Chraň nás Pánbůh před Finem

Chraň nás Pánbůh před Finem https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/388054/mid_chran-nas-panbuh-pred-finem-sLI-388054.jpg 3 58 19

I Pánbůh někdy potřebuje dovolenou, aby si odpočinul nejen od ďábla a jeho zlotřilých intrik, ale také od nevděčného a neustále válčícího lidstva. Bůh se ale nemůže jen tak sebrat a někam odjet nebo odletět - musí za sebe najít náhradu. Zastupujícím Bohem stane finský jeřábník Pirjeri Ryynänen. Svatý Petr a archanděl Gabriel ho vyberou mezi stovkami dalších kandidátů, ale brzy své volby litují. Nový Bůh - i když jen na dobu určitou - má velké plány, které převracejí nebeské pořádky vzhůru nohama: chce přestěhovat nebe z Bulharska do Finska, naučit anděly počítačové gramotnosti či sesadit příliš konzervativního papeže - a nakonec se pustil i do tvoření nových živočichů. To ale neměl dělat... Skvělý humoristický román přináší i zamyšlení nad světem, v němž dobro a zlo občas nabývají nečekaných podob.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Romány

Vydáno: , Hejkal
Originální název:

Auta Armias , 1989


více info...

Přidat komentář

jarmik
03.02.2024 3 z 5

Skvělá premisa (finský jeřábník zastupuje boha), ale pak chabá kniha.

666Jitka
04.07.2022 3 z 5

(SPOILER) Humoristický román nejenom o víře, politice, přírodních katastrofách, válkách, ale také o životě obyčejných lidí, s nadsázkou vykresluje neustálý souboj dobra a zla v situaci, kdy si Bůh potřebuje dát oraz a zvolí za sebe zástupce mezi lidmi. Kniha nebyla špatná, ale že bych se za břicho popadala, to také ne. Myslím, že by se z dobrého a vtipného námětu knihy dalo vycucat více.


Bustedka
22.12.2021 4 z 5

Bůh je unavený, tak si vezme volno a místo něho vezme práci finský jeřábník, který si to náležitě užívá.
Humoristický román, u kterého se sice nezasmějete, ale jak se říká "pohladí po duši"

Vesmich
01.07.2021 4 z 5

Ten úvod je tak vtipný, že jsem si ho četla několikrát :) a stále se ho nemohla nabažit. Autor je můj oblíbenec, takže čtu všechno, co vyplodí. Není to, pravda, jeho nejúžasnější text, tu škatulku mám vyhrazeno pro Vlčí léto laponského mlynáře, ovšem i tak jsou tu nezapomenutelné části :) a ta finská mentalita! Jako by psal o našinci...

pepa4081
24.06.2021 4 z 5

Moc hezká knížka, která si lehkým způsobem dělá srandu z boha a víry. Pro mne zatím jedna z nejlepších od pana Paasalinny. Jeho témata jsou mnohdy vážná, ale vždy pojatá s nadhledem. Mohu jen doporučit.
Velmi uspokojivé.

LenkaKT
23.06.2021 3 z 5

Je to úsměvné, ale jiným knihám autora se nevyrovná.

GepardLady
30.05.2021 2 z 5

Chraň nás Pánbůh před rádoby humoristickou literaturou, chtělo by se říci. Když jsem slyšela kamarádčino nadšené líčení příběhu, ve kterém si Bůh za sebe najde záskok, a spojila jsem si to s (podle mě nevhodně zvoleným) názvem, nadchlo mě to a říkala jsem si, že si to hned musím přečíst. První zhruba pětina knihy, než Fin nastoupil do úřadu, mě bavila a občas jsem se u ní i zasmála, ale čekala jsem pořád, až se rozjede ten kolotoč, kdy se boží zástupce s vervou pustí do práce a začne napravovat svět a jeho hříšníky. Děj se ale neúměrně protahoval a vtipu bylo čím dál míň, až jsem se opravdu začala nudit nad zdlouhavými pasážemi, ve kterých jako by autor dával na odiv svůj široký rozhled v politických, zeměpisných, přírodopisných a dalších oborech, přičemž nezřídka mezi řádky moralizoval. Z Fina se nakonec nevyklubal horlivý a cílevědomý novostvořitel, který by vtipným způsobem obrátil svět vzhůru nohama. Těch pár epizod, které během svého nedlouhého působení předvedl, nestálo za řeč. Žádná situace, ze které by kdokoliv mohl křičet "panebože, chraň nás před Finem", vůbec nenastala. Ba právě naopak, když se Bůh vrátil do úřadu, jeho zloba nad tím, že Fin přestěhoval sídlo úřadu a vytvořil šestinohého patvora z žížaly, vzala brzy za své, protože usoudil, že se tak moc nestalo a že jeho zástupce některé věci zařídil dobře (a vlastně by v budoucnu jeho služeb mohl opět využít, až si bude chtít zase odpočinout). No a co ta vedlejší, naprosto zbytečná, nicneříkající linka o Finově zbohatnuvším kamarádovi? Ne, opravdu nechci, aby si ze mě jako ze čtenáře dělal legraci spisovatel, který očividně postrádá smysl pro humor, ba co víc, myslí si, že když má skvělý nápad na námět, nemusí se párat s jeho zpracováním. Svůj původní záměr, že si po Finovi přečtu opěvovaný Autobus sebevrahů, tímto zavrhuji.

StanLeee
12.01.2021 5 z 5

Povinná četba pro všechny věřící i nevěřící :-)

VeraPaci
09.12.2020 5 z 5

Neměla jsem očekávání a tak jsem byla velmi potěšena. Vtipné pojetí, zajímavý dej, často i napínavé, nenudila jsem se ani jednu stránku. Jdu na další díla tohoto autora.

Karcoolka2210
19.07.2020 4 z 5

Veľmi zaujímavé poňatia neba a Boha :) Miestami desivé, mestami vtipné, miestami na hrane, ale stojí za prečítanie. Moja prvá kniha od tohto autora, dufám, že ich bude viac.

Devil-Ivet
25.07.2019 4 z 5

Na knihu jsem se hodně těšila a hned s první stránkou se začetla. Skvělý příběh, který mě opravdu pobavil a přečten byl opravdu brzy. Námět mi trochu připomínal Syna boha hromovládce, ale nakonec to bylo přece jen jiné. Arto snad nikdy nezklame :)

MOu598
27.06.2019 3 z 5

Těšila jsem se na jednoduchou legraci a něco k zamyšlení. Knížky tohoto autora jsou takové.
Ta legrace mi zde chyběla, jen jsem tedy rychle přečetla - námět zajímavý, ale nepobavila jsem se. Škoda.

hopla
08.02.2019 5 z 5

Pohádková exkurze po alternativní verzi Nebe. Vyprávěna, jako vždy u tohoto autora, s laskavě sarkastickým nadhledem - v tomto případě doslovným. Navíc je zřejmé, že autor má přehled o tom, kterým směrem se svět ubírá a jeho vize, jak by mohla probíhat případná třetí světová válka, je až mrazivě realistická.
S autorem jsem souzněl u všech titulů, které mu u nás dosud vyšly a vždy jsem se těšil, s čím přijde příště. Je mi moc líto, že nic nového už nám tento finský génius nepředloží. R.I.P.

Marcela52
04.02.2019 2 z 5

Knihy tohoto autora čtu moc ráda, ale v tomto případě jsem se nějak nemohla začíst, takže jsem knihu po pár stránkách odložila. Nemohu tedy objektivně hodnotit. Věřím, že svého čtenáře si i tento titul známého finského humoristy najde, ale já jsem to nebyla.

karolina0346
29.12.2018 5 z 5

Super vtipné čtení, doporučuji.

Toffee
17.12.2018 3 z 5

Rozhodně jsou lepší Paasilinnovy knizky, ale i horší, tohle je tak uprostřed. Spíš úsměvné, než že by se u toho člověk smál. Jeden by ani neřekl, jak náročné je být Bohem a že ani Bůh s nejlepšími úmysly nezmůže všechno.
"Pochopil, že k dobru nevedou zkratky a že neustálá bitva proti zlu je nevděčná a vyčerpávající."

sadlo
05.12.2018

Paasiliniho mám moc ráda. Některé jeho knihy jsou lepší, některé horší. Tuto knihu řadím do "středu". Kniha je psána před rokem 1989, světová situace politická, společenská se vyhrocuje. Autor ji velice dobře zobrazuje , "hledá" řešení. Český čtenář má možnost srovnávat co se za těch 30 let ve světě událo, že pan Paasilina společenské problémy předvídal

laepus
29.10.2018 4 z 5

Přiznávám, o jednu hvězdu nadhodnocuji, protože tak špatné, aby to (v době mého hodnocení) mělo jen 47%, to rozhodně není! Přiznávám, čekal jsem větší salvy smíchu, kterých se mi nedostalo. Narozdíl od nich se mi dostalo "jen" příjemně přitroublého úsměvu, po úplně celou dobu čtení. A to je více než dost. Konec knihy je trochu useknutý a zasloužil by si trochu více kulervoucí vyústění, ale to není důležité. Důležité je, že knihu jsem bez problémů slupnul, nenudil jsem se u ní a představa hádky Boha s papežem, nebe v depresivním Finsku, svatého Petra stěhujícího křeslo z Bulharska... atd.

jaja4
25.10.2018 2 z 5

Strašne zdĺhavé. Téma je síce výborná, ale znehodnotená opismi, kopou geografických názvov a jalovými úvahami. V každej kapitole je 1 naozaj smiešny vtip. Málo, málo!

Štítky knihy

humor Finsko finská literatura

Kniha Chraň nás Pánbůh před Finem je v

Přečtených75x
Čtenářské výzvě13x
Doporučených3x
Knihotéce30x
Chystám se číst15x
Chci si koupit4x