Chlapík z pekla

Chlapík z pekla https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60811/bmid_chlapik-z-pekla-k1y-60811.jpg 4 36 9

Reprezentativní výbor ze sovětské sci-fi literatury. Obsahuje kromě mnoha povídek i novelu bratří Strugackých, které vyšla už ve slovenštině pod názvem Chlapec z planety Giganda.

Přidat komentář

Adapa
30.08.2023 4 z 5

Velice zajímavá povídková kniha. Měl jsem ji doma v knihovně už dlouho a nějak jsem ji pořád odkládal, že si ji přečtu někdy, někdy, někdy. Pak jsem po ní sáhl a nemohl se začíst. První povídka Helénské tajemství je dost nudná. Druhá, podle které je kniha pojmenovaná, je taková zmatená, že se mi nechtěla moc číst. Pak se postupně začaly objevovat zajímavější povídky.

Za skryté poklady této antologie sovětské sci-fi rozhodně považuji Půl života o únosu Naděždy do vesmíru (nejlepší povídka celé sbírky), Krabi na ostrově, Kulaté tajemství nebo Novinový stánek. Spousta dalších je šílená naivní nudná slátanina jako například Skotská pohádka, Roztržitý Aljoša Sjomin nebo Povídky o cestách časem.

Myslím, že většina těch povídek byla napsána v 50. až 60. letech 20. století a to stáří je na nich poznat. Je krásně úsměvné jak i v daleké budoucnosti všichni berou papírové sešity a píší si tam své deníky, poznámky apod.

Každému milovníkovi sci-fi bych knížku doporučil. Pro ty skryté povídkové perly musím dát čtyři hvězdy i když některé jiné slátaniny tam nešly ani téměř dočíst.

uhoř49
23.05.2021 4 z 5

Za mne tak půl na půl, ale to je u výběrů zcela logické, nikdo se nemůže zavděčit všem a hlavně vším.


jozik_v_tumane
11.03.2021 4 z 5

Hodnotím 4 hvězdy jako průměr textů Strugackých (5) a Bulyčova (3) – komentáře u povídek. Ostatní mě nezajímají.

topi80
09.08.2019 5 z 5

Jestli jste fanoušci sci-fi, tak tuto knihu vám doporučím jako první. Některé z povídek jsou skutečně geniální a ve mně zanechaly takový dojem, že jsem je promítl i do textů v kapele. Musím se přiznat, že chuť knihu odložit jsem ale měl hned u druhé (a titulní) "Chlapík z pekla", neboť u bratrů Strugackých obvykle člověk zjistí až po mnoha mnoha přečtených stránkách (a leckdy až na konci), co nám vlastně chtějí sdělit. Mě nejvíce zaujal První krok od Borise Lapina, kde vše korunuje geniální závěr. Hodně se mi líbili odlehčenější Krabi na ostrově a do fyziky mě zasvětila povídka o pokusu o cestování časem. Ale i většina ostatních rozhodně stojí za to. Kniha rozhodně patří do mých TOP 5, a to nejsem žádný fanoušek sci-fi.

RichardvonT.
12.01.2017 5 z 5

Co si budeme povídat, za komunistů hrála prim mezi překlady sovětská literatura. U scifi se to dalo překousnout. Třeba povídku o trafice, kde krasavice Káťa prodává zítřejší noviny, přičemž vůkol panuje krutá ruská zima, si pamatuju dodnes.

orson
20.09.2016 2 z 5

Přečetl jsem dvě povídky a vůbec mě nezaujaly, takže knihu odkládám...

mira.k
21.08.2016 5 z 5

Klasická sbírka povídek. Některé geniální některé průměrné.

Pablo Kral
16.11.2015 5 z 5

Po dlouhé době jsem se pro změnu rozhodl dát si sci-fi jako hlavní chod a sáhl jsem do díla bratří Strugackých. Z této sbírky jsem přečetl pouze ústřední dílo, novelu Chlapík z pekla. Po chaotickém úvodu se děj postupně propracoval do zajímavých poloh a do zajímavých dilemat hlavního hrdiny. Zápletky i duševní stavy titulní role byly vskutku poplatné velkým vojenským manévrům, účinkující si nebrali servítky, a tak přede mnou vyvstaly dramatické osudy bez příkras. Autoři se strefili do mého gusta. Dílo jsem přečetl přes noc, ale nelituji ošizení o spánek. Bratři Strugačtí jsou nadčasoví a má smysl je číst. 90% znamená 5 hvězd. Ještě reakce na wikipedii: Zlo je v člověku za normálních okolností přirozeně zakořeněno, avšak náznaků naděje a optimismu (jsou-li přítomny) se nemáme vzdávat ani ve zdánlivě beznadějných případech. Tolik můj názor

Liina
08.09.2013 3 z 5

některé povídky i dnes....