Chinaski poprvé

Chinaski poprvé https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/179462/chinaski-poprve-sUP-179462.jpg 5 46 13

Chinaski jsou na české hudební scéně dvacet let a patří k nejpopulárnějším kapelám. Během dvou desetiletí existence skupina zažila zářivé i doslova tragické okamžiky. Beletristicky laděné vzpomínky frontmana Michala Malátného budou pro fanoušky i nezaujaté čtenáře překvapením. Vyprávění, které začíná v malém městě, kde se na základce sejdou dva kluci, aby založili kapelu, a končí zpytováním v dunách argentinské pouště, vás pobaví, zneklidní a možná i šokuje.MickJagger kdysi řekl: „Ukažte mi kluka, kterej nechtěl bejt rokenrolovou hvězdou, a já vám ukážu lháře.“ Jenže každá mince má dvě strany a euforická běsnění, kdy se život podobá rockovému mejdanu, zpravidla střídají chvíle, kdy „jde do tuhýho“... Vyprávění Michala Malátného doprovází série profilových rozhovorů Jana Hlaváče se členy kapely a lidmi z jejího okolí.... celý text

Přidat komentář

Pítrs85
04.05.2022 4 z 5

Nemusíte být nutně fanouškem Chinaski pro to, aby jste si tuhle knížku fakt užili, nakonec i já už mám dobu, kdy jsem si dozblbnutí zpíval "ty kurvo zkurvenááá" (znalí vědí), jaksi za sebou, ale minimálně jejich první tři čtyři desky si poslechnu rád skoro kdykoliv. Ona totiž je tahle knížka v první řadě hrozně čtivá, Michal Malátný, frontman a (nejen) tvůrčí duše kapely, mi je co do charakteru v lecčems hrozně blízký, introvert, melancholik, co by se nejednou rád sebral a odešel kamsi do hor, hlavě co nejdál od lidí. Knížka je pak čtivá i pro ty, co by se chtěli dovědět, jak to v takové hudební kapele vlastně chodí a že to, co pak vidíme jako výsledný "produkt" je jen špička ledovce jinak velice komplikovaného procesu. Plusem jsou i rozhovory dalších členů kapely nebo spousta fotek z různých etap Chinasek. Ale jak už jsem psal, nejzajímavější části knihy jsou ty, kdy nám dává Malátný nahlédnout do své rozervané duše (nejlepší část je pak asi ta, kdy se vydal na koncert Stinga :-D).

vemrazik
30.01.2021 4 z 5

Jako fanynka jsem ji prostě musela mít, navíc podepsanou... Líbila se mi, Michalovy vzpomínky na mládí a hudební začátky ve mně vyvolaly obrovskou nostalgii (a to jsem ty časy nezažila, ehm).


TajemnýSmrad
16.05.2020 5 z 5

Přiznávám, že můžu být malinko ovlivněný tím, že mám Chinaski rád, takže pokud nejste jejími fanoušky, můžete z tohoto hodnocení odečíst 0,0001 hvězdičky.

Kniha je hrozně fajn, příjemně se čte, a navíc dává poměrně zajímavý náhled do historie jedné z nejznámějších kapel u nás. Problémy jednotlivých členů, snaha o maximální profesionalitu, nápady na písničky, spory, touha po slávě, peníze a vnitřní svět plný otázek a boje toho, čím jsme a toho, čím bychom chtěli být... To všechno tam je a proto pět hvězdiček pro Malátného a partu kolem něj.

gersie
06.08.2018 5 z 5

Je to pěkně napsané, jak zde již bylo řečeno, Člověk si udělá obrázek o kapele a o tom co dalšího (pro nás neznámého) slavní lidé denně prožívají. Hlavní hrdina se nám ukáže ve velice lidském obraze , čehož si na knize nejvíc cením.

janadibelkova
27.12.2017 5 z 5

Krásných a kladně hodnotících komentářů má tahle kniha dost, proto bych chtěla pouze poděkovat klukům z kapely, že i přesto, co všechno zažívají, mají pořád chuť a energii pracovat a to skvěle, abysme my, jejich fanoušci měli co poslouchat. Jste nejlepší a můj největší obdiv a respekt patří Michalovi, protože s jeho povahou být frontmanem jedné z nejlepších našich kapel, to je obdivuhodný..díky a držte se.

Yardak
09.10.2017 5 z 5

Kdo má rád kapelu Chinaski, tak povinnost k přečtení, přitom však je kniha velmi čtivá a koncepčně dobře uchopená, takže jistě zaujme i nefanoušky kapely. Navíc Michal Malátný umí dobře psát! Takže doporučuji dalším a plný počet!

Violetti
15.09.2014 4 z 5

Zdánlivě nesourodé kapitoly o Žibusovi a Chinaskách, o tom, jak vznikli a (ne)fungovali. Celé je to proložené rozhovory se členy a dalšími lidmi, kteří k nim prostě patří, což je rozhodně bod nahoru, ty rozhovory toho objasňují nejvíc a navíc dost drží ten veskrze Malátný text, který by sám o sobě asi tak zábavný nebyl. Sečteno, podtrženo - pár hodin návratu do dětství a dočítání se slzami v očích při vzpomínce na odpoledne 25. července 2008, kdy se mně, jakožto čtrnáctileté žábě, cestou z dovolené sesypal hudební svět, když jsem v rádiu slyšela, že umřel můj nejoblíbenější člen mojí nejoblíbenější kapely.
Knížka je pěkný zážitek, i když možná trochu nadhodnocený mou nostalgií. Co vám budu povídat, během čtení se se mnou máma snažila komunikovat - značně neúspěšně.
Beatles jsou možná moje největší hudební láska, ale Chinaski jsou veskrze moje nejdelší hudební láska. Tak.

Danásek
13.03.2014 5 z 5

Zajímavé počtení o populární skupině, která již působí na naší hudební scéně 20 let. Michal Malátný (Novotný) odkryl svou duši i jeho život se skupinou. Myslím, že není u nás člověk, který by neznal nějakou tu písničku do Chinaski. Změnil se můj pohled na pop music a jak je náročné udržet kapelu, aby dobře hrála a bavila fanoušky i když vždy není do zpěvu! Díky CHINASKI :-)

Elisa.Day
14.02.2014 5 z 5

Velmi příjemná kniha a vzpomínka na léta mého dospívání, kdy byli Chinaski mojí nejoblíbenější kapelou... Od té doby už uběhla spousta času a já si při čtení téhle knížky připadala pomalu jako pamětník :-) I když teď Chinaski už neposlouchám zdaleka tak intenzivně jako koncem devadesátých let, jsem moc ráda, že se mi knížka dostala do rukou. Dozvěděla jsem se spoustu nového, oživila si spoustu starého a hlavně jsem se báječně bavila.

Veve131
29.01.2014 5 z 5

Chinaski je moje oblíbená skupina a jsem ráda, že mi kniha dostala do ruku. Kniha je velmi zajímavá a pěkně se čte. Moc se mi líbilo vyprávění Michala a vložené rozhovory.

Verrrunka
25.01.2014 4 z 5

Noo prostě srdcovka! Ale je pravda, že někdy mi to Michalovo míchání reality s minulostí přišlo až moc přitlačený na pilu, někdy bych se prostě bez toho vyprávění okolo prostě obešla.

Artepy
25.11.2013 5 z 5

Přiznávám, že asi nejsem objektivní, protože Chinaski jsou moje láska na celý život. Knížka je zajímavá, hodně čtivá. Líbí se mi prolínání vyprávění s historií, líbí se mi prokládání rozhovory. Prostě to nemá chybu!

simonabr
21.11.2013 5 z 5

Kniha určená všem fanouškům a milovníkům kapely Chinaski, ve které jsem se dozvěděla spoustu nových a spíše osobních věcí (ač jsem si myslela, že o nich vím vcelku dost). Pohled do zákulisí kapely byl zajímavý a jejich cesta vzhůru nebyla rozhodně jednoduchá. Klobouk dolů, že při takové rozdílnosti povah, názorů i životních postojů a situací, které je potkaly, jsou schopni spolu stále fungovat a tvořit nové písničky...

Štítky knihy

Chinaski

Autorovy další knížky

Michal Malátný
česká, 1970
2013  93%Chinaski poprvé
2017  96%Chinaski: Není nám do pláče
2019  100%Zpěvník na mejdan

Kniha Chinaski poprvé je v

Přečtených61x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených4x
Knihotéce23x
Chystám se číst6x
Chci si koupit2x