Chromý Jelen

Chromý Jelen https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/59528/chromy-jelen-59528.jpg 5 50 13

Slavná kniha, která vznikla v první polovině sedmdesátých let jako zápis vyprávění siouxského medicinmana, je plná přirozené moudrosti i humoru. Chromý jelen, stařec, který má za sebou pestrý a bouřlivý světský život (pracoval jako člen kmenové policie v indiánské rezervaci, kradl auta, pašoval alkohol, živil se malováním reklam, strávil přes rok ve vězení a vylodil se jako americký voják v Normandii) je současně člověkem neobyčejně duchovního založení, který se ve stáří stal jedním z několika málo \"svatých mužů\" svého kmene. Seznamuje nás s tradičním způsobem života Indiánů, jejich hierarchií hodnot a životní symbolikou a současně tento způsob konfrontuje s hodnotami naší civilizace. Kniha je vybavena dokumentárními fotografiemi.... celý text

Literatura naučná Biografie a memoáry Historie
Vydáno: , Paseka
Originální název:

Lame Deer, Seeker of Visions , 1976


více info...

Přidat komentář

bertrand
23.01.2024

Pokud mám napsat něco k této knize, musím zmínit nové a velice vydařené vydání z roku 2023, nakladatelstí Květy života. Vyšla knížka mnohými čtenáři dlouho očekávaná a s ohledem na toto i nakladatelstvím nadprůměrně opečovaná (barevné celostránkové ilustrace berou dech!).

Knížka sama je vyprávěná člověkem mladší doby kamenné, který byl neurvalým zásahem dějin nucen se přenést o mnoho století dopředu, do civilizace, která mu byla očkována a která mu byla ve své podstatě tak cizí a nepochopitelná, že ji nikdy nepřijal za vlastní. To mu ovšem nebránilo, aby využíval jejích výdobytků jak se jen dalo (pomsta rudého muže?). Nemáme mu to za zlé, dokonce to můžeme i obdivovat. Je koneckonců zvykem, že bílý muž si zase z jeho kultury vybírá jenom to, co se mu hodí jako vhodně doplňující jeho způsob života, ať je to tomahawk, potní chýše, náhodné indiánské výrazy, části filosofie, rituály nebo třeba mýtus o hrdém a dokonalém rudochovi.

Tak v knížce stojí Chromý jelen, zástupce poraženého národa, proti celému bílému světu a Erdoes poctivě zaznamenává, nekomentuje, nebrání se. Možná by byl radši sám Indián.
Knížka se dá rozdělit na dvě poloviny - ta první, čtivější, vypráví o životě vypravěče, o jeho Cestě a v druhém plánu o hlubokém smutku ochočeného přírodního člověka nad nemožností žít život způsobem předků. To vše prošpikováno nemilosrdnou kritikou fungování vítězné civilizace. Kdo by se divil! Druhá polovina pak provází bělocha indiánskými zvyklostmi a rituály, což ocení zejména ti, kterým chybí, nestačí nebo se nelíbí lidové zvyky naší české kotlinky.
Při četbě knihy jsem si uvědomoval, jak mi v naší literatuře chybí (nebo neznám) nějaký srovnávací kritický pokus o objektivitu na dané téma střetnutí těchto dvou civilizací. Jak se to stalo, že se v průběhu let proměnil status rudocha z lovné zvěre a polozvířete (dobrý Indián je mrtvý Indián) na ideál svobody, new age a dokonalosti vůbec? Je zde přítomno cosi jako kolektivní vina a soucit s decimovaným etnikem, stejně jako to vidíme na dnešním Izraeli? Indián z toho přitom vychází jako mnohem dokonalejší bytost než Žid. Proč? Ideál vznešeného rudocha je přece pořád jen ideálem, což nám Chromý jelen mezi řádky dokazuje a jiní (Helena Valérová, John Tanner) potvrzují.

Na závěr ještě podvratná otázka do debaty: Nedělal si Chromý jelen z Erdoese po celou dobu prdel? Jeho smyslu pro humor by to odpovídalo.

Ophelie
19.04.2023 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha a musím říct, že to byl opravdu skvělý poslech a zážitek. Vyprávění Chromého jelena mě zaujalo svou upřímností, přímočarostí i moudrostí. Chromý jelen toho zažil opravdu dost a ne vždy to byly příjemné a radostné zážitky, ale líbilo se mi, jak prožíval každý okamžik, jak bohatý měl život plný různorodých zkušeností. Ve svém vyprávění si vůbec na nic nehraje, mluví bez příkras a to je na jeho vyprávění (alespoň pro mě) velmi cenné. Škoda, že kniha již není k dostání v tištěné podobě (jen v antikvariátech a za šílené ceny). Vřele doporučuji.


changaj
23.01.2023 5 z 5

Chromý Jelen toho prožil opravdu hodně. Dětství mezi Indiány, bělošskou školu, práci klauna na rodeu, kriminální kariéru, vylodění v Normandii a návrat k Lakotské spiritualitě. Ve zralém věku se už jako medicinman setkal s Richardem, novinářem Rakousko-Uherského původu. Kromě přátelství přineslo toto setkání i knihu o životě Chromého Jelena, a hlavně jeho pohledu na svět bílých i rudých, na svět duchů a svět "zelených žabích kůží". Velmi silná výpověď.

haki34
27.01.2022

posloucháno jako audiokniha. a neposlouchala jsem naposled...Vyprávění Chromého Jelena má v sobě hloubku, moudrost, ale i hněv, nadhled, sílu a hlavně velkou dávku humoru...od dětských let až do let kmetství.....
Jak přežít s tradicemi a konfliktem světa bílých a rudých...všechy ty ztráty ? jak zachránit svůj mizející národ ? Chromý Jelen nehledá odpovědi, ale nabízí nám pohled svýma očima, svůj život. A odkaz...
Co je v životě důležité ? žabí kůžičky to nebudou....

"Dědečku Duchu, slituj se nademnou, ať můj lid může žít...."

Doporučuji !!!

Marhulka14
26.11.2021 5 z 5

Nádherná knížka! Plná moudrosti.
Poslouchala jsem jako audioknihu a hlas pana Mrkvičky tomu dodává tu správnou atmosféru.
DOPORUČUJI.
,, Svět zelených žabích kůží"........

Jaruš7
29.06.2021 5 z 5

Každá civilizace má své tradiční zákonitosti, ve které nachází svou typickou identitu.
Je správné, že se do podvědomí může dostat i skutečný příběh národa indiánů.
Poutavý příběh excelentně v audiočetbě načtený L. Mrkvičkou, jenž mu neskutečně sedl.
Historie rodu, válek, lásek, a osudu protkané moudry a zákonitostmi přírody, bylo poznáním, že život je darem a víru v něj si krášlí po svém každý sám - svoboda ducha je to, co nám nemůže nikdo vzít.

Citace:" Jakmile začne jít o peníze, všechno rázem zkysne."

Poutavé, poučné a uchu lahodící čtení.

Teclaireddy
14.09.2019 3 z 5

Myslím, že jsem knihu neocenila tolik, kolik by si zasloužila, protože jsem od ní očekávala víc a také něco trochu jiného. Očekávala jsem více hloubky a duchovního poselství, které v knize sice je, ale spíše jen implicitně vyznívá z popisu indiánských tradic a rituálů. Já jsem ho tímto způsobem bohužel nedokázala moc vstřebat. Také mi trochu vadila hořkost ve vztahu k bělochům a všemu modernímu - vzhledem k tomu, čím vším si museli Indiáni projít, ji sice naprosto chápu, ale přesto jsem od duchovně založeného muže čekala smířlivější a vyrovnanější přístup.
Kniha je ale rozhodně zajímavá a chápu pochvalné komentáře, spíš jsem ji asi četla v nesprávný čas a s nesprávným očekáváním.

novecento
28.03.2019 5 z 5

Sepsané rozhovory Lakotského medicinmana ze siouxského kmene a světoběžníka Johna (Fire) Chomého jelena a podobného ,,Ahasvéra,, Richarda Erdoese nezaujmou pravděpodobně každého čtenáře. Autoři kladli hlavní důraz na duchovní stránku života indiánů. Jejich každodenní úděl druhořadých lidí postrádá náboj dobrodružných a napínavých románů. Je to prostá skutečnost, která začíná genocidou, vystěhováním do rezervací, úmyslný prodej levného alkoholu a následný alkoholismus, diskriminací a snahou o převýchovu na ,,opravdové americké občany,, ale taky začínající vztahy mladých dvojic v minimalistickém prostoru a každodenní realita v rezervaci.
Chromý jelen: my indiáni žijeme ve světě symbolů a obrazů, kde duchovní a všední tvoří jednotu. Pro vás jsou symboly jen vyslovená, nebo napsaná slova. Rozdíl mezi bělochy a námi je tenhle. Vy věříte ve spásné síly utrpení, pokud to utrpení snášel někdo jiný, vzdálený, a před dvěma tisíci lety. My věříme, že je na každém z nás, abychom si vzájemně pomáhali, dokonce i svou vlastní bolestí. Bolest pro nás není nic abstraktního, ale něco velice skutečného. Nenakládáme to břemeno na svého boha, ani se nechceme připravit o setkání tváří v tvář s duchovní silou. Porozumění nepřichází lacino a my nechceme aby ho pro nás získal nějaký anděl, nebo svatý a přenechal nám ho z druhé ruky.
Rada pro čtenáře, kteří mají zájem o tuto dnes nedostupnou knihu. Využijte meziknihovní výpůjční službu a zaplatíte jen 60,-Kč poštovné. Je to kniha, která má určitě svoji hodnotu (223,-), ale na toto téma najdete nyní na knižních pultech min. tři podobné tituly. Za zpracování tématu knihy oběma autory dávám zaslouženě *****

pajaroh
06.03.2019 4 z 5

Výpověď Chromého Jelena je opravdu důležité dílo indiánské tématiky. Podobných zpovědí jsem četla několik, ale tato je něčím specifická - hloubkou, uvěřitelností. Čtení takových knih povznáší, ale také bolí, protože nelze oddělit indiánskou kulturu, filozofii a víru od jejího vyhlazení.
Ach, my čtercoví lidé...

Owain
19.10.2018 5 z 5

Vyprávění Chromého Jelena nejen o životě indiánů. Pro mě kniha hodně k zamyšlení a jen mě utvrzuje v mém názoru o absolutní nespravedlnosti, kterou tento národ musel prožít. Je moc dobře, že její napsání dodalo ostatním sebevědomí a sílu nevzdávat se a bojovat o svá práva.

Anna18
22.01.2018

Ráda jsem si ji přečetla. Celá kniha je vyprávěním Chromého Jelena a autora a rodinou. Velmi poutavé čtení. DOPORUČUJI!!!!

svatosjana
09.01.2018 5 z 5

Velmi inspirativní. Opravdu jsem si čas strávený s touto knihou užila.

Fanfanka
31.01.2013 5 z 5

Kniha sa číta jedným dychom .Medicinman putavo rozpráva o prirodzenom živote , ktorý my zkorumpovane civilizovaný europania už prirodzene nevidíme!Kniha ma veľmi prekvapila.
Škoda zaniklej indianskej kultury a škoda ,že tento národ takto dopadol.USA im zmluvne doteraz dlží obrovsku časť Black Hills , našlo sa tam ale zlato a tak šup s indianmy do rezervacií.USA na indiánoch páchalo genocídu!