Chrám hada

Chrám hada https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/321953/bmid_chram-hada-bZu-321953.jpg 4 34 6

Druhá kniha o Thanquolovi a Kostilamovi ze světa Warhammeru. Šedému věštci Thanquolovi je po sérii selhání nabídnuta ještě jedna, poslední šance: vše mu bude odpuštěno, když se přidá k výpravě do tajemné země Lustrie a tam pomůže zabít Sotekova proroka. Po plavbě na lodi plné ne zrovna přátelsky nakloněných zabijáků z klanu Eshin se Thanquol ocitne na tropickém ostrově porostlém nekonečnou džunglí, kde se nejprve důvěrně seznámí s hladovými žraloky a zombiemi, a pak i vyloženě nepřátelskými ještěry, obřím hadem a kněžími praktikujícími krvavé rituály. Sám mezi všemi, kdo usilují o jeho život, musí využít veškerou svou mazanost, magii a přízeň Rohaté krysy, aby vyvázl se zdravou kůží.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Polaris
Originální název:

Temple of the Serpent , 2010


více info...

Přidat komentář
GLaDOS_cz
GLaDOS_cz
18.04.2023 2 z 5

Tento díl mě opravdu moc nezaujal, přišel mi zbytečný. Nejzajímavější postavy jsou mimo děj nebo jsou rovnou zabiti na začátku. Ačkoliv se mi líbil popis vnímání slanů a Thanquol je zde ve skvělé formě.

Set123
Set123
03.07.2022

Slyšeli jste někdy o žabomyší válce? Tak tady je to vzato na zcela novou, netušenou úroveň. To by se Homér divil co všechno se dá s myšmama a žábama udělat.

Druhý díl Thanquolovy trilogie je patrně o něco málo lepší než ten první. Dostáváme se do poněkud tropičtějšího prostředí, které je, pokud vím, jinak knižně vyobrazeno pouze jednou. Tedy alespoň co do českých překladů. Čtení je tudíž svižné, příjemné, neohrané. Očividně nepřichází s žádným velkým novým příběhem, ale musíme uznat, že se v knize neustále něco děje, jeden problém je přímo závislý na dalším, Thanquol si ani neoddechne a už zase musí s něčím „bojovat“ jako správný „hrdina“.

V tomto ohledu je autor konzistentní, v souladu s prvním dílem je nám dokola a dokola předváděna podivuhodná psychologie skavenů, stejně jako jejich právě opozitní postavení k člověku. Pravda, tentokrát autor neodolal a musel nám to ukázat zcela doslovně:

„Vůbec se nepodobal neznámému faktoru toho [člověka], který si vzal život, když mu byla nabídnuta záchrana. Tento [skaven] byl naprosto sobecký, byl si plně vědomý své zkaženosti a náchylnosti k negaci, k níž se každičkým aspektem své osobnosti blížil.“

Kniha je opět velice krutá v každém ohledu. Octáme se uprostřed sporu krutých skavenů a bezcitných plazů, scinků (hlavně). Do této směsi jsou hození lidé (opět poměrně otravní a nezajímaví, ačkoliv mi nevadili tolik jako v první knize), kterým je předem určeno trpět a zemřít, jiné východisko tu nebylo. Do toho tam ještě pobíhá Fang coby vtipná vložka, ovšem humor zde opět vyvstává z brutální krutosti a Tlaco přirozeně prostý veškerých emocí. Rozhodně je to zajímavé čtení. A mohu potvrdit co jsem tu kdysi napsal – epilog nám představuje naprosto groteskní vyvrcholení brutality a krutosti, takové, že je to člověku skoro nepříjemné, člověk by to ani od skavena nečekal…

Co stojí za zmínku je „metaforičnost“ příběhu. Lustrie očividně představuje „Nový svět“ Warhammeru a je tak s ním i nakládáno. Nelze tvrdit, že by nám tu autor přehrával Kolumbovo „objevení“ Ameriky, to ne. Přehrává nám řádění conquistadorů, šíření evropské (rozumějte zde skavenské) kultury do nových světů morem a smrtí – pokus vydobýt si další kousíček místa na světle světa těmi nejbrutálnějšími prostředky, genocidou. Zde naštěstí neúspěšnou. Domorodé obyvatelstvo se postavilo na odpor, ten chlast si od dobyvatel nevzalo, abych tak řekl. Za to skládám autorovi hold.

Poslední poznámka, vždycky když v opilosti s přítelem (od slova smyslu kamarád, to slovo je hrozně zanešené významy) rozmlouvám o Warhammeru a mám potřebu zmínit nejmocnější čaroděje (Teclise, Nagashe, Malekitha), vynechám slanny. Jejich bytí mě v tom světě nikdy nebylo zcela jasné, tvůrci v nich soustředili mimořádnou moc, takřka neomezenou a přitom… jako by nebyli. Podivná věc.


3001
3001
19.08.2020 5 z 5

Za mě nejlepší díl z celé série. Určitě mohu doporučit.

ruza07
ruza07
14.01.2018 4 z 5

Ano, stále někdo proti někomu bojuje, ale když bojuje šedý věštec Thanquol, tak to stojí za to a doufáte, že jednoho dne porazí i Gotreka s Felixem.....

Miro.slav
Miro.slav
04.10.2017 3 z 5

Oproti prvej knihe (a aj oproti poslednej) dosť slabé. Prvých sto strán bolo utrpením, potom to už začalo byť ako tak čitateľné. Ako už napísal "krnoha" v knihe sa stále s niekým bojuje (skaveni proti ľuďom, skaveni proti plazom, ľudia proti skavenom, plazi proti ľuďom a skavenom, skaveni proti prerasteným sliepkam, gigantické žaby proti skavenom atď.) Som trochu sklamaný, pretože kniha mala veľký potenciál. Oblasť Lustrie je takmer neprebádaná a mapky uverejnené v českom vydaní sľubovali epické putovanie a ešte epickejší príbeh. No takmer nič z toho sa nekoná. Thanquol iba cestuje džungľou. Nenavštívi žiadne starobylé lustrijské mestá - až na Sotekov chrám. Nedozvedáme sa takmer nič o kultúre v stratenej Lustrii - iba o fraktáloch a algoritmoch. Podčiarknuté a podtrhnuté - príde mi to bez iskry a nejakého ucelenejšieho kontextu.

krnoha
krnoha
20.05.2017 4 z 5

V téhle knížce se bojuje, bojuje, jinak nic. Aby to nebylo tak fádní, do bojů se pouštějí různé bytosti. Chytré krysy, co chodí po zadních a vypadají jako trpaslíci. Speciálně vyšlechtěné krysy veliké jako kráva, zuřivé a strašně silné. Hadi, ještěrky a pravěcí ještěři. A tak dále a je to úplný ohňostroj fantazie. Snad nejlepší je velká žába nadaná magickými schopnostmi, která se dívá na svět se zavřenýma očima, a co si představí, tak se to stane. Jen tak okrajově se setkáme i s bojujícími lidmi, ale hned je vidět, že tohle není zrovna autorova silná stránka. Pan Werner žije ve svojí fantazii a náš skutečný lidský svět mu může být ukradený. Přečtěte si to, je to hezká knížka pro chytré kluky a kam se hrabe Kulhánek.
Jen se mi trochu nelíbil český překlad. Překladatel nejspíš pospíchal, a tak se mu občas nechtělo hledat český ekvivalent, a občas nějakou větu přeložil slovo od slova i s anglickým slovosledem. Člověk si to musí přeříkat anglicky a teprve pak věta dostane smysl.

Autorovy další knížky

C. L. Werner
americká, 1973
2012  83%Šedý věštec
2021  81%Lovec čarodějnic
2017  89%Thanquolova zkáza
2016  82%Chrám hada
2022  78%Hledač čarodějnic

Kniha Chrám hada je v

Právě čtených1x
Přečtených60x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených2x
Knihotéce61x
Chystám se číst15x
Chci si koupit15x
dalších seznamech2x