Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi

Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/414942/bmid_chlapec-ktery-nasledoval-sveho-otce-HBl-414942.jpg 5 146 54

Gustav Kleinmann, vídeňský židovský čalouník, je v roce 1939 zatčen nacisty a spolu se svým dospívajícím synem Fritzem odvlečen do německého Buchenwaldu. Tam se začíná jejich nepředstavitelný příběh plný násilí, hladu a nucených prací, v rámci nichž budovali koncentrační tábor, své vlastní vězení. Když Gustava zařadili do transportu do Osvětimi, což se tehdy rovnalo rozsudku smrti, odmítl ho Fritz opustit. V časech hrůz, jichž se stali svědky, i utrpení, jež prožili, je naživu držela jediná jistota: láska mezi otcem a synem. Kniha vychází z Gustavova tajně vedeného deníku a je podložena důkladným archivním výzkumem. Poprvé vypráví jejich příběh – příběh o odvaze a přežití, v dějinách holokaustu bezprecedentní. Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi je připomínkou jak té nejlepší, tak té nejhorší stránky lidství, síly rodinného pouta i nezdolnosti lidského ducha.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Válečné

Vydáno: , Jota
Originální název:

The Boy Who Followed His Father into Auschwitz , 2018


více info...

Přidat komentář

irena8302
07.10.2023 5 z 5

Tato kniha by měla být zařazena jako povinná četba pro všechny mladé. Člověk jen těžko chápe,co vše se dělo a čeho je někdo schopen se na druhých dopustit. Člověk člověku největším zlem. Na tu dobu se nesmí nikdy zapomenout.

halamovalucie
17.09.2023 5 z 5

Tato kniha je založena na skutečné události. Kniha vychází z Gustavova tajně vedeného deníku. Vypráví příběh o odvaze a přežití v období holocaustu. Gustav byl otcem dospívajícího chlapce Fritze, v roce 1939 byl Gustav zatčen nacisty a se svým synem byl odvlečen do německého koncentračního tábora Buchenwaldu. Po té Gustava zařadili do transportu do Osvětimi, což v té době znamenalo rozsudek smrti. Jeho syn ho odmítl opustit a tento transport absolvoval s ním. V Osvětimi začíná i končí jejich časy hrůz, utrpení, hladu a nucených prací.


emilieselden
30.06.2023 3 z 5

Další kniha o holokaustu. Určitě kvalitně zpracovaná ale nezanechala ve mě tak silný dojem jako jiné knihy na toto téma - viz např. Mengeleho děvče nebo Houslistka z Osvětimi.

sar.janurova
28.04.2023 5 z 5

Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi je knihou, kterou budu jako jednu z mála neustále doporučovat, pokud si lidé chtějí přečíst pravdivé a opravdové příběhy lidí, kteří si prošli obrovským množstvím utrpení, nenávisti a zlosti. Sledujeme totiž velmi kvalitně ozdrojovaný a precizně sepsaný příběh syna Fritze a otce Gustava, kterého dospívající syn odmítá opustit i v případě, že jej může potkat nejkrutější osud. Autor vychází z deníku, který si Gustav za celou dobu svého pobytu v koncentračních táborech vedl, pečlivým archivním průzkumem a také z rozhovorů s Fritzem, který velmi ochotně svůj i otcův příběh autorovi převyprávěl. Díky poznámkám pod čarou a odkazům na zdroje v textu se čtenář může dovzdělat, ale pokud je kniha pouze čtena jako čistá beletrie, není během čtení potřeba zdrojům ani poznámkám věnovat pozornost. I přesto doporučím si zdroje přečíst alespoň po dočtení knihy, neboť jsou zde k nalezení velmi zajímavé informace, které příběhu přidají nový rozměr. Kniha se čte opravdu dobře, děj vcelku svižně plyne před očima a nutí čtenáře nepřestat číst. Zkrátka budete chtít vědět, co bude dál, i přesto, že některé pasáže jsou velmi emotivní a nejspíš vám nezůstane oko suché.

MartinaBart
12.01.2023 3 z 5

Když z celé knihy vytáhnu hlavní příběh o kterém kniha je, tak klobouk dolů před tím co si dva hlavní hrdinové prožili a jak všechno zvládli... Ale kniha jako celek mě vůbec nebavila, byla jsem ze čtení znuděná a s přibývajícími stranami jsem čím dál víc chtěla konečně konec.

rumund
24.03.2022 4 z 5

Až neskutečné a těžko uvěřitelné, co tito dva, otec a syn, všechno prožili a hlavně přežili. Holt, když je silná vůle a strašné množství štěstí, tak se vyplatilo a Gustav s Fritzem to, jako jedni z mála dokázali. Dobrá kniha, jen se mi některé části zdáli trochu kostrbatě napsány a proto mě tak kniha, úplně nedostala, tam kde mě tyto knihy obvykle dostávají.

JoMia
08.03.2022 5 z 5

Knih s touto tématikou jsem již přečetla více a tato patří k těm kvalitnějším. Líbila se mi a mohu doporučit.

escapelle
09.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Válečné knihy slovně hodnotím málokdy. Protože co by k tomu pořád člověk psal, vyjma "krásný smutný příběh, hrůzy, zvěrstva, utrpení,odvaha..." Ale tady se vyjádřit musím. To, že přežil Fritz, byl mladý. Ale co vydržel Gustav...opravdu nemám slov. Taková sounáležitost obou mužů, jejich láska...az do konce jsem se modlila, jen ať to oba dají. Po tom všem, těch strašných letech v utrpení, už to musejí zvládnout!! Neskutečná vnitřní síla, víra, odvaha. Doporučuji.
Nesmíme zapomenout ani když padne poslední přeživší.

Surikata369
27.12.2021 5 z 5

Rozhodně je tato kniha jedna z těch kvalitnějších o tomto tématu... Oceňuji všechny ty doložené zdroje, ze kterých kniha čerpala.

Jack Bauer
27.08.2021 4 z 5

Skutečný dechberoucí příběh otce a syna popisuje hrůzy z mnoha koncentračních táborů. Dnešní zhýčkaný člověk by takovou dobu nepřežil, obdivuji tu velkou odolnost v tolika útrapách přežít. Po osvobození Osvětimi byla ještě několikadenní hrozná cesta v otevřených vagónech bez jídla a pití ve 20 stupňových mrazech do ještě horšího pekla. Kdyby se Hitler dozvěděl, že Němec obstarává Židům zbraně, tak by ho ranila mrtvice a mohl být konec této nesmyslné války.

Deny95
18.08.2021

Knihu jsem odložila na později, nezaujala mne..

Pavčule
28.07.2021 5 z 5

Nevím, jestli je vhodné u tohoto tématu vůbec dávat najevo,že se mi knížka líbila ,ale nemůžu jinak . Mám jich přečteno hodně a opět neskutečně silné .

japam
13.07.2021 3 z 5

Kniha mě moc nebavilo.

zulvisek
03.06.2021 5 z 5

Už jsem přečetla dost knih Na toto téma.
A tato je asi jedna z top knih.
Nikdy mě nepřistane udivovat kolik zla sedělo, kolik lidí zemřelo, jak se k těm lidem chovali jako ke zvěři nebo i méně než k zvěři.
Je opravdu strašné co se dělo a doufám že už se nikdy nic podobného opakovat nebude.

poiu
03.06.2021 4 z 5

Sledujeme příběh vídeňské židovské rodiny Kleinmannů během 30. a 40. let. Rodinu tvoří otec Gustav, matka Tini, dcery Herta a Edith a synové Fritz a Kurt.

Na konci 30. let po anexi Rakouska dochází k persekuci židovského obyvatelstva. Gustav je spolu s Fritzem poslán do Buchenwaldu, rodina se trhá i s odchodem dcery Edith do Anglie a nejmladšího osmiletého Kurta za příbuznými do Spojených států.

Dále sledujeme osudy všech členů rodiny, které jsou bohužel z velké části tragické.

Gustav si během pobytu v koncentračních táborech vede deník.

"Naděje v roce 1915, kdy mu připínali na hruď připínali vyznamenání, naděje v roce 1917, kdy drtil podpatkem pohár a vstupoval do manželství s Tini, naděje v roce 1919, kdy si poprvé pochoval v náručí Edith, naděje, že Izrael našel místo v Rakousku: všechny tyto naděje rozdrtila kola této obří , šílené, zadrhávající se mašinerie a její nezastavitelné, nesmyslné touhy strhnout život k árijsko-německé velikosti, která nikdy neexistovala a nikdy ani existovat nemohla, protože její zaslepené puritánství bylo tou největší antitezí všeho, co činí společnost velkou. Nacismus nikdy nemohl být velký, stejně jako koktavý herec s pozlacenou papírovou korunou nikdy nemůže být králem."

"Práce osvobozuje. Závora spadla a brána za nimi se zabouchla."

adelinka
29.05.2021 5 z 5

Ďalší smutný príbeh, ale tiež veľmi zaujímavý. Krásne na tom bolo, ako si otec so synom dodávali silu. Aj to bol zrejme dôvod, že sa im tie hrôzy podarilo prežiť.

GYROTOURBILLON
21.05.2021 4 z 5

Další velmi zdařilá kniha na smutné téma. Člověk tomu všemu nechce ani věřit, ale , že se to dělo, je konec konců v nejedné knize zdokumentované.
Též mám načteno poměrně dost knih o Osvětimi, a pořád mně dokáže něco zaujmout či překvapit. Jen ty " číselné doplňky " mi trochu vadili, přestože byť byly důležité.

knihomolka_eli
30.01.2021 4 z 5

Dalsia kniha o holokauste za mnou...pocity po precitani su vselijake i ked kniha skonci tak, ako sa skonci, tak sa vlastne o nejakom stastnom konci vraviet ani neda. Tolko zbytocnych obeti,tolka krutost, bezcitnost a neludskost...pri kazdej knihe z tohto obdobia sa zamyslam nad tym,ako sa vobec mohlo taketo bestialne spravanie medzi ludmi vobec diat...a pri tom sa nevraciame do dalekej minulosti, ale len do minuleho storocia... Zaujimave je, ze kazdu knihu spajaju nielen spolocne fakty z tohto strasneho obdobia, ale vzdy v nej clovek objavi kus ineho pribehu...tato bola o pribehu otca a syna, o velkej viere v buducnost, v slobodu,zivot, o nerozlucnosti a sudrznosti...pre mna velmi emotivny pribeh...

Sjuzz
09.01.2021 4 z 5

Vždy keď beriem do rúk ďalšiu, myslím si, že ma už nič neprekvapí. A predsa...

adel_pe
09.12.2020 3 z 5

Občas jsem se musela trochu nutit přelouskat nějaké protáhlé pasáže, ale líbila se mi. Knížek na téma holocaustu už jsem přečetla hodně a tato rozhodně patří k těm lepším. Smutné téma, ale je dobré, se o tom dozvídat více a informovat se.

Štítky knihy

Osvětim (koncentrační tábor) životopisy, biografie paměti, memoáry holokaust, holocaust

Autorovy další knížky

Jeremy Dronfield
britská, 1965
2019  90%Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi
2019  46%Velmi nebezpečná žena
2020  80%Hitlerův poslední pokus

Kniha Chlapec, který následoval svého otce do Osvětimi je v

Právě čtených10x
Přečtených218x
Čtenářské výzvě60x
Doporučených14x
Knihotéce184x
Chystám se číst252x
Chci si koupit76x
dalších seznamech5x