Chmurný Válečník

Chmurný Válečník https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/448487/bmid_chmurny-valecnik-KJh-448487.png 4 88 30

Co je smyslem tvého bytí? Prastaří a mocní Metaválečníci se celé věky vraždí, trýzní a zrazují v neustálé honbě za naprostým vzájemným zničením. Chmurného Válečníka začne nesmyslné zabíjení nudit, a tak se vydá hledat pravdu o svém životě. Kdo je a co je zač. Proč existuje… Ponořte se do světa temné metafyziky, ultranásilí, šílené řeže a odvázaného sexu v brutálním a současně brilantním fantasy románu, jaký tu ještě nebyl. „Transgresivní a nesmlouvavé“ – Jeff VanderMeer, nositel Ceny Nebula za trilogii Jižní Zóna... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Planeta9
Originální název:

BleakWarrior , 2016


více info...

Shaxx
Shaxx
03.01.2024 4 z 5

Chmurný Válečník byl pořádná jízda.
V první řadě trochu óchání a áchání nad vizuální stránkou knihy. Opravdu nádherně zpracované – nutno držet v rukou, obrázek nestačí. Skvělé ilustrace, matný přebal z kvalitního materiálu, a zajímavě ořezané stránky, v angličtině označené jako deckled edges, nevím, zda je v češtině pro to nějaké označení, ale krásně dotváří celkový vzhled knihy.
Další obdiv patří překladatelovi, Romanu Tilcerovi. Smekám pomyslný klobouček, protože tohle je skvost a jen zhruba si umím představit, kolik práce tenhle překlad dal zabrat. Skvělá práce.
Anotace říká – ponořte se do světa temné metafyziky, ultranásilí, šílené řeže a odvázaného sexu v brutálním a současně brilantním fantasy románu, jaký tu ještě nebyl. Já bych k tomu ještě dodala, že to, jak je to napsané, forma vyprávění, je ještě jednou samostatnou vrstvou příběhu. Bude sice vyžadovat plnou pozornost čtenáře a bude ždímat všechny aktivní mozkové buňky, ale za odměnu nabízí parádní zážitek. Poetickým jazykem, který balancuje na hraně filozofování každým slůvkem, se věty linou k nepoetickým věcem – třeba vykuchání jater a jejich následné zpracování do podoby balzámu na nohy nebo k masturbaci struhadlem. Tohle všechno vytváří takový absurdní kontrast, který ale neskutečně baví. Účastníky jsou groteskní postavičky s neméně zajímavými jmény a životem. Hlavní hrdina se dává na cestu za zjištěním, kdo je, proč je, proč je takový, jaký je, což si hezky notuje s filozofickou stránkou románu, a pak si k tomu člověk musí přimyslet hromadu vnitřností, smradu, vraždění a zabijáckého humoru. Taková přidaná zábavná hodnota :) Rozhodně jedna z nejzajímavějších věcí, co jsem četla.

puml
puml
09.12.2023 4 z 5

Velmi osvěžující a originální mix Sadeho, Howarda, Mervyna Peaka, Terryho Gilliama, ale i Nietzscheho a Platóna (některé dialogy) mimo jiné... Tohle bych chtěl vidět jako komiks od Richarda Corbena. To už se ale nestane. Hodně zajímavá kniha, která klame svým explicitním obsahem. Ve své podstatě je to totiž umný filosofický traktát o smyslu bytí a nicotě, o rozkoši a smrti, o šílenství a moci vtělený do hávu fantasy. Trochu škoda, že Chmurný Válečník ke konci tak nějak zjihne a umné filosofické disputace a barokizující jazyk ustoupí do pozadí a iniciativu zhusta přebírá "něžné pohlaví" a jejich posedlost "šťávou", kterou následuje klasická lehce romantizující vybíjená. Skoro by se chtělo napsat: příště více chmur a méně chmund. Ale i tak je to (nad)žánrová lahůdka. Doporučuji.

PS - Zajímavé je poměrně nízký počet čtenářů na goodreads. Čekal jsem, že tohle bude na ostrovech ryzí kultovní záležitost a ono ne... Možná je to tím jazykem, neznám originál, ale i z toho překladu je patrné, že Rennie si libuje ve slovních hříčkách, obstarožních výrazech i náročnějších filosofických disputacích, což rozhodně není ona třeskutá směs jinak plytkostí a biedermeierem oplývajících současných (nejen) fantasy bestsellerů. Překladatel se několikrát vyslovil v tom smyslu, že to byla jeho zatím nejnáročnější kniha na překlad.


Miss Utahraptor
Miss Utahraptor
17.11.2023 4 z 5

Poetický fantasy Nahý oběd s dějem. Smekám před překladatelem. Nejen, že práce na téhle knize musela být pořádná makačka, po proběhnutí originálu si troufám říct, že leccos zní v češtině ještě líp, než v angličtině.

zanetkov77
zanetkov77
15.07.2023 5 z 5

Vtipný, temný a inteligentní. Je to naprostá jízda, temný fantasy plný násilí, sexu a vulgárností, který je ale promyšlený a zdaleka ne prvoplánový a u kterýho se budete smát nad bizarnostma, potkáte hromadu zabijáckých nelidských válečníků s vtipnýma jménama (Já rád játra a Čím dál menší okruh možností moje fav), jejichž životní náplní je se mezi sebou navzájem mordovat, pojídat a provozovat sado-maso sexuální hrátky. Anebo ne? Některý z nich si taky stihnete naprosto zamilovat (Nemilosrdný sestry!). Asi to není pro každýho, ale pokud vám výše zmíněný aspekty neva, tak moc doporučuju!
A skvělej překlad, četlo se to jedna báseň!

6493
6493
05.05.2023 3 z 5

Takže.... tohle bylo divné čtení. Trvalo mi skoro měsíc po přečtení odhodlat se k napsání recenze. A ani teď si nejsem moc jistá tím, co chci vlastně napsat.
Jednou za mnou přišel manžel, když jsem zrovna četla Chmurného válečníka a zeptal se mě, o čem to je. Po minutě ticha jsem pokrčila rameny a přiznala, že opravdu nevím. Kniha totiž nemá děj jako takový, je spíš přehlídkou bizarností, a epizodních událostí, které se tak nějak proplétají až nakonec vyústí v.... asi v nic. Není tam žádný moment eskalace, dokonce ani rozzuzlení, nebo pochopení. Prostě jen čtete fakt divné věci, které jsou jakousi přehlídkout největších a nejvíc znepokojivých věcí, které se můžou zrodit v něčí hlavě.
Když říkám divné věci, představte si to nejhorší, co dokážete vymyslet na téma jídlo, vražda, lidské tělo, sex, vynásobte to tak milionem, umocněte na druhou a možná se přiblížíte k tomu, co autor napsal na 350 stranách. To celé ještě místy proložte rádoby hlubokými existenciálními kecy a voilá, máte knihu.
Tři hvězdičky dávám za originalitu, autorovu odvahu a postavy Sester.

denoush
denoush
09.02.2023 3 z 5

Když čtete tuto knihu s nadhledem, rozhodně se u toho pobavíte. Já se u toho musel smát nahlas, protože na některé věci, v knize popsané se ani nedalo reagovat jinak. Děj jsem asi úplně nepochopil, a tak jsem to bral jako vtip. Znovu si to asi nepřečtu, ale rozhodně to nehodnotím negativně.

lampernaqui
lampernaqui
24.01.2023 5 z 5

Jako člověk, který pronesl vulgarismus tak dvakrát třikrát za život, jsem si říkal, že to možná nebude pro mě. Ale, sakra, tohle byla ohromná jízda a zaručená zábava pro správně naladěné lidi. Jeden vraždící exot vedle druhého, spousta hlášek, krve a jiných tělních tekutin, valících se z každé stránky. Klobouk dolů za překlad pana Tilcera a za celkové zpracování knihy. Tohle jsem si opravdu užil.

voroboklukas
voroboklukas
21.01.2023 5 z 5

Dobrá ujeťárna. Místama až neuchopitelné filozofické rozmluvy, ale na druhou stranu prznění análního otvoru stonkem růže se nevidí (nečte) každý den.

Davidin
Davidin
03.11.2022 5 z 5

Velmi nestandardní fantasy. Ačkoliv jsem byl upozorněn na náročnost četby, překvapilo mne, do jaké míry byl příběh složitě komplexní, navíc obalen z části beznadějnou brutalitou a z části silně filozofickým podtextem. Chmurný válečník rozhodně není hlavní postavou, autor do popředí přivádí výčet různých existencí a zbavuje se jich, aby mohl představit jiné a těch se také zbavit. Pokud je G. R. R. Martin opěvován v literárním mainstreamu za nevyzpytatelnost a brutalitu Písně ledu a ohně, tak v porovnání s tady panem Renniem, píše jen mírně explicitní romány... Sice obvykle texty s takto dopodrobna zobrazeným násilím nevyhledávám (upřímně několikrát se mi udělalo zle), ale uznávám, příběh mne zaujal a jako klasický lineární člověk* jsem se nechal emočně zlomit a fandil křivákovy, popř. křivačce - podle toho kdo zrovna v danou chvíli příběhu žil - i když několik stran předtím krutě vraždil(a).

Jsem velmi nadšen vzhledem samotné knihy a jejím technickým zpracováním, jedná se o perfektní kus poctivé práce (díky za tu korekturu!), rozhodně kroužkuju. A kupuju.

*Jaký to má význam? Si tu knihu kurva** přečtěte...
** Jak velký význam má tahle vulgarita? Si tu knihu přečtěte taky.

Stauff
Stauff
23.06.2022 5 z 5

Když tuto knihu vezmete do ruky, hned si uvědomíte, že je prostě krásná, nádherně udělaná. A pak začnete číst... Příběh nehledejte, není tam. Ale ten text je prostě skvělý. Neumím si představit, co autor musel sezobat, aby z něj tohle vypadlo. Nebo mu možná prášky sebrali... Je to prostě "jiná" literatura, ale vůbec ne špatná. A Dvě sestry jsou boží!

jan8470
jan8470
10.04.2022 5 z 5

"Po emoční stránce" , pomyslel si Chmurný Válečník, "jsem jako vepřové hlavy nad plameny šílenství,"
Metaválečníci jakožto nadbytosti a Chmurný válečník hledající smysl svého bytí. A spousta násilí, krve, sexu, brutality a skvělých nápadů. Je to brutálnější než řezník z Bruntálu křížený s Lišákem ze Sudet, ostřejší než Kalvemina a jazyk, ó bohové, jazyk malebný jako, no já nevím jako stříkanec krve na zdi. Příběh samozřejmě nemusí sednout každému, ba někomu to celé může připadat jen jako póza. Násilí pro násilí, sex jakožto provokace, ale i kdyby tomu tak bylo, nijak to nesnižuje kvalitu knihy.
"Odkdy máš, Chmurný Válečníku, nějaké zábrany?" "To nejsou zábrany, Okruhu. tady jde o princip." "O princip? dal ses snad na víru?" "Mou vírou je šílenství." "To by mě zajímalo, co má šílenství společného s nějakými principy."
Planeta 9 nám prostě přinesla literární dekadentní skvost. Navíc ta kniha krásně vypadá a obálka Tomáše Kučerovského je dokonalá. Celá kniha je vypravená nádherně. Já nemohu hodnotit jinak než pěti hvězdami.

LordSnape
LordSnape
14.03.2022 3 z 5

Na to, jak je kniha ze začátku nepřístupná, jsem to dočetl ještě celkem rychle. Chce to trochu více soustředění a trpělivosti. Chvílemi jsem přemýšlel, že knihu odložím, ale nakonec přeci jen převládla zvědavost. Rozhodně to není to špatný, Rennie má hezký jazyk, ale absence hutnějšího příběhu tomu strašně podráží nohy. Narozdíl od ostatních se mi více zamlouvaly ty filosofické pasáže a hledání pravdy v rámci vytvořeného světa, než popisky nechutností, zabíjení a okaté pasáže plné drsných popisů a jadrných slov bez vlivu na děj.

dvojkadvacet
dvojkadvacet
23.02.2022 5 z 5

Má to jazyk, nápady i atmosféru.

stanislav0373
stanislav0373
21.11.2021 4 z 5

Další kniha, která je nakonec úplně jiná, než čekáte...

Na začátek je potřeba vyzdvihnout krásu knihy samotné. Přebal, hřebenovité řezání stran (některé strany jsou delší, tím pádem pak působí zoubkovaně), přenádherný font. Opravdu krása mít ji v ruce.

Celkově bych příběh popsal jako mix Malého Prince (světy vs. různí metaválečníci) a příběhů ze Zeměplochy T. Prattcheta (skvělá jména postav) avšak obutý poněkud nekonvenčně. Je to opravdu těžší čtení. Dlouhé, rozkošatělé věty jsou tesány v krásném jazyku (Roman Tilcer si musel šíleně máknout a výsledek stojí za to). Neustále budete narážet na jisté filozofické pnutí silně kontrastující s násilím a sexuální animalitou jistých zvráceností dokreslující děj. Místy vtipné, jindy na výsost sprosté dialogy (Hlavně sestry, to jsou mistryně dlaždičského jazyka. To je totiž to, pro co se narodily :-)) vyvažují občasnou nelogičnost konání hlavních postav.

Knihu bych doporučil těm, kdo chtějí zažít něco jiného, než klasické fantasy, ale počítejte s tím, že tato kniha není pro každého...

Občas jsem si sám musel říct, co že to autor bere za léky a proč si je v den, kdy to psal nevzal?

NemmamSlov
NemmamSlov
21.09.2021 4 z 5

Chmurný válečník je pomerne  ťažké čítanie. Odohráva sa v temnom prostredí, kde samotný Chmúrny válečník je niečo ako poloboh, žijúci medzi ľuďmi. Nebudem klamať, mal som nutkanie to vzdať, no dočítal som a dokonca sa teším na pokračovanie, ak nejaké bude. Príbeh je plný šialenstva, násilia, krvi a sexu. Odohráva sa viac dejových liniek, ktoré sa na konci do seba vlievajú. Obľúbil som si hlavne malú a veľkú sestru, ktoré sa pokúšali oživiť prostrednu ségru. Vadili mi aj mená postáv. Nemohol som si na ne zvyknúť. Odporúčal by som to hlavne ľuďom, ktorí by chceli vyskúšať niečo nové a ktorí sa snažia utiecť od klasického stereotypického fantasy sveta.

voody99
voody99
27.08.2021 2 z 5

Podle mě tahle kniha musí čtenáři sednout. Když to sedne pak to musí být super psycho jízda. Já se přiznám mě to nesedlo. Stává se.
Ovšem klobouk dolů za překlad, tohle nemohlo být vůbec jednoduché.

KadetJaina
KadetJaina
06.06.2021 4 z 5

Musela jsem se překousat přes začátek (taky nápad "přečíst si něco jednoduchého" a sáhnotu po CHV.) ale pak už to byla jízda. Hodně krve, hodně násilí a překvapivě dost přemýšlení. Je proložená poetickou filozofií. Bavilo

vendylein
vendylein
27.05.2021 5 z 5

Neskutečná jízda! Krev, semeno, sprostota, sex, násilí. To vše podáno neuvěřitelně poetickým jazykem. Čest překladateli, jako vždy skvělému Romanovi Tilcerovi. Tahle kniha je neskutečně plytká i hluboká zároveň.
A ku*va mě bavila. To teda ku*va jo!
Pravda, že pár prvních kapitol jsem byla dost zmatená a nevěděla, která bije, ale ono to do sebe všechno krásně zapadne a vyústí v masakrální řež. Chci to vidět na plátně! :)
A to vypravení knihy? Ozdoba každé knihovny. Teda ne té dětské, tam bych tuhle knihu raději nedávala :)

martina1199
martina1199
27.04.2021 3 z 5

Tak v tomto příběhu jsem byla od začátku až do konce totálně ztracená. Pořád si kladu otázku, jestli to taky nebyl tak trochu autorův záměr :-) Mezi jednotlivými, často velice zajímavými, i když nechutnými, scénami s různými dosti inovativními technikami vraždění, jsem se ve stopách Chmurného válečníka ptala, cože to vlastně čtu, co je to za prapodivné týpky a šílený svět? V pasážích, naplněných hlubokými filozofickými úvahami nad podstatou všech přírodních prvků, bytostí a dalších věcí ve stavu nevědomí, předvědomí a sebeuvědomění jsem odpovědi nenašla, ale Chmurný válečník snad aspoň trochu. Hodně sympatické mi byly Nemilosrdné sestry :-) A konec byl krásně krutý. Myslím, že jsem ještě nikdy nic podobného nečetla. Bylo to takové knižní šílenství, ale moc zajímavě a čtivě podané :-)

Tiny24
Tiny24
22.04.2021 1 z 5

Autor jistě bude pravý umělec, ale když už podesáté na prvních sto stranách čtu nesmyslné filosofické bláboly a nechutnosti, ze kterých jakoby se stala soutěž o vyplození co největší bizarnosti ve snaze pravděpodobně čtenáře šokovat, tak konstatuji, že tohle fakt nedávám. Nejsem žádný puritán, obsah mě nijak nepohoršuje. Jen mi to celé přijde jako totální zhůvěřilost nehodná mého času. Taková teen fantasy ve stylu Klub sráčů, kterémužto filmu se ve 12 sice zasmějete, ale o 15 let později jen kroutíte hlavou nad těmi výplody. Body za jazyk, obálku a celkovou úpravu knihy.

Štítky knihy

meč a magie New Weird dark fantasy fantasy

Autorovy knížky

2021  79%Chmurný Válečník

Kniha Chmurný Válečník je v

Právě čtených4x
Přečtených90x
Čtenářské výzvě9x
Doporučených6x
Knihotéce74x
Chystám se číst87x
Chci si koupit27x
dalších seznamech2x