Choroby, postrach ľudstva

Choroby, postrach ľudstva https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/158345/bmid_choroby-postrach-ludstva-QGG-158345.jpg 5 33 7

V sérii zrozumiteľných, fascinujúcich a informatívnych článkov autorka Mary Dobson opisuje vznik a šírenie 30 najzávažnejších a najobávanejších chorôb v dejinách ľudstva - od tuberkulózy po týfus, od AIDS po ebolu. Zatriedené sú do štyroch kategórií: bakteriálne choroby, parazitárne choroby, vírusové choroby a civilizačné choroby. Každá kapitola prináša široký prehľad a chronológiu príslušnej choroby spolu s opisom jej vplyvu na ľudskú spoločnosť i s odhalením jej pôvodcu. Kniha je obohatená o 150 pozoruhodných ilustrácií. Obsiahle chronológie výskytu nákaz a početné pútavé i dojemné citáty dotvárajú pôsobivý rad zaujímavých charakteristík knihy.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Zdravotnictví

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Disease , 2007


více info...

Přidat komentář

petrarka72
05.10.2021 3 z 5

Ta kniha je skoro patnáct let stará, takže posledních sedmdesát stran, cca od chřipky a eboly přes AIDS a SARS po rakovinu a srdeční choroby nutno brát s rezervou, a to jak v popisech průběhu nemocí, tak ve způsobech jejich léčení. Osobně mě zajímaly příčiny pandemií v průběhu historie, o nichž člověk čte jako o největších zabijácích, ale v našich končinách je v současnosti potkáte jen sporadicky nebo vůbec (mor, lepra, tyfus, cholera, malárie, žlutá zimnice... nebo "populární" TBC či jediné - prý - definitivně vyléčené pravé neštovice). Pro mne z podrobného zasazení do historických, medicínských a literárních souvislostí vyplývají dvě věci - 1. většina chorob tu byla dávno před naším letopočtem a spíše než vyléčit se daří je omezit, 2. většina chorob, které se vyskytly, ať už z bakteriálních, parazitických či virových příčin, tady s námi bude pořád - a jediné, co s tím můžeme dělat, je naučit se s vědomím jejich výskytu nebo nebezpečím nakažení žít (což nevylučuje nutnost hledání způsobů, jak s nimi zatočit). Pozoruhodná zpráva o počátcích vakcinace na stranách 134-136.

lucie.8
28.08.2020 5 z 5

Skvělá kniha díky které získáte povědomí o 30 závažných chorobách, které sužovaly a sužují lidstvo.


Corso
07.07.2020 5 z 5

Jaj tuto knihu som dlho zhanal a je to krasa. Ak opomeniete na aku temu to je. :) V podstate je to historia boja proti najzakernejsim chorobam a takychto popularizacnych knih zas vela nenajdete. Bohaty obrazovy material, spravne nechutny. Uz len pre vseobecny prehlad a aj vzhladom na sucastnu situaciu, ukazuje ze choroby tu stale s nami boli, su a budu, a ako sme nad niektorymi dokazali zvitazit. A to vlieva kus optimizmu. Nakoniec porazime aj COVID-19. Tato kniha dokazuje na prikladoch ze to ide.

GreenMagritte
13.02.2017 5 z 5

Nemoci nejsou žádný seznamem chorob pro hypochondry, kteří by si v knize chtěli libovat, ale strhujícím příběhem třiceti nejnebezpečnějších zabijáků v dějinách lidstva. Vždyť jaký jiný příběh by to mohl být, když nemoci mají na lidstvo ničivější dopad než všechny války, hladomory a přírodní katastrofy dohromady? Nad tím se zamýšlí Mary Dobsonová ve formě poutavých textů, esejů i drobných historických anekdot o třiceti nejvýznamnějších a nejobávanějších nemocech, které lidstvo sužují často od jeho samotného úsvitu. Strhující kniha!

dadukoblih
25.02.2014 5 z 5

Opravdu zajímavá kniha, která nenudí a zanechá opravdu dojem. Příběhy hrůz, jak málo stačí a bylo by stačilo ...

Vera Silent
24.08.2013 5 z 5

Zajimalo me zjistit, co jsou vsechny ty desive nemoce, o kterych slychavame, ale dikybohu nemame paru, jak vypadaji (mor, tyfus apod.) Tohle je psane popularnim stylem, tudiz se clovek efektivne dozvi, co chce, a je to navic silne tema - nektere historicke udaje a udesne praktiky/zivotni realita skutecne zanechaji dojem.

Shimargh
13.08.2012 5 z 5

Vskutku silné, po přečtení si člověk uvědomí jak malý je pán a co všechno nám usiluje o život a zdravý rozum.

Štítky knihy

mor nemoci epidemie dějiny lékařství očkování lepra civilizační choroby tyfus cholera neštovice

Autorovy knížky

2009  94%Choroby, postrach ľudstva

Kniha Choroby, postrach ľudstva je v

Právě čtených1x
Přečtených38x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených10x
Knihotéce28x
Chystám se číst43x
Chci si koupit15x
dalších seznamech1x