Chladná hora

Chladná hora https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/53940/bmid_chladna-hora-M8F-53940.jpg 4 70 15

Chladná hora je příběh zraněného vojáka Konfederační armády Inmana, který krátce před koncem občanské války dezertuje a vrací se domů za láskou svého života Adou Monroe. Inmenovo putování se prolíná s Adiným bojem o přežití na otcově farmě. Příběh zachycuje, jak válka mění životy nejen obyvatelů Chladné hory, ale také všech, které Inman na své pouti zničenou zemí potká.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Historické romány

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Cold Mountain , 1997


více info...

Přidat komentář

Artep071
15.01.2022 4 z 5

Miluju ty dva a to co mezi nimi je, ale tak strašně se to vleče až to kazí celkový dojem z nádherného příběhu. V ojedinělém případě je film lepší než kniha a zde to bohužel platí. Přesto velmi , velmi hezký příběh .

Kerberos
13.07.2020 4 z 5

Knížky z občanské války čtu ráda,tahle je velmi obsáhlá popisy krajiny,zvyků,zemědělských prací.Příběh Inmana a Ady,jejich toužení a soužení,válečných útrap.Filmové zpracování je skvělé a knihu předčí,což se často nestává.


Abroš
13.04.2020 5 z 5

Příběh z americké občanské války. Čtivé, zajímavý příběh. Knihu jsem si pořídil z důvodu, že Anth. Minghella(Anglický pacient) podle ní točil film.Ten je taky dobře udělaný, ale opět se mi potvrdilo pravidlo, že kniha je vždy lepší.

Kamila1991
07.12.2019 4 z 5

Tento příběh mě opravdu nadchl. Je pravda, že knížka je místy opravdu zdlouhavá, ale stojí za to si ji přečíst. Filmovému zpracování dávám za 1! Inman si moje srdce prostě získal.

Pavlaj
21.01.2019 5 z 5

Oproti filmu je vyprávění mnohem pomalejší a chudší na události. Inman pořád někam jde a Ada pořád čeká. A po další stovce stránek Inman pořád jde a Ada stále ještě čeká. Film je vynikající, ale knížka je vlastně přesnější. Věrohodnější.

StihOMam
03.04.2017 4 z 5

Kniha se mi dostala do rukou v originalnim zneni a diky urcitym popisnym pasazim se mi stala pomerne dlouhodobym spolecnikem. Nicmene nelituji a ocenuji jeji kvality, zejmena skrytou symboliku. Prolinani dejovych zvratu s podnebim a havrannim doprovodem jako predzvest zla...skutecne mrazive. Pribeh povazuji za nevsedni zazitek.

vikaa
11.12.2015 4 z 5

Nevím, jak moc by se mi líbila kniha, kdybych neznala film "jako své boty", ale takhle musím říct, že mě kniha zaujala a ráda jsem si znovu připomněla příběh z občanské války, který není ani tak o lásce, jako spíše o přátelství, sounáležitosti a odpouštění. Filmoví představitelé se mi dostali tak hluboko pod kůži, že jsem se nemohla ubránit, abych v Adě neviděla Nicol a v rázné Ruby Renné. Možná ale, že to na poutavosti příběhu spíš přidalo, než ubralo... Za mě solidní 4 hvězdy z 5.

markéta23
28.08.2015 4 z 5

Moc hezká knížka, líbila se mi, ale v tomto případě film
předčil knihu

Jacinda
21.07.2015 3 z 5

Velice zvláštní kniha. Do přečtení jsem si myslela, že popis lesa Terryho Goodkinga na 6 stran je maximum. Ovšem Frazier dokázal popsat les na 100 stran. Popis popis popis. Současně jsem viděla i film. Resp 15 min z filmu, pak jsem přečetla 2/3 knihy, pak dokoukala film a pak dočetla knihu. Rozdíly malé ale zároven i značné. Především v knize není láska IA nijak vášnivá. Kdyby se děj nestřídal, nepochopila bych ani, že se mají rádi a o čem to vůbec je. Inman je nepříjemná postava. Reálně zničená válkou, ale knižně otravná. Jeho smrt byla rozhodně smutnější ve filmu, v knize mi to bylo jedno. Jejich láska je vystavená na ničem. Navíc jsem celkem brzo začala přeskakovat. Nejdřív odstavce, poté některé stránky naprosto zbytečných a nedůležitých příběhů. Knížka je dobrá zhlediska slovní zásoby a cvičení popisu, dle mého názoru je ale prostá jakéhokoli příběhu než popisného putování dvou osob.

galiana
20.01.2015 3 z 5

Tak tahle kniha se mi moc nelíbila, nedařilo se mi začíst. Celkově je kvalitní, ale prostě mi moc neseděl styl vyprávění. Hlavně popisy hospodaření. A potažmo jsem si neoblíbila ani postavy.

Ananovcaska987
01.08.2014

Viděla jsem film a myslím, že se velice povedl. Už se těším na knihu, ty totiž obvykle bývají lepší :)

bbarun
05.04.2014 5 z 5

Super moc se mi kniha libila a ten zaver jsem necekala...

Ječmínek
13.12.2013 4 z 5

Dobrý příběh, dramatický, málem bych mu udělil 5 hvězdiček. Ale co ty dlouhé až nekonečné popisy hospodaření Ady s Ruby?

Mako123123
18.04.2013 4 z 5

Celkem dobré počteníčko, lubilo sa mi takmer všetko i ked to nieje moj najpreferovanejší žáner. Niečo medzi 4z5 a 5z5

rose
30.03.2012 5 z 5

Nádherná knížka. Ten příběh mě dostal hned na prvních stránkách. Doslova jsem s postavami dýchala, nemohla jsem se odtrhnout. V knize je všechno, co si ke krásnému počtení můžeme přát: láska, napětí, dojetí, krásné popisy přírody, kdy jsem cítila úplně na vlastní kůži tu vůni přicházejícího podzimu, brodila jsem se čerstvě napadaným sněhem a dívala jsem se na vycházející měsíc.... a to mi vydrželo až do poslední stránky... Litovala jsem jen toho, že jsem knížku nemohla přečíst na jeden zátah, čtyři sta stran se opravdu nedá přečíst za jeden večer. Ale takhle jsem si to aspoň lépe vychutnala a těšila jsem se na každý večer, až zase přečtu svých šedesát stránek a posunu se v příběhu o kousek dál. Dojemný epilog krásně završil celý příběh.