas5373
25.01.2022 3 z 5

Oceňuji, že autor si "zmapoval terén", člověk se dozví mnoho zajímavého. Na druhou stranu děj byl těžkopádný, místy jsem se musel do čtení nutit.

JancaMia
16.09.2021 5 z 5

Ať už knihu otevřete na kterékoliv straně , všude je bída, šílené poměry a bolest . Nicméně knihu nemůžete číst od začátku do konce, lze jedině postupně mezi jiným čtením . Sama kniha je něco mezi deníkem lidí kteří v Lodžském ghettu žili a faktografií ,bohužel není rozděleno je vše namícháno . Jako doporučující čtení je hodné číst Pianistu , mnohé z obou knih do sebe "krásně" zapadne.


martineden
05.01.2021 5 z 5

Šílené čtení. Téma ghetta v Lodži je oproti Terezínu a Osvětimi méně známé, přitom je to tak tragické místo vzhledem k osudům i českých Židů za války. Knihu doporučuji. A také doporučuji návštěvu města Lodž, je to úchvatné město. A určitě nezapomeňte navštívit židovský hřbitov a vlakovou zastávku Radegast. Nedkutečná atmosféra...

Noisette73
31.08.2020

Napsaná velice kostrbatě, slibovala jsem si mnoho a nedostala jsem ani třetinu toho co jsem očekávala.

lipi
30.08.2020 odpad!

Knihu jsem opakovaně odkládal a zase se vracel zpět. Ne, že by byla tak dobrá, aby mne přitahovala, ale abych jen mohl říct "Přečetl jsem a nic moc". Styl autora je pro mne prazvláštní, nevyhovující. Víc mi to připadalo jak popisovaný dokument, ale takový bych si ani v TV asi neprohlédl.

slech
24.08.2020 5 z 5

Velmi pěkně napsané.

Vikomtka
26.07.2020 3 z 5

Nesmírně cenná kniha, je znát obrovská práce, kterou si s rešeršemi autor dal. Škoda jen, že si nějak jednoznačněji neujasnil, jestli chce napsat odbornou historickou práci, nebo román. V této podobě nemá kniha ani poutavost zbeletrizované historie, ani systematičnost odborné publikace (kterou by doprovázel poznámkový aparát). Chudí z Lodže se pohybují na pomezí, to knize podle mého názoru velmi ublížilo. Škoda té promarněné příležitosti.

Richisa
03.03.2020

Knihu odkládám. Asi teď nejsem ve správném rozpoložení na styl, jakým je napsána. Kdyby měla 200 stránek, snad bych to ještě dala, ale takhle by to bylo pro mne příliš.

Kniha je spíše dokumentem, po 100 stranách se mi neuvěřitelně pletou jména (to se mi nestává) a naprosto se mi do knihy nechce... Možná časem zkusím znovu, ale teď na to nemám.

milan3696
24.02.2020 4 z 5

Krystalická beznaděj.

katy238
18.06.2018 4 z 5

Kniha plná smutku a paradoxů. Kniha o odporných myšlenkách a blátě na nohou i v duši. Kniha o kleci bez mříží, ale ostnatem drátu na srdci.
Chudí v Lodži jsou neuvěřitelná kniha. Více než 500 stran beznaděje a rutiny v té nejpřísernejsi podobě. Bolest, zmar a zase bolest.
Kniha je působivá, bohužel psaná pro mě dost těžko. Mnoho pasáží bylo zbytečně děsivých a odporných bez dalšího smyslu. Nikam nevedly, jen děsily

TipsyChipsy
09.06.2018 4 z 5

Lodžské ghetto bylo pro mě vždy zhmotněním nejhorší bídy, hladu a smrti. Toto je má první kniha o tomto pekle a myslím, že jich moc o Lodži nebylo napsáno. Díky knize jsem zjistila, že tam také fungovala výroba pro říši s ohromným ziskem, kde pracovali židé. Proto také existovalo ghetto až skoro do konce války. Mám však pocit, že kniha na 500 stranách říká málo. Jako by to byl průlet černým snem. Všechny události a důležité osobností jsou sice zmíněny, ale tak nějak malátně. Bez souvislostí a zhodnocení, jako faktografický dokument to moc nebylo. Ani strhující děj s nějakou zápletkou. Jen prostý popis událostí, jakoby nad věcí a zároveň niterné duševní pochody. Takže zvláštní, ale lepší než nic. Spíš dobré jako impuls něco si o tom zjistit nebo se rovnou vypravit do Lodže.

Vojslava
23.11.2017 4 z 5

Spíše 3,5, nicméně dlouho už jsem nečetla tak mrazivý "dokumentární román", do kterého jsem se dost dlouho začítala, ale pak se mi ho těžko dařilo odložit. Historie-beletrie, můžeme tomu věřit každé slovo, a přitom má text charakter dost děsivého snu. Není to asi četba pro každého, ale kdo u knihy vydrží, snad litovat nebude...

Ivana11
28.02.2017

Knihu jsem odložila nedočtenou, špatně se mi četla, nevyhovoval mi autorův styl.

venora
21.11.2016 5 z 5

ke knize jsem se dostala až nyní, po krátkém váhání jsem se začetla a musela se od knihy cíleně odtrhávat, udělat si čas na zpracování faktů. Autorův částečně dokumentární styl mi vyhovoval, ač jsem občas měla takovou tendenci - když to nedočtu, tak se to vlastně nestane... Člověk samozřejmě ví poměrně přesně, jak kniha skončí (v obecné rovině), i přesto to pro mě byl silný zážitek. Také první kniha o životě v ghettu z pohledu zevnitř...

miSSSh
21.02.2016 3 z 5

Hrozne jsem se trapil pri cteni teto knihy.. styl jakym je napsana mi nesedi, ale udalosti v knize popisovane me zajimaji. O 2.svetove jsem toho cetl hodne, ale nikdy z pohledu zidu zavrenych v ghetu. Proto jsem ji docetl a vubec toho nelituji. Pro trpelive ctenare spravna kniha.

kreyson
30.07.2015 5 z 5

Ta kniha, resp. to co popisuje, vzbuzuje mrazení a husí kůži i po roce, kdy jsem jí četl. Není to beletrie ani literatura faktu, Spíš něco mezi. Ale krásně ukazuje, čeho je "člověk" schopen.

Maggot.87
12.02.2015 2 z 5

Chudí v Lodži... Nejlepší švédský román za posledních 30 let? Ne, tak zle na tom švédská literatura určitě není (autor promine). Jednu hvězdičku dávám za odvahu autora pustit se do nelehkého tématu. Druhá je pak za pokus poskládat všechny nashromážděné reálie (osobní svědectví, zápisy z kroniky ghetta,...) do románové a jakžtakž čtivé podoby.

Ve výsledku se však čtenář nemá možnost tak nějak do děje ponořit - žádná hlavní postava, děj tak nějak plyne, po noci přijde ráno.

Autor dle mého nemá tak úplně dar vyprávět, alespoň co se týče tohoto nelehkého tématu, na kterém by si prsty spálil nejeden význačný spisovatel.

Přečtěte si tento odkaz: http://www2.holocaust.cz/cz/history/camps/lodz případně nějaké info na wikipedii. Dozvíte se to samé na dvou stranách místo 530ti.

hanoule
15.02.2014 4 z 5

Kvalitní kniha, kterou je nejlepší vzít na dovolenou a číst v jednom kuse.

THERISA
30.01.2014 5 z 5

Je až paradoxní, jak těžko se mi hledají slova pro hodnocení knihy, která ve mně zanechala tak hluboký dojem jako Chudí v Lodži. Je pravda, že styl není zprvu nijak extra čtivý, ale když si člověk zvykne a vydrží, tak je to opravdu velký zážitek nejen čtenářsky, ale i tak nějak lidsky. On je to takový jakoby „docuromán“ nebo jak to nazvat. Rozhodně je to ale styl, který dokáže velice sugestivně a možná nejlépe popsat ony tragické milníky minulosti, ty černé skvrny na svědomí toho kterého národa.

Yorika
22.05.2013 4 z 5

Pokaždé mě šokuje surovost a krutost, jaké jsme mi lidé schopni.A v této knize je obojího vrchovatě.Ale válka taková byla.Bohužel.Co mi však na této knize trochu vadí je přehršle postav.V knize je jich skutečně hodně a čtenář má po čase problém, vytvořit si k některé z nich hlubší vztah.Chybí silný příběh je to vlastně obraz ghetta jako takového.Neříkám, že obraz nezajímavý.Jen jsem možná čekala trochu víc.

Štítky knihy

Židé švédská literatura židovská ghetta holokaust, holocaust Lodž lodžské ghetto

Autorovy další knížky

Steve Sem-Sandberg
švédská, 1958
2011  77%Chudí v Lodži
2015  76%Vyvolení
2012  82%Ravensbrück
2017  66%Bouře
2021  86%Vojín W.

Kniha Chudí v Lodži je v

Právě čtených7x
Přečtených197x
Čtenářské výzvě16x
Doporučených8x
Knihotéce133x
Chystám se číst123x
Chci si koupit22x