Chlapík z Quita

Chlapík z Quita https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56580/bmid_chlapik-z-quita-J9n-56580.jpg 4 10 2

Zatím poslední román ecuadorského spisovatele, jehož první kniha Huasipungo byla přeložena do češtiny pod názvem Indiánská pole (1934, česky 1947). Touha dostat se výš je hnací silou života míšence, ústřední postavy románu, jemuž náhoda pomůže k místu úředníka. Nakonec však musí prchnout před pomstou mocných, když objeví jejich podvody, a záchranu najde mezi Indiány a míšenci, k nimž patří.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a umění
Originální název:

El chulla Romero y Flores , 1959


více info...

Přidat komentář

ludek.n
24.01.2021 3 z 5

Spisovatel Jorge Icaza nám ve svém Chlapíkovi z Quita představuje chudinské slumy hlavního ecuadorského města z pohledu těch nejubožejších z ubohých, místních Indiánů a míšenců. Hlavní hrdina, mladý a lehkovážný frajírek Luis Alfonso Romero y Flores, je totiž synem zchátralého španělského kavalíra a zubožené indiánské služky. Je mu dáno poznat, že každý dobrý skutek, poctivost a čestnost, je vždy po zásluze potrestán. Šlápnout na kuří oko vládním úředníkům, odhalit podvody chráněné zákonem, se prostě nevyplácí, tím spíše v Jižní Americe. Icaza dokázal vytáhnout z tématu maximum. Spojil zkorumpovanou vysokou politiku s lehounkým, dobrodružně-milostným příběhem, zapletl do osnovy i závažné otázky lidské důstojnosti, a díky latinskoamerickým reáliím má jeho vyprávění pro našince navíc ještě nepřehlédnutelný opar atraktivity. Přestože se jednání některých postav může zdát poněkud nepochopitelné a křečovité, čtivost Icazova dílka to nijak nesnižuje.

Skip
11.04.2012 4 z 5

Román tohoto ekvádorského spisovatele pojednává o míšenci Luisi Alfonsovi Romerovi y Flores, který žije životem frajírka, pohrdajícího chudými lidmi, ač sám je chudý jak kostelní myš, ale myslí si o sobě, že je něco lepšího. Samé drobné podvody, flámy, děvky a snaha dostat se výš nějakým tím výhodným sňatkem. Pak ale osud zamíchá karty takovým způsobem, že to s ním pořádně zamává. Icaza dokáže popsat ty nejodpornější části Quita velmi sugestivně a stejně tak umí popsat zkorumpovanost vyšších vrstev, proti níž nemá obyčejný člověk šanci. Umí se také velmi dobře ponořit do psychologie svých postav. Jedinou menší výhradu bych měl k jeho stylu, kdy až příliš často používá vsuvky oddělené pomlčkami a docela těžko se v tom pak orientuje.