Chtěla jsem nosit kalhoty

Chtěla jsem nosit kalhoty https://www.databazeknih.cz/img/books/91_/91238/chtela-jsem-nosit-kalhoty-91238.jpg 4 16 4

Příběh dospívání chudého děvčete v prostředí sicilské vesnice sedmdesátých let. Autorka s velkou upřímností vypráví o rodinných poměrech a primitivních vztazích, o společenských tradicích a morálce, které připomínají sice středověk, nicméně mají silnou pečeť lidskosti. Bezprostřednost a živost jazyka i autorského pohledu je hlavními přednostmi této hezké knížky.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Talpress
Originální název:

Volevo i pantaloni , 1989


více info...

Přidat komentář

SSTknihy
28.01.2019 4 z 5

Touha nosit kalhoty neměla v 80. letech na Sicilském venkově nic společného s módou. Pro hlavní hrdinku je to synonymum pro svobodu a nezávislost. Ženy jsou tu totiž proto, aby poslouchaly, vdaly se a oddaně sloužily svému manželovi. A protože „kalhoty nosej buď chlapi, nebo kurvy,“ udělá Annetta jasné rozhodnutí. Lehce autobiografický, vtipně napsaný příběh o době ne tak vzdálené.

Bonda
22.10.2015 5 z 5

Zpráva ze sicilského venkova, ve kterém je normální popálit šestnáctiletou dceru žehličkou a zbít ji do bezvědomí, když ji načapáte, jak se líbá s chlapcem v parku. Je normální, když pro tenhle dceřin mravní poklesek matka málem zemře živelně projevovaným zoufalstvím a když pak rodiče dceru uklidí z dosahu klepů k strýčkovi, který ji v dětství zneužil a očividně by v tom rád pokračoval. Dívky se buď parádí a snášejí za to od dospělých ponižování a fyzické tresty, nebo jsou pro vrstevníky neviditelné a od dospělých snášejí fyzické tresty a ponižování za něco jiného. Zkrátka být ženou je neradostný a často život ohrožující stav, zatímco muži jsou „drsní, silní, odvážní a nelítostní“.
Příběh vyznívá přirozeně a klidně bych věřila, že jde o autorčinu biografii. Ale že by byl sicilský venkov v 80. letech takhle nesmyslný a brutální?

Ukázka:

Málem už jsem byla sama přesvědčená, že jsem provedla něco hrozného, jenže jedna moje část, která si žije bez ohledu na čas prostor a všechna protivenství, tak tahle moje část věděla velmi dobře, že jsem nic zlého neprovedla, aspoň ne jim, a nedovolovala mi se s tím vším smířit.


adelinka
12.01.2014 4 z 5

tenučká knižôčka o mladom dievčati....vidí rozdiel čo znamená žena a čo muž, preto jej túžba z nosenia nohavíc vlastne spočíva v tom, aby mohla mať práva ako muž a neriadiť sa nejakými tradíciami a predsudkami.

Layss
05.09.2013 4 z 5

Přečteno během pětihodinové cesty ve vlaku. Ze začátku jsem se vyděsila, co jsem si to koupila za knížku, ale pak jsem se začetla a bylo to zajímavé. V dnešní době je úplně normální nosit kalhoty, tento pohled byl tedy zase trochu jiný. Na konci mě knížka držela až do konce.

Štítky knihy

20. století venkov rodinné vztahy Itálie 70. léta 20. století Sicílie

Autorovy knížky

Lara Cardella
italská, 1969
1993  74%Chtěla jsem nosit kalhoty

Kniha Chtěla jsem nosit kalhoty je v

Přečtených24x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x
dalších seznamech1x