Chtěl jsem mlčet

Chtěl jsem mlčet https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/409264/bmid_chtel-jsem-mlcet-0Q3-409264.jpeg 4 12 5

Vydání knihy Chtěl jsem mlčet se v Maďarsku stalo skutečnou literární senzací. Z autorovy pozůstalosti se nečekaně vynořily neznámé rukopisy, mimo jiné i toto velmi osobně laděné vyznání mapující zhruba dekádu po anšlusu. Jde o období, které nebylo pojato ani do Zpovědi, ani do Země, země! Příčiny tohoto mlčení rovněž ozřejmily až nově nalezené texty. Například v zápise z roku 1949 Márai píše: „Nedovolím, aby se tato kniha dostala před zahraniční veřejnost, nechci, aby to smutné vyznání, tuto obžalobu Maďarů, četli i cizí čtenáři.“ Nejde tu však o kritiku Maďarů obecně, ale především o kritiku vlastní společenské vrstvy, která nese břímě odpovědnosti za roli, kterou Maďarsko sehrálo ve druhé světové válce.... celý text

Literatura světová Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Academia
Originální název:

Hallgatni akartam , 2013


více info...

Přidat komentář

Raszkulce
12.09.2022 3 z 5

No .. moc nechápu ty oslavné tantiémy. Ta kniha je strašně složitá, některá souvětí jsem musela číst několikrát, než jsem vůbec pochopila, co chtěl autor říct (a mnohdy to ani reálné vyznění nemělo). Ano, díky knížce mám větší vhled, co se týče maďarské historie (poslední dvě kapitoly byly doopravdy zajímavé). Ale jinak mě kniha moc nenadchla, pokud to porovnám s oslavnými články, které říkají, že díky knize čtenář více porozumí současné geopolitické situaci. Některé myšlenky zajímavé byly (feudální systém atd), ale vcelku mě kniha jako taková spíše zklamala.

adorjas
25.01.2021 3 z 5

Bolo zaujímavé sledovať kritické slová Máraiho- najviac ma fascinovali jeho popisy ako košického rodáka, ktorý sa narodil počas Rakúsko-Uhorska a jeho postoje voči rodnému mestu po 1.sv.vojne, do ktorého odmietol vstúpiť, práve z dôvodu, že si ho privlastnila iná krajina. Poviete si, aký národovec. Pozn. Do Košíc nakoniec vstúpil až po "oslobodení mesta maďarskou armádou", ale práve nepopisoval žiadny salvy obyvateľstva (ako som sa o tom dočítala v mnohých publikáciách ja), ale skôr rozpačité ticho Košičanov, ktorí sa vraj obávali, nakoľko demokratický bude tento staronový štát, keďže už za tých 20 rokov stihli navstrebať česko-slovenské slobodné ovzdušie.

Máraiho pamäti na tieto udalosti beriem s rezervou, veď predsa vieme, že história nikdy nie je objektívna a každý si na ňu hľadí z vlastného uhla pohľadu.


Lenka4
30.05.2020 4 z 5

Kritický pohled na maďarskou společnost, její třídní vývoj, postoje a typické projevy chování. Více než obecnou charakteristikou ji autor přiblíží vylíčením pocitů ze svého návratu do rodného města.

Petr1977
02.02.2020 5 z 5

Naprosto mimořádná kniha.

sika444
09.06.2019 4 z 5

Nesnadné čtení. Autor je ponořen do svých úvah o příčinách selhání Maďarska, jeho elit. Zajímavé jsou reflexe týkající se měšťanstva jako třídy. Zkušenost s návštěvou Košic, které byly znovu připojeny k Maďarsku v důsledku První vídeňské arbitráže, je velmi pozoruhodná. Košičané měli dvacetiletou zkušenost s demokracií, takže byli pro Maďary nedůvěryhodní. A pak jsou zde výborné portréty maďarských politiků.