Chlapec z Belsenu

Chlapec z Belsenu https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/378311/bmid_chlapec-z-belsenu-sxn-378311.jpg 4 75 11

Idylické detstvo Tomiho Reichentala v slovenských Merašiciach sa skončilo v roku 1944, keď ho ako malého chlapca spolu s rodinou na základe udania suseda, neskôr aj mnohých iných prisluhovačov fašistov, zatklo gestapo a dostal sa do koncentračného tábora v Bergen-Belsene. Holokaust nakoniec pripravil Tomiho o 35 členov rodiny a jeho podmanivá a veľmi sugestívna výpoveď v tejto knihe, ktorá sa stala medzinárodným bestsellerom, poskytuje pohľad na tragické časy našej histórie očami nevinného dieťaťa. Chlapec z Belsenu je výnimočné svedectvo o živote v rozvrátenej realite nášho sveta, na ktoré by nikdy žiadna generácia nemala zabudnúť, aby sa nezopakovalo.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Eastone Books
Originální název:

I Was a Boy in Belsen , 2011


více info...

Přidat komentář

podko_lenka
21.07.2022 5 z 5

Pěkné, čtivé, smutné. Občas byla i slza.

VladkaBU
18.08.2020 5 z 5

... krásně napsaný smutný Tomiho příběh se šťastným koncem. Prožil toho hodně smutného, hrůzného na to, že byl dítě. Také doporučuji


krejcovka76
17.04.2018 4 z 5

Na tohle téma jsem četla spoustu knížek. Každá z nich je svá, každá je brána a popisována jiným pohledem. Tahle byla zajímavá postupným vyprávěním až do daleké budoucnosti. Vyprávění o životě v táboře bylo hrůzné, přižít jakýkoliv den v podobných podmínkách je pro dnešní lidstvo nepředstavitelné. Tohle téma by měla povinně znát každá generace, navštěvovat místa tragicky zapsaná v našich dějinách. Daleko víc mě překvapilo, jak moc rozčarovaný byl Tomi, když viděl jak se jednotlivé země vypořádaly s obnovou svojí krajiny a kultury. Myslím, že 40 let vlády jedné strany nás poznamenalo mnohem víc než jsme si schopni připustit :-(

mot33
10.12.2017 4 z 5

Stále super ale čtyři hvězdičky pouze jen za to že jsem už četl o něco lepší.Hlavně musím ocenit autora že knihu dopsal až do dnešních dnů.Co dělal po válce co ostni a tak dále.

michaelka9863
16.05.2016 5 z 5

Jedna z nejlepších knih na toto téma. Spolu s ní jsem si objednala i dvě další, které zdaleka nebyly tak kvalitně, čtivě a nepřerušovaně podané. Určitě knihu doporučuji, čte se jedním dechem, autor nikoho neodsuzuje, informace se neopakují a všechny kapitoly jsou zajímavé a poutavě vyprávěné.

yndiC
16.01.2016 5 z 5

Výborná kniha. Kdo se o tuto tématiku zajímá, tak mohu jen doporučit. Kniha má velmi silný příběh.

Werda90
01.10.2015 5 z 5

Dojemné čtení, silný příběh, doporučuji přečíst všem, kdo se o tohle téma alespoň trošku zajímá.

Renatecka
16.09.2015 5 z 5

Moc dobrá knížka.

pamik111
17.07.2015 5 z 5

Jedno z nejlepších svědectví, co jsem kdy četla... Smutný životní příběh pana Reichentala, naštěstí s dobrým koncem. Doporučuji přečíst.

Bublinka
06.03.2014 5 z 5

Rozhodně pět hvězd za silný životní příběh, myslím, že i když v táborech zahynulo spoustu příbuzných, tak jako jedna z mála přežila v tomto případě celá rodina.

cori
04.08.2013 4 z 5

Kniha vzpomínek židovského chlapce Tomiho z malé slovenské vesničky, který byl s matkou, babičkou a bratrem deportován do koncentračního tábora Bergen-Belsen, přináší další ze svědectví o holocaustu. Tomi a jeho rodina měli štěstí, že i když se skrývali před úřady a byli udáni, dostali se do koncentráku až 9.listopadu 1944. Ale i ten půlrok byl utrpením a bojem o přežití, zejména když v táboře vypukl tyfus. Až morbidně zní Tomiho vypravění, jak si s ostatními dětmi hrály na schovávanou mezi kupami mrtvol, které nikdo neodklízel. V knize se věnuje i osudy Židů v komunistickém Československu, emigrací rodiny do Izraele a svým životem v Irsku, do kterého se přestěhoval za prací. Oženil se a má 3 děti. Teprve po smrti matky a manželky se v roce 2004 odhodlal o svých zážitcích z koncentráku mluvit. Nyní přednáší na školách a univerzitách o holocaustu.
Zajímavé jsou i otázky, které položil místopředsedovi slovenské vlády Čaplovičovi při jedné z návštěv vlasti. 1. Jak to, že Slovensko jako jediný evropský stát v roce 1942 platilo Němcům za každého deportovaného Žida? 2. Slovensko bylo nezávislý stát Německem neokupovaný. Proč slovenská vláda deportace neodmítla či nezdržela? 3. Co dělá slovenská vláda dnes, aby zabránila nárůstu antisemitismu?