Chladnokrevně

Chladnokrevně https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/36564/bmid_chladnokrevne-WNA-36564.jpg 4 708 118

Capotův "román ze skutečnosti" vyšel poprvé v roce 1965 - a v té době rozpoutal v americké literatuře revoluci. Prolínáním dokumentaristického přístupu, podpořeného trpělivým sběrem autentického materiálu, s prozaickou dovedností a estetickým zřetelem totiž autor vytvořil dílo, které se stalo nejenom zneklidňujícím obrazem jednoho zločinu, ale především symbolickým poselstvím o odvrácené straně společnosti. Pro tvorbu usilující o věrné zachycení problémů a paradoxů moderního světa tak Capotova kniha otevřela zcela nové možnosti a stala se inspirací řady dalších literárních děl.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Romány

Vydáno: , Melantrich
Originální název:

In Cold Blood , 1965


více info...

Pablo7
Pablo7
21.03.2024 5 z 5

Naprosto skvělá kniha podle skutečného zločinu. Hlavně začátek je skvělý. Popíše rodinu oběti tak, že máte pocit, že je znáte. Pak se pozornost přesouvá k odhaleným vrahům a detailně psychologicky líčí jejich osobnost. Postupně je čtení náročnější a trochu kniha ztrácí tempo, když dojde na dlouho trvající soud. Je to ale hlavně výborně napsané. Capote psát uměl.

Mimosa26
Mimosa26
16.03.2024 5 z 5

Veľmi ma prekvapilo, že knihu Chladnokrevně vydalo zrovno Naše Nakladatelství (tento rok sa im podarilo podobné prekvapenie s knihou Barva nachu). Asi by som ju prehliadla, keby mi neudrelo do očí meno Capote a nezistila by som, že v slovenčine vyšla pod Absyntom. Každopádne k samotnej knihe: Zamilovala som si ju od prvej stránky, nemala som pocit jedinej zbytočnej vety. Nie je to kniha plná akcie a prelievania krvi, je však veľmi surová a dojímavá práve vďaka svojej faktografickosti. Dočkáme sa psychologického rozboru postáv (či už obetí, vrahov, vyšetrovateľov, obyvateľov mestečka aj priateľov obetí). Capote však nepodáva čiernobiely obraz o postavách. Nešetrí ich, no zároveň ich vyobrazuje veľmi ľudsky. Ukazuje ich dobré aj zlé stránky, slabosti aj prednosti. Zároveň neromantizuje príbeh a neospravedlňuje správanie vrahov. Bavili ma aj pasáže, ktoré sa netýkali priamo vyšetrovania, ale analyzovali atmosféru v malom mestečku po takejto udalosti. Pre mňa osobne je kniha Chladnokrevně majstrovsky vyvážené dielo po všetkých stránkach, ktoré ma absolútne vtiahlo do deja.


Slezadav
Slezadav
04.03.2024 3 z 5

Kniha, ke které jsem se dostal díky společnému čtení. Zcela mimo moje oblíbené žánry tato kniha spadá do literatury faktu.
Chladnokrevně je pro mě krásným důkazem toho, že i když je kniha psána přesně podle skutečných událostí, neznamená to, že musí být zábavná. Musím po pravdě říct, že mi strašně dlouho trvalo se začíst a více než 100 stran jsem se vysloveně nudil. Chápu, že seznámení s rodinou Clutterových je pro ucelený příběh důležité, ale vzhledem k tomu, že na tom není nic výjimečného, je to prostě nuda. Dál už začaly převládat jakž takž zábavné pasáže, ale až do konce knihy vydržel trend občas zařadit odstavec až dva o někom, kdo pro příběh nebyl nikterak zásadní ani dále nevystupoval. Určitě mohla být kniha o něco kratší.
Najde se samozřejmě i spousta kladných bodů. Zejména oceňuji, že jsem se dozvěděl spousta detailů a udělal si celkem ucelený obrázek o životě na americkém maloměstě v období poloviny dvacátého století. Zajímavých faktů je tam opravdu spousta. Kladně hodnotím také druhou polovinu knihy, zejména pasáže z pohledu Dicka a Perryho, které mě opravdu bavily a vnášely krásný vhled do myšlení těchto individuí. Otázka zodpovědnosti za vlastní činy v případě lidí jako Perry sice na chvíli zarezonovala, ale nemohu říct, že by mé názory po přečtení zůstaly trvale ovlivněny.
Celkově dávám slušné 3*, které mají blíž spíše nahoru, než dolů. Jsem rád, že jsem vplul do pro mě neprobádaných vod true crime a nevylučuji, že se do nich někdy vrátím.

Deia
Deia
25.01.2024 5 z 5

Toto je podľa mňa veľmi zvláštna absyntovka, väčšinu času som mala pocit, že čítam detektívku a nie reportáž. Ale bohužiaľ, ide o vraždy, ktoré sa skutočne stali. Spočiatku som mala problém s trošku zastaralejším spôsobom písania, ale rýchlo som si naňho zvykla a kniha ma úplne pohltila. Autor odviedol úžasnú prácu. Z knihy sa dozvedáme o poslednom dni obetí, čo sa dialo pred vraždami, čo sa dialo po nich. A čo robili vrahovia. Či už predtým, ako sa rozhodli vraždiť alebo potom. A ako dlho trvalo, kým ich chytili. Ako celá udalosť ovplyvnila obyvateľov mestečka. Ako prebiehal súd. Neviem, čo som od knihy čakala, ale dostala som toho oveľa viac. Je to detailné, napínavé, zaujímavé. Myslím, že to bola moja prvá kniha o skutočnom zločine, ale určite nie posledná. Síce ku koncu sa mi už zdala trošku rozťahaná a tiež som mala pocit, že hlavne v kapitolách o vrahoch sa niektoré veci opakujú, ale sú to len drobnosti, ktoré mi zážitok z čítania vôbec nezmenšili. Určite odporúčam.

K.larki
K.larki
12.01.2024 5 z 5

Knihu jsem četla hodná dávno a zanechala ve mě takovou tu smutnou stopu hrůzy a bezmoci, tak silnou, že jsem ji dala pryč z knihovny.

kayu
kayu
22.11.2023 3 z 5

Prvních sto stránek se mi líbilo, ale potom se knížka hrozně vlekla. Oceňuji, že se autor snažil vylíčit všechny detaily, ale tady to bylo spíše na škodu. Hodně věcí se opakovalo, text měl dlouhé odstavce (klidně i na dvě stránky) a místo kapitol byl rozdělen na enormně dlouhé části. Nakonec jsem dočetla jen proto, abych si o případu udělala úplný obrázek, ale znovu už bych po knížce nesáhla.

Warty
Warty
21.08.2023 3 z 5

Psáno neobvyklým stylem, místy to bylo zbytečně zdlouhavé, některé pasáže pak byly zbytečné úplně. Jinak ale případ sám je vcelku zajímavý, takže za přečtení určitě stojí.

petgona
petgona
11.05.2023 3 z 5

Citalo sa mi to trocha tazsie, mozno aj preto, ze kniha zacina rozuzlenim. Ale o tomto pripade som si uz davnejsie vypocula aj ppdcast, takze som bola informovana.
Ocenujem, ze je to dosledny rozbor, ale velmi rozvlacny a nie az taky putavy ako by som si zelala.

Andynka
Andynka
18.04.2023 1 z 5

Nuda, to je jediné, co k této knize mám.
Vůbec nechápu, proč měl někdo potřebu napsat skutečný příběh, který se stal. Ale tak, že vlastně od začátku víte o co jde. A naprosto vás nemá, co ohromit.
Neříkám, že není zajímavé přečíst si, co se honí vrahům a lidem okolo v hlavě. Ale tohle je naprosto zbytečná kniha, která je jen protahovaná nezáživným vyprávění lidí.

ZuzanaZ83
ZuzanaZ83
25.03.2023 3 z 5

Taková asi povinnost pro všechny fandy true crime a thrillerů. Rozhodně zajímavý rozbor pachatelů i zákulisí obětí. Bohužel mě kniha dost málo vtáhla, četla jsem ji strašně dlouho a často mi utíkala pozornost.

sidonka
sidonka
23.03.2023 3 z 5

Zajímavá kniha, velmi pěkně vykreslený případ vraždy rodiny Clusterových z pohledu všech zainteresovaných, obětí, pachatelů vyšetřovatelů

Emma27
Emma27
18.03.2023 2 z 5

Zajímava kniha ,ale mě moc nenadchnula.

iveta3689
iveta3689
16.03.2023 3 z 5

Nesdílím všeobecné nadšení z této knihy. Autorův styl je pro mě trochu těžkopádný. Dlouhé masy textu bez odstavců se mi špatně četly. Samotný příběh byl nastaven mnoha odbočkami a zbytečnými detaily.

boeink
boeink
27.02.2023 4 z 5

Knihu jsem četla poprvé někdy v -nácti letech, kdy jsem postupně probírala mamčinu knihovnu, v době, kdy jsem přecházela od knížek pro děti a mládež ke knížkám pro dospělé. Nechápu, jak jsem se jí tehdy mohla prokousat, protože to teda není žádná lehká četba. No - asi právě proto.
Teď jsem si koupila nové vydání do své vlastní knihovny. Jde o klasické dílo, které v ní má právem své místo.

MMacicekk
MMacicekk
14.02.2023 5 z 5

Velmi čtivá kniha. Střídají se nejen úhly pohledů obětí i pachatelů, ale rovněž beletristické prvky s publicistickými a zároveň vás autor udržuje v napětí. Vzniklo tak nadčasové dílo, které položilo základy žánru „true crimi“, který se těší mezi čtenáři velké oblibě. Doporučuji.

Leona333
Leona333
13.02.2023 5 z 5

Tak tohle byl přesně můj šálek kávy. Silný, bez jediné kostky cukru a mléka na zjemnění. Prostě přímočarý příběh v celé své ,,nahotě." Od A až po Z, čtenáře provází absurdita i zoufalství lidí - obětí, tohoto zločinu.
Truman Capote, byl mistr faktů, které dokázal americké společnosti v knižní podobě, naservírovat opravdu velice ,,chladnokrevně..."
Doporučuji k přečtení.

sakro
sakro
12.02.2023 5 z 5

U téhle knihy je jakýkoliv komentář zbytečný. Už je tady komentářů moc a mám strach, že bych nic nového, nebo originálního, nepřidal. Skvělá kniha, která se dočkala i filmového a televizního zpracování. Jednoznačně nejlepší je to z roku 1967. Viděl jsem několikrát, ale přesto kniha je kniha. Capotovy popisy akce samotné a myšlenkových pochodů hlavních postav patří v krimi literatuře určitě k tomu nejlepšímu. Prostě zcela oprávněně klasika a zlatý fond.

Jane2016
Jane2016
12.02.2023 4 z 5

Musím se přiznat, že o tomto případu jsem nikdy neslyšela. A přečtení této knihy mi poměrně dost otevřelo oči. Je něco jiného, když slyšíte, že se někde stala vražda a potom, když čtete knihu, která má 400 stran jen o tomto případu. Na mě celý příběh velmi silně dolehl. Kniha začala samotným masakrem a pokračovala rozřešením celého případu. Nejvíc mě dostal rozhovor dcery s oběma vrahy, jak milá a hodná byla i v posledních chvílích svého života, i když o tom pravděpodobně ještě nevěděla.

Z kapitoly, kde vrazi vysvětlovali policistům, jak celá noc probíhala, mám husí kůži ještě při tom, co píšu tuto recenzi. Ta detailnost toho, jak to vše probíhalo, přišlo mi, jako bych tam tu osudnou noc byla také.

Pokud jste milovníci opravdových zločinů, tak tuto knihu vřele doporučuji všemi deseti. Z knihy skutečně vyzařuje profesionalita a jedinečnost. Znalost opravdu každého detailu celého případu. Žádné vycpávkové části, pouze holá fakta a skutečnosti.

onyx84
onyx84
03.02.2023 5 z 5

Luxusní kniha...kdo četl, tak ví, že není třeba nic víc dodávat..

Knizniuchyl
Knizniuchyl
19.12.2022 5 z 5

Jednoznačně jedna z nejlepších knih všech dob. Jsem ráda, že takovéhle tituly jsou v povinné četbě, protože tam jsou absolutně pravem. Od té doby jsem na nic podobného nenarazila, jak unikátní je to dílo.