Chlap kousl psa: Lidé v roce 2021

Chlap kousl psa: Lidé v roce 2021 https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/465432/bmid_chlap-kousl-psa-lide-v-roce-2021-6r5-465432.jpg 4 11 5

Kniha Františka Koukolíka je určena tentokrát širšímu okruhu čtenářů. Tak to naznačuje i její pro přísnou vědu netradiční, trochu symbolický název. Je souborem padesáti drobných zamyšlení inspirovaných statěmi a články z významných světových časopiseckých zdrojů. Přístupnou formou zprostředkovává i obtížnější poznatky o lidském mozku, o vztahu mozku a mysli, vědomí a sebeuvědomění, a také zjištění vypovídající o nikoli snadno a přesně oddělitelné hranici mezi člověkem a jinými živými tvory, mezi člověkem a neuronálním objemem i těch nejnižších živočichů. Zasazuje člověka do celku evoluce přírody a evoluce kosmu.... celý text

Přidat komentář

cubeice
29.03.2022 4 z 5

Esej mene tekel a k tomu (náhodně) poslouchaná skladba Mind-killer od Hanse Zimmera z soundtracku The Dune (oceněno Oscarem) ve mně vyvolala nejděsivější "audio - vizuální" hororový zážitek. Pana Koukolíka čtu už asi 20 let, v jistém smyslu se dost opakuje a přesto to stále má z mého pohledu vysokou hodnotu a sílu sdělení.

Taťka Hraboš
28.03.2022 5 z 5

U každé knihy Františka Koukolíka si připadám jako při setkání se starým známým. Svým způsobem – díky charakteristickému stylu – jsou si všechny do určité míry podobné. Z hlediska obsahu však je tomu právě naopak. Je úžasné, jak pan profesor ve svém věku dokáže stále sledovat nejnovější vědecké objevy z rozmanitých oborů, dávat si je do souvislostí a ještě je obvykle (docela) srozumitelnou formou předávat svým, mnohem méně vzdělaným, čtenářům. V téhle knize se někdy objevilo téma, které mne tolik nezaujalo, přiznám se i k občasným pochybnostem, zda jsem vše pochopil správně, ale v souhrnu je to opět klenot, který stojí zato mít i doma v knihovničce a občas se k němu vracet.


Janina2609
23.01.2022 3 z 5

“Ti, kdo vědí, nebo si myslí, že vědí, chtějí, aby lidé někam směřovali, něčeho si nevšímali, a naopak si něčeho všímali daleko víc, než je nutné, jsou obvykle za scénou, velmi dobře platí, mají k dispozici sociální sítě a jsou opravdu vlivní.
Tvít, tvít.”
Pokud se chcete dozvědět něco o neuronech, jejich synapsích, drahách, neurotransmitorech, zajímají vás vědecké studie nebo třeba výsledky průzkumu míry lhaní 816 španělských starostů a starostek obcí nad 2000 obyvatel od 7/18 do 1/19, co je emoční infekce v digitálních médiích nebo třeba zjistit vliv negativních zpráv ve sdělovacích prostřecích a zároveň máte rádi humor Františka Koukolíka, tak je tato kniha přesně pro vás.
50 více či méně humorně-vědeckých krátkých zamyšlení autora-neuropatologa přiblíží data z předních světových odborných časopisů.

honajz
03.01.2022 2 z 5

Samozřejmě oceňuji erudovanost, znalosti a vzdělanost autora. Ale čtení této knihy je podobné, jako byste s někým v příjemný podvečer stáli v polích, vlasy vám jemně províval vánek, kolem švitořili ptáci, v pozadí zurčel potůček – a do toho vám začal ten někdo povídat, že ty červánky tvoří takové a makové vlny, jaké frekvence, co přesně tvoří z vědeckého pohledu klas, že vaše emoce jsou vlastně jen soubor neuronových přenosů a něco jako pocit krásy se dá vědecky nejen definovat, ale lehce navodit znovu i v laboratorních podmínkách, pokud víme, které části mozku stimulovat, a že zpěv ptáků je jen oznamování území, kde pták žije, jaké bakterie obsahuje voda... atd. Pokud je to pro vás zajímavá a přínosná představa, pak vás tato kniha bude bavit. V opačném případě se raději běžte pokochat tou přírodou. Věda totiž umí vysvětlit naprosto vše - zážitky klinicky zemřelých (i když v kapitole v této knize tomu věnované mi přišlo, že autor jen mlží), husí kůži při poslechu pěkné hudby, snad i intuici (i když o té mám pocit žádná kapitola v knize nebyla).

los
07.08.2021 4 z 5

k autorovi chovám obrovský respekt, takže mé hodnocení knihy je nekritické, ale domnívám se, že snad každého potěší jeho sloupky plné aktuálních perliček z prostředí vědy a výzkumu, inteligentního humoru i moudrého apelu