Chudá rodina z Heřmaně

Chudá rodina z Heřmaně https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63816/mid_chuda-rodina-z-hermane-nyC-63816.png 5 6 3

Verše, v nichž se autor vyznává z obdivu k rodnému jihočeskému kraji a v nichž se cítí solidární s jihočeským venkovským strádajícím lidem (Táta, setry a bratři / a nade vším maminka svatá, / to není rodina celá - ještě k ní patří / tajemní lidé ze samot rozsvícených na obzorech, / hlídači v železničních domcích, baštýři na rybnících, / chudáci robotující na švarcemberských dvorech, / rolníci a řemeslníci ve Skalách, V Maleticích, / v celých jižních Čechách a z celé země, / a nejen z této země, ale ze všech zemí, / neboť my jsme rodina všudypřítomná, nepotlačená hranicemi, / my všichni chudí a zdeptaní / jsme bratři a sestry rodiny chudé v Heřmani.)... celý text

Přidat komentář

blackholesun32
02.09.2023 5 z 5

Skvela knizecka basni. Aneb jak utvorit vlastni universum na cca 60 stranach. Mocne jsem zaskrtaval a pak uz jsem si jenom zaskrtaval jednotlibe nazvy basni. V techto dnesnich uplakanych dnech plne atmosferou se mnou koeexistujici. Az jsem si nakonec udelal vyslap na Kristianov tady u nas v Jizerskych horach, zanikla sklarska osada a ta evokace mista, genia loci a versu par dni zpet prectenych me zcela pohltila. Dekuji

lavash
27.11.2020 5 z 5

myslím, že před čarkem jsem ruralismus četl. nikoho slova ale neměly takovej dopad.

čarkovo slova fungují na principu ledovce. až to, co je pod jeho špičkou mě zasáhlo. nostalgie k místům, na který jsem stihnul zapomenout. hrubín nelže.


Nočnípták
17.05.2018 5 z 5

Když jsem před lety objevila tuto sbírku veršů, byla jsem okouzlena. Do té doby jsem znala Jana Čarka jako autora kouzelných dětských básniček. Na konci této sbírky jsou uveřejněny čtyři dopisy pro básníka. Z těch vidíme, jak si Jana Čarka a jeho básní vážili. Musím se s Vámi, čtenáři, podělit o ten Hrubínův.

Milý příteli,
dnes večer si čtu v Tvých Básních. Je to velká, konkrétní poezie a je mi s ní tak dobře. Letos celý rok mám plno rodinných trampot (úmrtí a nemoce) a v Tvých verších nacházím útěchu, jsem také drn, taky z chalupy, a věřím, že je to základ, na němž jedině se dá postavit život -- na dávném domově!
Díky!
Moc Tě pozdravuji
Tvůj F. Hrubín
5. května 1963

Autorovy další knížky

Jan Čarek
česká, 1898 - 1966
1958  80%Dobrý den, zvířátka
1988  92%O veselé mašince
1957  79%Básnický almanach 1956
1954  91%Domove líbezný
1971  93%Čarokruh

Kniha Chudá rodina z Heřmaně je v

Přečtených6x
Doporučených2x
Knihotéce4x